Μειώνονται τα μαθήματα στο Δημοτικό -Αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Λιγότερα μαθήματα, με εμπλουτισμό από πολλές εικαστικές και γυμναστικές δραστηριότητες και ελάχιστη μελέτη στο σπίτι, προβλέπονται για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού, όπως προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία (ΕΣΥΠ) που άρχισε τις εργασίες του για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την Τετάρτη.
Πρόθεση του υπουργείου είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφηεμρίδας «Ελεύθερος Τύπος», τον Ιανουάριο, μετά το τέλος των εργασιών του ΕΣΥΠ, να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, όπου θα κατοχυρώνονται οι αλλαγές, όπως ακριβώς έγινε και με το Νέο Λύκειο.
«Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο. Θέλουμε να το αγαπήσουν ως δικό τους χώρο», ήταν το μήνυμα του υπουργού.
Ουσιαστικά ο υπουργός έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:
Μείωση της διδακτέας ύλης και του αριθμού των μαθημάτων, που σήμερα ανέρχονται σε 18.
Διαμόρφωση προγράμματος έτσι ώστε ο κύριος όγκος της μελέτης να πραγματοποιείται στο σχολείο και όχι στο σπίτι.
Ενίσχυση των εικαστικών και της γυμναστικής.
Ακολουθώντας τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήδη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ύλη των μαθημάτων του Δημοτικού θα μειωθεί και θα συγγραφούν μελλοντικά νέα βιβλία και για το Δημοτικό, μία επιδίωξη που πολλές φορές έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας.
«Για να κάνουμε το σχολείο μας ουσιαστικότερο κι ελκυστικό και να αποκαταστήσουμε τη σημασία της γνώσης, που σήμερα εξασθενεί περιθωριοποιούμενη από την άμετρη πληροφόρηση, οφείλουμε να μειώσουμε την ύλη των μαθημάτων, σε πρώτη φάση απαλείφοντας μέρη της και σε δεύτερη φάση συμπυκνώνοντάς τη με τη συγγραφή νέων βιβλίων, και να αυξήσουμε την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή. Οχι πολλή δουλειά στο σπίτι που εξοντώνει παιδιά και γονείς» επισήμανε ο υπουργός.
Η ένταξη της μελέτης στην πρωινή ζώνη για τους μαθητές μέχρι τη Δ' Δημοτικού, ειδικότερα σε μαθήματα όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η ηγεσία, ώστε να εφαρμοστεί η φιλοσοφία του θεσμού, ενώ αντίστοιχη υποστήριξη με τις δημιουργικές παρεμβάσεις προορίζεται και για το νηπιαγωγείο.
Οι μεταρρυθμίσεις, βέβαια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα επηρεαστούν αρκετά και από το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ την επόμενη άνοιξη για 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών και στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ λόγο στις αποφάσεις θα έχουν όσοι πέρασαν από τον υπουργικό θώκο του εν λόγω υπουργείου.
Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η Τράπεζα Θεμάτων -Καρφιά Λοβέρδου για Αρβανιτόπουλο
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Β' Λυκείου (σ.σ. της Α' Λυκείου έχουν δοθεί), παρά τις αρχικές σκέψεις για τον Μάρτιο. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την περυσινή τακτική ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος να δοθούν τα θέματα της Τράπεζας δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις επισημαίνοντας παράλληλα πως ακόμα δεν είναι γνωστή η ημερομηνία που θα δοθούν τα θέματα για τη Γ' Λυκείου.
ΑΕΙ-ΤΕΙ: Τα ιδρύματα θα καθορίζουν τους εισακτέους τους
Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με νομοθετική τροπολογία θα εφαρμοστεί η παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ, σύμφωνα με την οποία τα ίδια τα Ιδρύματα θα καθορίζουν τους εισακτέους τους, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοιες ασφυκτικές καταστάσεις όπως αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνειο.
Τα κενά: Στόχος οι εκπαιδευτικοί να εξαιρεθούν από την αναλογία 10 προς 1
«Υπάρχουν κενά κυρίως σε φιλολόγους στα σχολεία» παραδέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου μπαίνει στόχος να καλυφθούν με πληρότητα τα κενά, υπογραμμίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σήμερα «μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς επιπλέον κονδύλια. Τα κενά όμως δεν πρέπει να αυξάνονται με καταλήψεις που γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο για την επόμενη χρονιά, για την οποία προβλέπονται πολλές ελλείψεις, λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων. Αμεσος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μέσα στο μήνα είναι να εξαιρεθεί με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, από την αναλογία 10 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη που ισχύει για όλο το Δημόσιο.
http://permisospress.blogspot.gr/