Μήνυμα συμπολίτη μας για νερό και Ασωπό
Πριν από λίγες μέρες λάβαμε ένα e-mail αναγνώστη μας με ένα μήνυμα προφανώς προς τον Δήμο Ωρωπού. Η αφορμή, δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου στην "Καθημερινή" στο οποίο αναφέρεται πως έχει δρομολογηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον όμορο Δήμο Τανάγρας σχέδιου ύδρευσης αλλά και άρδευσης των πληττόμενων από την ρύπανση του Ασωπού περιοχών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την σύνδεση με την λίμνη Υλίκη.
Συγκεκριμένα ο φίλος μας γράφει:
"Το Χαλκούτσι και ο Ωρωπός ? Μπήκε ήδη το Δήλεσι ! άρα απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα το νερό από την ΕΥΔΑΠ. Πρέπει να κάνετε ενέργειες για να μπει το γρηγορότερο το Χαλκούτσι και ο Ωρωπός όπως και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης.
Ευχαριστώ"
Το δικό μας σχόλιο...
Ο απλός δρόμος είναι ένα πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στην αιτία του: Καθαρίζει ο Ασωπός και σταματά η ρύπανση.
Οι δύο διαστάσεις του ζητήματος είναι οι εξής: Το πόσιμο νερό και η άρδευση.
Ως προς το πρώτο, το πρόβλημα είναι η μη θέσπιση ανώτατου ορίου εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ένα πρόβλημα που έχει επισημάνει επανειλημμένως και ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2011.Σημαντική είναι η επιστημονική άποψη (ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Έριν Μπρόκοβιτς στις ΗΠΑ) πως το εξασθενές χρώμιο έστω και σε απειροελάχιστες ποσότητες είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Σε μέτρηση πάντως που είχε πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχών Δήμου Ωρωπού πριν μερικά χρόνια η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό -αν θυμάμαι καλά- ήταν αρκετά χαμηλότερη από το όριο που ισχύει στην Ιταλία αλλά και το όριο που όρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας με αφορμή την περίπτωση της Μεσσαπίας. Ο κ. Κώστας Γιαννακάκης ιδρυτής του Συλλόγου μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ως προς το δεύτερο, μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μια ολοκληρωμένη έρευνα με αποτέλεσμα να δυσφημούνται - πιθανότατα άδικα - τα προϊόντα που παράγονται, τουλάχιστον στα όρια του Δήμου μας. Από δημόσιες δηλώσεις επιστημόνων όπως ο Χημικός Νίκος Κατσαρός (ΕΔΩ) και η Γεωπόνος Ευαγγελία Κωτσοβίνου (ΕΔΩ) προκύπτει πως δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την κατανάλωση των προϊόντων γης μιας και η τοξική ουσία δεν περνά από τα φυτά στην τροφική αλυσίδα. Αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται, είναι να πλένουμε σχολαστικά τα κηπευτικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση που δεν θα ζημιώνει κανέναν (ούτε τους βιομηχάνους).
Αυτό που υπάρχει είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης και πιθανότατα ικανότητας...
Αναρτήθηκε από Άννα-Μαρία Τσαρουχά
http://oroposapopseis.blogspot.gr/
---------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.