Πρόσκληση για ξενάγηση στο Αμφιάρειο Ωρωπού
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο Αρχαίο Θέατρο του Αμφιάρειου Ωρωπού, στις 21 Αυγούστου

Περισσότερες πληροφορίες για την πολιτισμική αυτή ξενάγηση


Το Αμφιάρειο Ωρωπού και το αίτημα διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του από τα ξένα μουσεία

Του Θανάση Τοτόμη


Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο του Aµφιάρειου στον Ωρωπό, άρχισε εκατόν τριάντα ένα χρόνια πριν στις 18 Iουνίου του 1884, από την αρχαιολογική εταιρεία µε επικεφαλής τους Σπύρο Φιντικλή και Bασίλη Λεονάρδο. Στην έναρξη των εργασιών το 1884, είχε συνεργαστεί και ο Βίλχελμ Ντέρπφελντ - Wilhelm Dörpfeld. Ο Β. Λεονάρδος, συνέχισε το ανασκαφικό έργο από το 1885 έως το 1930 και δηµοσίευσε τις κυριότερες επιγραφές του Aµφιάρειου, εργασία που συνέχισε από το 1952 ο Mάρκελλος Mιτσός. Συνολική έκδοση των επιγραφών πραγματοποίησε ο Bασίλης Πετράκος, με το βιβλίο «Οι επιγραφές του Ωρωπού», έκδοση 1997, σελίδες 763.

Τα πρόσωπα και η συμβολή στην έρευνα, τεκμηρίωση και ανάδειξη του Αμφιάρειου Ωρωπού
Ο Σπύρος Φιντικλής
Ήταν καθηγητής φιλόλογος, με σπουδές στη Γερμανία.
Ο Bασίλης Λεονάρδος
Ήταν διδάκτορας του πανεπιστημίου της Ερλάγγης. Με σπουδές στην ιατρική και φιλολογίας στη Βιέννη. Ήταν επικεφαλής του επιγραφικού μουσείου, έφορος αρχαιοτήτων και είχε εργαστεί στο αρχαιολογικό τμήμα του υπουργείου παιδείας.
Με την ανασκαφική του έρευνα για σαράντα έξι χρόνια, αποκάλυψε το ιερό και την κατοικίδια συνοικία του Aµφιάρειου Ωρωπού, κι έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα και  επιγραφές. Οι μελέτες του, θεωρούνται θησαυροί στις επιγραφικές γνώσεις.
Δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει συνολική δημοσίευση του έργου του, για το Aµφιάρειο. Πολλές επιγραφές του Ωρωπού εμφανίζονται από τον Dittenberger στη συγκεντρωτική δημοσίευση - corpus, σύμφωνα με τις πηγές για πρώτη φορά, ενώ είχαν ανακαλυφθεί στην ανασκαφική έρευνα από το Β. Λεονάρδο.
Το αμφιάρειο του Ωρωπού
Ο Βασίλης Πετράκος
Με σπουδές αρχαιολογίας σε Αθήνα, Λυών και Παρίσι, είναι διδάκτορας του παν/μίου της Λυών, πραγματοποιώντας την επιστημονική εργασία με τίτλο "Το Corpus των επιγραφών του Ωρωπού" και γεν. γραμματέας της ακαδημίας και της αρχαιολογικής εταιρείας. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία, "Το Αμφιάρειο του Ωρωπού", σελίδες 62, έκδοση "Έσπερος" 1992 και τα "Επιγραφικά του Ωρωπού", έκδοση 1980.
O Βίλχελμ Ντέρπφελντ - Wilhelm Dörpfeld
Ήταν αρχιτέκτονας, επικεφαλής του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Αθήνα το 1887, και δημιουργός του πρώτου τοπογραφικού σχεδίου του Aµφιάρειου, το 1884.
Η διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του
Σημειώνεται ότι γλυπτά του Aµφιάρειου Ωρωπού βρίσκονται σε ξένα μουσεία, όπως ''Οι ίπποι από την παράσταση του αγωνίσματος της απόβασης'', στο μουσείο Pergamonmuseum του Βερολίνου, η επιγραφή ''συμβαίνει τινά των επί της τραπέζης του Αμφιαράου αργυρωμάτων αχρεία γεγονέναι…'', στο Λονδίνο, IG VII 303 κλπ.
Το αίτημα που προβάλλει σήμερα, είναι η διεκδίκηση της επιστροφή τους στο φυσικό τους χώρο και στο αρχαιολογικό μουσείο Ωρωπού. Με την κατάλληλη επεξεργασία, την επιστημονική τεκμηρίωση, καταλογογράφηση και διατύπωση του αιτήματος από τους συναρμόδιους φορείς, το υπουργείο πολιτισμού κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες για το Aµφιάρειο Ωρωπού, σε πηγές στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
1. www.archetai.gr/media/PDF/A/222.pdf
2. www.kolivas.de/archives/129953
3. Θουκυδίδη ιστορίες, βιβλίο Θ΄,http://users.sch.gr/xtsamis/IstorikaEthnika/Thoukididis.htm
4. Μουσείο Pergamonmuseum Βερολίνου, ''Οι ίπποι από την παράσταση του αγωνίσματος της απόβασης'', Relief from Oropos Antikensammlung Berlin. Weihrelief für einen Sieg im Wagenrennen bei den Spielen für den Heros Amphiaraos. Aus Oropos, Anfang des 4. Jh. v. Chr. Marmor www.smb.museum/en/museums-and-institutions/pergamonmuseum/home.html
5. Φωτό web:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Relief_from_Oropos_Antikensammlung_Berlin.jpghttp://tvxs.gr/----------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έξω από την Λιβαδειά η φωτιά στην Βοιωτία. Eκκενώθηκε το γηροκομείο.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Kαθαρές και απαγορευμένες παραλίες στην περιοχή μας από το ΠΑΚΟΕ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας