Υλοποιείται η ίδρυση Παρατηρητηρίου Υγείας στα Οινόφυτα του Δήμου Τανάγρας




Την ίδρυση και εγκατάσταση Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Δήμο Τανάγρας παρουσίασαν την Τρίτη 19 Απριλίου στα Οινόφυτα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κώστας Μπακομήτρος, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και η Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού.
Το Παρατηρητήριο Υγείας είναι η δεύτερη δράση μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία βιομηχανικού Πάρκου και το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, που στόχο έχουν να οδηγήσουν σταδιακά στην απορρύπανση του Ασωπού ποταμού. Πρόκειται για απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος. Η απορρύπανση του Ασωπού είναι για τον κ. Μπακογιάννη στην κορυφή της Ατζέντας του προγράμματος της Περιφέρειας και ήδη για το σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί τα σχετικά κονδύλια.
Το Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει για τα επόμενα 4 χρόνια με πόρους της Περιφέρειας και θα καλύψει όλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τανάγρας, από το Δήλεσι έως και τα Δερβενοχώρια. Πρόκειται να είναι συνέχεια του Προγράμματος που είχε ξεκινήσει και το οποίο διεκόπη το 2009 και θα έχει ως στόχο:
  • Τη συστηματική, στοχευμένη παρακολούθηση και καταγραφή των κινδύνων της υγείας των κατοίκων
  • Την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών προβλημάτων υγείας του πληθυσμού που εμφανίζουν υψηλή συχνότητα στον καρκίνο
  • Παρακολούθηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για την πρόληψη πιθανής επέκτασης του προβλήματος
  • Την συνεχή ενημέρωση των κατοίκων για θέματα δημόσιας υγείας και
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προαγωγής υγείας του πληθυσμού.
Κύριες λειτουργίες του Παρατηρητηρίου θα είναι η δημιουργία συστήματος καταγραφής της υγείας των κατοίκων από τα νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Υγείας, η παρακολούθηση των κινδύνων μέσω βιολογικών μετρήσεων και ιατρικών στοιχείων του πληθυσμού, η επεξεργασία στοιχείων περιβαλλοντικών ρίπων σε αέρα, έδαφος, νερό και συσχέτιση με τα στοιχεία νοσηρότητας, ώστε να εντοπιστούν εστίες υψηλού κινδύνου.                Επίσης η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής                 Hot Line για τους κατοίκους, ώστε να αναφέρονται συμβάντα και νοσήματα σχετιζόμενα με την περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και η ενημέρωση του πληθυσμού μέσω εκδηλώσεων και ενημερωτικού υλικού σε θέματα προαγωγής της υγείας.
 Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε στη βούληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά στον κ. Μπακογιάννη να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους για τη σωτηρία του Ασωπού και χαρακτήρισε την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Υγείας ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας εξέφρασε την ελπίδα η Πολιτεία να στηρίξει το θεσμό του Παρατηρητηρίου Υγείας αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση του, την οποία στην παρούσα φάση έχει αναλάβει η Περιφέρεια με δικούς της πόρους και ακόμη να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες με σκοπό να μειωθεί η ρύπανση στην περιοχή και μάλιστα ανέφερε ότι η ίδια θα είναι ανοικτή προς τους πολίτες για τυχόν καταγγελίες που θα αφορούν βιομηχανικές μονάδες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακομήτρος, χαιρέτησε την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Υγείας και εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, τόνισε ότι «Δεν είναι τα λόγια που γράφουν ιστορία αλλά οι πράξεις» ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον ο Ασωπός βαδίζει στην εξυγίανση του. «Μέχρι σήμερα», είπε, «θεωρητικολογούσαμε τώρα είναι η ώρα της πράξης. Το πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Οραματιζόμαστε την αποκατάσταση του. Ο Ασωπός δεν είναι πρόβλημα της Βοιωτίας είναι και πρόβλημα της Αττικής». Ο κ. Περγάλιας υποστήριξε ότι το βιομηχανικό πάρκο το παρατηρητήριο υγείας και το παρατηρητήριο περιβάλλοντος είναι οι τρεις άξονες που θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Η Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ότι σήμερα δεν έχουμε στοιχεία επιδημιολογικά για την περιοχή των Οινοφύτων. Όσα στοιχεία υπάρχουν είναι μέχρι και το 2009 από μελέτη η οποία είχε ξεκινήσει το 2004 και σταμάτησε. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία θα στηριχθεί το Παρατηρητήριο Υγείας για να προχωρήσει στη χαρτογράφηση των επιδημιολογικών νοσημάτων που μαστίζουν την περιοχή. Θα γίνει προληπτική καταγραφή σε περίπου 20.000 άτομα σε ολόκληρο το Δήμο Τανάγρας. Επεσήμανε ότι με βάση τα τότε στοιχεία υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην ζωή των κατοίκων που κινδύνεψαν. Ανέφερε ότι καταγράφηκαν 118 θάνατοι από καρκίνο την μέχρι το 2009, ενώ περίμεναν 104 θανάτους, σημειώνοντας πως το 2009 η αύξηση έφτασε στο 90%. Εκείνο που είναι σημαντικό, σημείωσε η κ. Λινού, είναι ότι καταγράφηκαν πρωτογενείς καρκίνοι ήπατος νεφρού και πνευμόνων, σε ποσοστά που έφταναν και τις 6 φορές πάνω από τα αναμενόμενα. Από τους ρίπους του αέρα διαπιστώθηκε αύξηση του βρογχικού άσθματος σε παιδιά. Επίσης συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αρσενικού και εξεσθενούς χρωμίου κατά το παρελθόν πριν την υδροδότηση του Δήμου Τανάγρας από την ΕΥΔΑΠ, αλλά καταγράφηκε και υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η κ. Λινού υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να είναι πλασματικά, γιατί η εμφάνιση καρκίνων και επιδημιολογικών νόσων αργούν να εμφανιστούν και αναμένεται να φτάσουν στην  αιχμή τους την επόμενη δεκαπενταετία.
Μετά από την ολοκλήρωση της ενημέρωσης οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Μαυράκης υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μείωση των πόρων της Περιφέρειας για την εξυγίανση του Ασωπού. Τόνισε ότι περιορίστηκε η μελέτη στη βιομηχανική περιοχή, χωρίς να συμπεριλαμβάνει οικιστικό κομμάτι του Δήμου. Χρειάζεται να υπάρξει μια ολική χωρική επένδυση από τα Οινόφυτα μέχρι και την παραθαλάσσια περιοχή με πολεοδομικές μελέτες. Ο κ. Ανδουλιδάκης κατήγγειλε ότι τα Οινόφυτα πνίγονται από ρυπογόνο νέφος και έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη βιομηχανία η οποία δεν φέρει καν επωνυμία. Επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης θα το έλυνε η ίδρυση πρώτα Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και μετά η ίδρυση Παρατηρητηρίου Υγείας.
Σημειώνουμε ότι στην παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Υγείας, παρέστησαν και οι Δήμαρχοι Λειβαδέων κ. Πούλου και Θηβών κ. Νικολάου, καθώς επίσης Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τανάγρας.


http://www.apopsi-tora.gr/











-------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας