Ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                      ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 4/4/2016
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων

Την 28η Μαρτίου 2016  ώρα 7:00μμ  στο Αμφιθέατρο του Μουσείου  της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Νοτίου Ελλάδας, με σκοπό την ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.
Η αναβίωση της Αμφικτυονίας είναι εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα την οποία στηρίζουν πολλοί Δήμοι -μεταξύ αυτών και ο Δήμος μας.

Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους  ο Υπουργός Εσωτερικών ,εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι Πρεσβειών (Τουρκία, Κίνα, Παναμάς, Κουβέιτ, Σλοβακία, Αργεντινή, Βιετνάμ, Τυνησία) καθώς επίσης εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού , διεθνείς οργανισμούς, Ιδρύματα και φορείς πολιτισμού.

Παραθέτουμε την επιστολή του Δημάρχου Τανάγρας προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα για το θέμα:
Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος μας θα συμμετάσχει στην Τελετή Υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με σκοπό την Ίδρυση “Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων” (28 Μαρτίου 2016, Μουσείο της Ακρόπολης, ώρα 19:00), με αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημάρχου.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία σας ,η οποία πρόκειται να αναδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτισμού (σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών), πλεονέκτημα που με το σωστό σχεδιασμό μπορεί να αποδώσει προστιθέμενη αξία στον τουριστικό τομέα αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία.
Ο Δήμος Τανάγρας  “εκπροσωπεί” ένα μεγάλο  ιστορικό κομμάτι της Βοιωτικής γης το οποίο -κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο- να εκφραστεί μέσα από την αναβίωση του θεσμού της Αμφικτυονίας.
Στο σημείο αυτό αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημεία που αναδεικνύουν το αρχαιοελληνικό κομμάτι της Ταναγραϊκής.
Κομμάτια από τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής μας στεγάζονται  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου.
Το αρχαίο θέατρο Τανάγρας -ένα γεωμορφολογικό ιδεόγραμμα- μαρτυρά την ύπαρξη του πολιτισμού των προγόνων μας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΙΑΖΩΜΑ , ο χώρος θα καθαριστεί ενώ γίνονται ενέργειες για την δημιουργία φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου.
Το αρχαίο Δήλιον  με το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνος που - σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες- τοποθετείται στον  παράλιο οικισμό Δήλεσι , αποτελεί μεγάλο  κόμβο αρχαίου πολιτισμού.
Επίσης, η αρχαιότητα συνεχίζει να υπάρχει μέσα από την πλούσια λαογραφική παράδοση του τόπου.
Υποστηρίζουμε λοιπόν την πρότασή σας πιστεύοντας ότι η επιστροφή στις ρίζες , στην αρχαιότητα  δεν είναι μόνον  ιστορική επιταγή αλλά και αναγκαιότητα, καθώς ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός  προσφέρει   πνευματική θωράκιση και δύναμη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε”.

                                                                       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΓΑΛΙΑΣ




http://www.tanagra.gr/















--------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό