Ολική Έκλειψη Ηλίου στις 20 Μαρτίου - Μερικώς ορατή από την Ελλάδα




Μερικώς ορατή από τη χώρα μας θα είναι η ολική έκλειψη Ηλίου που θα σημειωθεί στις 20 Μαρτίου, οπότε η Σελήνη θα σκεπάσει εντελώς τον Ήλιο.
Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου θα γίνει ορατή ως ολική σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων και η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό και διασταυρώνεται μόνο με τις Φερόες Νήσους, μεταξύ Ισλανδίας και Βρετανίας, καθώς και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.
Στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12.55. Σύμφωνα με το Time and Date, η έκλειψη δεν θα είναι εντελώς ορατή από την Αθήνα, αλλά θα παρατηρηθεί ως μερική.
Είναι η τελευταία ορατή από την Ευρώπη ηλιακή έκλειψη μετά το 1999, ενώ η επόμενη τοποθετείται χρονικά στις 12 Αυγούστου 2026.

Το φαινόμενο θα γίνει τις πρωινές ώρες και σύμφωνα με τους ειδικούς στην Ελλάδα, στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου (στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4% στη Φλώρινα 40,7% ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης 23,6%).  
«Η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη και σε και θα ρίξει μια βαθιά σκιά πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα οι ουρανοί πάνω από τη Βρετανία θα σκοτεινιάσουν σε μια συναρπαστική έκλειψη του Ηλιου. Σε ορισμένες περιοχές της, το σκοτάδι που θα επικρατεί θα φτάσει το 97%.
Εχουν ήδη διοργανωθεί υπαίθριες εκδηλώσεις και δίνονται και οδηγίες για το πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν αυτό το γεγονός που δεν θα συμβεί ξανά για περισσότερο από μια δεκαετία».  
Αυτά, είναι ορισμένα από αυτά που γράφονται στη Βρετανία, όπου οι κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι με την έκλειψη. 








http://www.thetoc.gr/
http://www.imerisia.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας