Στο τραπέζι η κατάργηση της «Ομάδας Δέλτα» λόγω άσκοπης βίας….




Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. για την…
αποκλίνουσα συμπεριφορά αστυνομικών στις λεγόμενες «ειδικές δυνάμεις» του Σώματος.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εστιάζεται στην ομάδα Δέλτα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων.

Οπως λένε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής αξιόπιστες πηγές, το αποκορύφωμα του προβληματισμού εκφράστηκε από στρατηγό της Αστυνομίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο πριν από δύο εβδομάδες να ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για κατάργηση της ομάδας.



Η πρόταση αυτή προέβλεπε την απορρόφηση των ανδρών της Δέλτα σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ανάλογη πρόταση είχε γίνει ύστερα και παλιότερα από άλλο στρατηγό του Σώματος επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή. Η εισήγηση προέβλεπε τότε την απορρόφηση του προσωπικού της ομάδας στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Δέλτα άνοιξε ξανά ύστερα από πρόσφατα κρούσματα αδικαιολόγητης βίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στην ίδια περιοχή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και γυρίστηκε στην πλατεία Εξαρχείων απεικονίζεται άνδρας της Δέλτα να σηκώνει αδικαιολόγητα το γκλομπ του και να το δείχνει προκλητικά προς τους συγκεντρωμένους, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση.

Σε άλλο βίντεο άλλος άνδρας της Δέλτα διαπληκτίζεται με άτομο που βρίσκεται μέσα σε ταβέρνα καλώντας τον, «αν είναι άνδρας», να βγει έξω. Την ίδια ημέρα δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας. Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Vice έπεσε αιμόφυρτος στην οδό Θεμιστοκλέους, ενώ η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Mega δέχθηκε κροτίδα στα πόδια στην οδό Νοταρά. Και όλα αυτά συνέβησαν παρότι αρκετές φορές ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της ομάδας για να τους μιλήσουν για θέματα «αυτοσυγκράτησης και αυτοκυριαρχίας».

Αξιωματικοί που έχουν εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της Δέλτα διατυπώνουν μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ενστάσεις για τη σημερινή διαχείρισή της: «Η Δέλτα δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να είναι οι μονάδες άμεσης επέμβασης οι ειδικές δυνάμεις του Σώματος. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέχρι και για να κάνουν προληπτικές προσαγωγές.

Είναι σαν να βάλεις τα ΕΚΑΜ να κάνουν ελέγχους στο δρόμο. Είναι λογικό να δημιουργηθεί πρόβλημα. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ότι στελέχη που ήταν η “ψυχή” της ομάδας έχουν απομακρυνθεί και αυτό έχει ορατές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ανδρών της και στην πειθαρχία τους. Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί της ομάδας ούτε πειθαρχούν όπως παλιά ούτε έχουν τη ψυχολογία που είχαν. Πρέπει να αποφασιστεί αν η Δέλτα θα αναμορφωθεί ή αν θα καταργηθεί. Δύο δρόμοι υπάρχουν».








Πηγή: http://www.zoomblog.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό