Δελτίο τύπου για την 2η λογοτεχνική βραδιά




Δελτίο τύπου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σχηματαρίου για την 2η λογοτεχνική βραδιά που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ       
                                                                             Σχηματάρι,  8/05/2017


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Λογοτεχνική Βραδιά στα μονοπάτια της φιλαναγνωσίας και του βιβλίου στο 1ο Δημοτικό Σχηματαρίου.
Με στόχο να προκληθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα, να το αγαπήσουν, να «συνομιλήσουν» με το κείμενο, να εμπλακούν σε αυτό, να καλλιεργηθεί η αισθητική τους, να γίνουν κριτικοί αναγνώστες μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες που να συνδυάζουν όλες τις μορφές τέχνης, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Ε και Στ τάξεων του 1ου Δημοτικού σχολείου Σχηματαρίου, διοργάνωσαν μια όμορφη λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στη φιλαναγνωσία, την Τετάρτη το απόγευμα στις 25 Απριλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: "Through artistic abilities to developed basic skills", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της Πολωνίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας και με τη στήριξη της διευθύντριας του σχολείου Στρατή Ευγενίας, του συλλόγου των εκπαιδευτικών, την επιμέλεια και την καθοδήγηση της υπεύθυνης του ευρωπαϊκού προγράμματος Θεοδωρίδου Μαρίας και εκπαιδευτικών της παιδαγωγικής ομάδας και Αλεξάκη Ελένης, Σιαράπη Κατερίνας, Νότη Στασινής, Σουλιώτη Δανάης.
Την εκδήλωση άνοιξε η Δ/ντρια του σχολείου Στρατή Ευγενία, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές και στους γονείς, μίλησε για την σπουδαιότητα της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας, σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχουν μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον για την αναζήτηση της πληροφόρησης και της ευχαρίστησης μέσα από την ανάγνωση ποιοτικών εξωσχολικών βιβλίων ενώ τόνισε την ανάγκη για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από μικρή ηλικία με την βοήθεια τόσο της οικογένειας όσο και του σχολείου, καθώς και για την επαναδόμηση της σχέσης του παιδιού με το βιβλίο.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί Ελένη Αλεξάκη και Στασινή Νότη, μέσω του προγράμματος προβολής Power Point και ενός μουσικοχορευτικού βίντεο σχετικά με το βιβλίο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών, ανέδειξαν την αξία των βιβλίων, και τόνισαν τη σπουδαιότητα ανάγνωσής τους, που εκτός από την αισθητική απόλαυση και την ευχαρίστηση που προσφέρουν στα παιδιά, συμβάλλουν συγχρόνως στην πνευματική τους καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους, στην γνωριμία τους με άλλους λαούς και πολιτισμούς, καθώς και στην κατανόηση της διαφορετικότητας.
Ακολούθησαν ποικίλες δραστηριότητες φιλαναγνωσίας σε μια όμορφη ατμόσφαιρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου υπό τον ήχο απαλής μουσικής, όπου όλα τα παιδιά, μαθητές του σχολείου και μαθητές όμορων σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν φέρει το δικό τους βιβλίο, το οποίο αντάλλαξαν με τον διπλανό τους, το ξεφύλλισαν, το μελέτησαν και στη συνέχεια όσοι ήθελαν το παρουσίασαν σε μορφή book slam ταχυ-παρουσίαση) στους υπόλοιπους μαθητές.
Στη συνέχεια οι μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων του σχολείου παρουσίασαν τρεις όμορφους μύθους από την ελληνική μυθολογία, που είχαν επιλέξει και συναποφασίσει πριν λίγες μέρες στην τάξη τους κι αφού πρώτα είχαν χωριστεί σε ομάδες, τους διάβασαν κι έγραψαν μια περίληψη για τον καθέναν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Αγγλικής γλώσσας, Σουλιώτη Δανάης.
Η θυσία της Ιφιγένειας, ο Δούρειος Ίππος, Δαίδαλος και Ίκαρος ήταν οι τρεις συναρπαστικοί μύθοι που μαζί τους ταξιδέψαμε αναγνωστικά όλοι μας, μικροί και μεγάλοι.
Οι μικροί μαθητές μέσα από το γοητευτικό ταξίδι στη χώρα του βιβλίου και των μύθων ήρθαν σε επαφή με το μαγευτικό κόσμο των βιβλίων, ταξίδεψαν νοερά μαζί με τους ήρωες τους, βίωσαν ποικίλα συναισθήματα και στο τέλος εκφράστηκαν εικαστικά ζωγραφίζοντας τέσσερις σκηνές από κάθε μύθο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη διαδικτυακή συνάντηση σε απευθείας σύνδεση μέσω live streaming, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των ευρωπαϊκών σχολείων, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και την οποία φρόντισε να συντονίσει η εκπαιδευτικός, Μαρία Θεοδωρίδου. Το τελικό αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν η δημιουργία ενός ebook στο οποίο βρίσκονται οι μύθοι από όλες τις χώρες με τίτλο “Myths of 4 countries”. Τον ενθουσιασμό τους με χειροκροτήματα εκφράσανε όλοι οι μαθητές των σχολείων που συναντήθηκαν για άλλη μια φορά διαδικτυακά για να επικοινωνήσουν, και το έντονο ενδιαφέρον τους έδειξαν στο να μοιραστούν τους μύθους των χωρών τους, που επεξεργάστηκαν ομαδικά, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και διάφορες μορφές τέχνης με τους υπόλοιπους και συνάμα όλοι μαζί να ταξιδέψουν νοερά σε άλλους κόσμους και πολιτισμούς.







http://www.tanagra.gr







------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας