ΑΣΩΠΟΣ ΔΗΛΕΣΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ




ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΘΕΜΑ: ΑΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΕΣΙ . Παράλληλοι οι δρόμοι για Ολοκληρωμένο Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Κύριε Περιφερειάρχη,
Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την οριστική και αποτελεσματική επίλυση του μείζονος προβλήματος στην περιοχή του ΑΣΩΠΟΥ με την ανάπτυξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης.
Χαιρετίζουμε την ανάληψη της θεσμικής ηγεσίας του τεράστιου εγχειρήματος με το οποίο φιλοδοξείτε να δώσετε λύση στα προβλήματα:

Ρύπανσης του περιβάλλοντος, από την ανοργάνωτη, χωρίς κανόνες και υποδομές βιομηχανική συγκέντρωση.
Επιπτώσεων στην Υγεία των κατοίκων, από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα από τα βαρέα και επικίνδυνα μέταλλα και τις εν γένει εκπομπές.
Δυσφήμησης της μείζονος περιοχής της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας αφού τα βοιωτικά γεωργικά προϊόντα έχουν συκοφαντηθεί.
Χωροταξικής Οργάνωσης και υποδομών, αφού η εγκατάσταση
των βιομηχανιών έχει γίνει άναρχα, εκτός σχεδίου, σε αγροτεμάχια, χωρίς
οποιαδήποτε οργάνωση και υποδομές.
Ανάπτυξης και απασχόλησης, εξαιτίας της διατήρησης του χωροταξικού και περιβαλλοντικού χάους που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις / βελτιώσεις των υφισταμένων επιχειρηματικών υποδομών αλλά και την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων. Ο πληθυσμός μειώνεται, η ζωή του εξελίσσεται μέσα σε σοβαρά προβλήματα και γενικά η περιοχή γερνάει και αργοπεθαίνει.

Κύριε Περιφερειάρχη
Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι το σχέδιό σας για τη δημιουργία Πρότυπης Βιομηχανικής Πόλης θα στεφθεί με επιτυχία, αφού για πρώτη φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τολμά και αναλαμβάνει τη θεσμική ηγεσία του γιγάντιου εγχειρήματος.
Όμως η πρωτοβουλία σας, σε όποιο βαθμό και εάν θα επιτύχει, δύσκολα μπορεί θα καταλήξει σε ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη για το Δήμο Τανάγρας, το Νομό και την Περιφέρεια, αν παράλληλα δεν διακοπεί η ροή του παραγόμενου «πλούτου» μακριά από τον τόπο που δημιουργείται.
Σας μιλάμε για την Πρότυπη Βιομηχανική Πόλη που οραματίζεστε η οποία θα πρέπει να αποτελέσει, κατά τη δική μας άποψη, μέρος ενός Ολοκληρωμένου Πρότυπου Μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης προκειμένου ο πλούτος που θα δημιουργείται να μένει και να καταναλώνεται στην ευρύτερη περιοχή.
Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επειδή η Βοιωτία θεωρείται πλούσιος νομός εξ αιτίας των πολλών εργοστασίων και του πλούτου (;) που παράγεται από τη λειτουργία τους, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν οι επιλογές που αναστρέψουν τη σημερινή πορεία και ο «πλούτος» αυτός να μένει και να καταναλώνεται εκεί όπου παράγεται.
Κατά συνέπεια παράλληλα με τις ενέργειές σας για τη δημιουργία της Πρότυπης Βιομηχανικής Περιοχής, θα πρέπει να προβλεφθεί σε κοντινή απόσταση ένας πολεοδομικά οργανωμένος και αξιοπρεπής τόπος διαβίωσης τον οποίο θα επιλέγουν οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.
Θεωρούμε ότι οι όμορες στον ΑΣΩΠΟ περιοχές κατοικίας μπορούν να υποδεχθούν όσους επιλέξουν να κατοικήσουν κοντά στο χώρο εργασίας τους, με κορυφαία κατά την άποψή μας επιλογή, το παραθαλάσσιο Δήλεσι. Περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, που θα μπορούσε να τους υποδεχθεί, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό το Ολοκληρωμένο Πρότυπο Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης που οφείλουμε να έχουμε ως κύριο στόχο.
Κύριε Περιφερειάρχη
Τα τελευταία χρόνια οι Δημοτικές, Νομαρχιακές και τελευταία οι Περιφερειακές Αρχές καταλήγουν συχνά στην παραλία Δηλεσίου για να θαυμάσουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Φαίνεται όμως πως είναι απορροφημένες (οι Αρχές) από αυτό που πρόκειται να απολαύσουν στο τέλος της διαδρομής τους, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται την Πολεοδομική Εγκατάλειψη του Δηλεσίου, μιας περιοχής που υπάγεται και στο δικό τους χώρο ευθύνης.
Έτσι από τις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα έχουν αναλάβει, συμπεραίνουμε πως δεν αντικρίζουν την άναρχη, αυθαίρετη δόμηση κατοικιών εκτός σχεδίου, με κατατμήσεις της αγροτικής γης και με στενά δρομάκια ανάμεσα στα αγροτεμάχια, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με τη δημιουργία της ΆΤΥΠΗΣ (ωραία λέξη για την κάλυψη ανικανότητας!) βιομηχανικής περιοχής δίπλα στον Ασωπό.
Επειδή και το «μαγευτικό Δήλεσι» βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα άξιζε τον κόπο να κυκλοφορήσετε σε ολόκληρο το Δήλεσι, διερευνώντας παράλληλα το «πώς φτάσαμε ως εδώ» και μαθαίνοντας τις δικαιολογίες για τη δημιουργία της ΑΤΥΠΗΣ!! Αστικής Περιοχής του Δηλεσίου.
Όπως γνωρίζετε για κάθε ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως χρειάζεται «να σπάσουν αυγά» και επειδή με 0,01 Ευρώ σε όλους τους ετήσιους προϋπολογισμούς του Δήμου Τανάγρας, πολεοδομική μελέτη ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως του Δηλεσίου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, σας καλούμε να αναλάβετε παράλληλα και ανεξάρτητα αν θέλετε από το γιγάντιο πράγματι εγχείρημά σας για τον ΑΣΩΠΟ, την ηγεσία και αυτής της πρόκλησης υποχρεώνοντας με τη στάση σας τον αρμόδιο Δήμο Τανάγρας να συμπορευτεί μαζί σας.

Εμείς, παρακολουθώντας  το έργο σας στην Περιφέρεια, διαπιστώσαμε ότι αναλαμβάνετε σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκτέλεση των έργων εκείνων που αναβαθμίζουν διάφορες περιοχές στη Στερεά Ελλάδα και βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Έτσι βλέπουμε την Περιφέρεια Στερεάς να εκτελεί έργα όπως:
·           Αποπεράτωση του Σανατορίου στη Λαµία.
·           Εργασίες στο κολυμβητήριο Λιβαδειάς.
·           Κατασκευή Κόμβου Ξηριώτισσας στη Λαμία.
·           Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.
·           Διαμόρφωση Παλαιού Ξενώνα Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννη Ρώσου σε Μουσειακό Χώρο Μικρασιατικού Πολιτισμού
·           … και πολλά άλλα έργα.

Κύριε Περιφερειάρχη
Ύστερα από όλα αυτά σας καλούμε να αναλάβετε ακόμα μία πρωτοβουλία προσθέτοντας στον κατάλογο με τα έργα της Περιφέρειας και τις Πολεοδομικές Μελέτες ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως του Δηλεσίου.
Σας ζητάμε παράλληλα με την «εξυγίανση» του Ασωπού να αναλάβετε και τη θεσμική ηγεσία του επίσης δύσκολου εγχειρήματος, της εκπόνησης των Πολεοδομικών Μελετών για την ένταξη του Δηλεσίου στο Σχέδιο Πόλεως, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα (επιχειρησιακή, διοικητική, θεσμική, οικονομική) με σκοπό στο τέλος της θητείας σας οι περιοχές ΑΣΩΠΟΥ – ΔΗΛΕΣΙΟΥ να αποτελέσουν ΠΡΟΤΥΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ από τη μια και ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΗ από την άλλη.
Δηλαδή ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.


Δήλεσι 14-12-2015
Λάζαρος Μαυράκης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
ΤΛΦ 6977277657
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τανάγρας

Επικεφαλής Συνδυασμού «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»












-------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας