Καλπάζει ο καρκίνος στα Οινόφυτα αλλά περιμένουμε τον ΠΟΥ!





Την ώρα που στην Καλιφόρνια χρησιμοποιούν ελληνική έρευνα για να θέσουν όρια για το εξασθενές χρώμιο, οι ελληνικές αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Αν η Έριν Μπρόκοβιτς ζούσε στην Ελλάδα, θα είχε κινήσει γη και ουρανό για να σταματήσει το έγκλημα του Ασωπού, αλλά μάλλον δεν θα τα κατάφερνε. Έχουν περάσει χρόνια απ΄ όταν οι κάτοικοι τής έστειλαν επιστολή, μπας και σταματήσει το ανοσιούργημα, αλλά ούτε η δική της παρέμβαση έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φαίνεται πως στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τα πάντα, αφού ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη για να σπάσει το απόστημα.
Ο Ασωπός αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς ως ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας, από τον οποίο πήρε το όνομά του και ο ποταμός. Δυστυχώς, σήμερα, το καμάρι της Αττικοβοιωτίας είναι στο μαύρο του το χάλι. Από τη ρύπανση έχουν ήδη προκληθεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων, έχει μολυνθεί η περιοχή και κυρίως ο υδροφόρος ορίζοντας και το αγροτικό εισόδημα έχει διαλυθεί. Στην περιοχή υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, παράγεται χρώμιο με φυσικό τρόπο. Το γεγονός αυτό, μαζί με τα βιομηχανικά λύματα, προφανώς συνιστά φονικό συνδυασμό.
Οι κάτοικοι των Οινοφύτων, που χρόνια τώρα έπιναν νερό, καλλιεργούσαν, δροσίζονταν με νερό που είναι μολυσμένο, σκοντάφτουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επειδή δεν έχει επαρκή στοιχεία μετρά το ολικό χρώμιο και όχι το εξασθενές.
Τα όσα ακούστηκαν στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε με πρόεδρο την Κατερίνα Ιγγλέζη-Θεοδώρου, βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό» είναι τουλάχιστον αδιανόητα, για μια ευνομούμενη πολιτεία και την εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, εξήγησε πως οι κάτοικοι εκδηλώνουν σε τρομακτικά υψηλά ποσοστά πρωτοπαθή και σε μικρότερο βαθμό δευτερογενή καρκίνο του ήπατος, που ανέρχεται σε επίπεδα άνω του 300% από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, υψηλότερα ποσοστά σε καρκίνο του μαστού, νεφρών, προστάτη, λευχαιμιών κ.ά. Παρόλο που η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.

Έρευνα

Καλπάζει ο καρκίνος στα Οινόφυτα αλλά περιμένουμε τον ΠΟΥ!
Η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού
Αδιαφορία, άγνοια, συναρμοδιότητες, συνθέτουν το φονικό παζλ. Μόνη αχνή ελπίδα στο φως του τούνελ το πρόγραμμα Charm και η επιδημιολογική μελέτη, με επικεφαλής την κ. Λινού. Όπως εξήγησε η αρμόδια από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Κατερίνα Ντίνη, έχουν στείλει επιστολή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για τη δυνατότητα καθορισμού ορίου για το εξασθενές χρώμιο ήδη από το 2010, αλλά δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά.
Μόνιμη επωδός ότι δεν υπάρχουν ανώτατα επιτρεπόμενα όρια στο εξασθενές χρώμιο, επειδή δεν έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ελλείψει μελετών. Επιπλέον, πως δεν ξέρουν αν αυτό συμβαίνει με την κατάποση ή απλά με την εισπνοή. Συν τοις άλλοις, πως το χρώμιο, όταν μπαίνει στον οργανισμό μας μπορεί να γίνει τρισθενές και θεωρητικά απορροφάται.
Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, η κατάσταση άλλαξε ως προς την ύδρευση και οι κάτοικοι δεν τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό από τον Ασωπό. Αν φανταστούμε ότι ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γαβριήλ, είχε υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για μόλυνση του ποταμού από βαρέα μέταλλα και ότι η επιστολή προς την Έριν Μπρόκοβιτς είχε σταλεί το 2009, αρκεί για να αντιληφθούμε την απόγνωση των πολιτών, που είναι μονίμως στο περίμενε…
O παπάς Ιωάννης Οικονομίδης
O παπάς Ιωάννης Οικονομίδης
Η περιοχή υδρεύεται από αλλού, όμως το πρόβλημα λύθηκε; Οι βιομηχανίες που έριχναν τα λύματα έκλεισαν; Όπως είπαν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς και η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου αλλά και ο παπάς Ιωάννης Οικονομίδης, που πρωτοστατεί χρόνια τώρα στον αγώνα για καθαρό νερό, δεν έχει γίνει κάτι. Μάλιστα, βολές υπήρξαν και προς τον ΕΦΕΤ, πως αντί να δει και το κομμάτι της Υγείας, κοίταξε μόνο τι προβλέπεται από την EFSA, που αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων.
«Τώρα έπρεπε να υλοποιούμε, όχι μόνο να συζητάμε», είπε ο ιερωμένος, που έχει αφιερώσει τη ζωή του ώστε να γίνει καθαρό ξανά το ποτάμι και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε ως αντιπολίτευση στην κριτική αλλά ως κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει.
Τα έργα είναι να αρχίσουν φέτος, δηλαδή το 2016, αλλά ακόμη αναρωτιούνται τι θα κάνουν από το υπουργείο Υγείας και αν θα επηρεαστούν από την όλη κατάσταση και τα εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά γενικώς. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ καθόρισαν όριο ασφαλείας στην Καλιφόρνια, βασιζόμενες στη μελέτη της Αθηνάς Λινού για τον Ασωπό.

Άννα Στεργίου
http://www.ypaithros.gr/

http://www.ypaithros.gr/kalpazei-karkinos-oinofita-perimenoume-poy/














----------------------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό