Παγκόσμια πρωτοτυπία Ελλήνων φοιτητών στην Ολλανδία! 26χρονος Λιβαδείτης ο ένας



Ήρθαν 3οι στην κατάταξη, με διαφορά μόλις 3 βαθμούς από την πρώτη ομάδα..


Β. Τζήμητρας:  «Η γνώση, που  πήραμε από τα Ελληνικά πανεπιστήμια μας έθεσε τις βάσεις για τα καλύτερα»
Η Ελλάδα πνίγει τα παιδιά της κι ευτυχώς που δεν τα εξολοθρεύει, πριν πετάξουν για ξένους τόπους, όπου προκόβουν χάρη στις γνώσεις, που έχουν αποκτήσει από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα 10  Έλληνες  φοιτητές των πολυτεχνείων της χώρας, που κατάφεραν να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ολλανδία, διαπρέποντας παγκόσμια…
Ο ένας μάλιστα, είναι Λιβαδείτης, ο  Βασίλης Τζήμητρας, Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Ξάνθης, που μαζί με τους υπόλοιπους, κάνει το μεταπτυχιακό του στην Ολλανδία, στο Πανεπιστήμιο  TU DELFT, στην ομώνυμη  πόλη…
Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται ο παγκόσμιος διαγωνισμός «Solar Decathlon», που ξεκίνησε το 2002 το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ, με τομείς σχεδιασμού και κατασκευής καινοτόμων και αυτόνομων σπιτιών από φοιτητές, τα οποία κατασκευάζονται μέσα σε 10 ημέρες και εκθέτονται για 14 ημέρες πριν αναδειχθεί ο νικητής…
Στον φετινό διαγωνισμό, που έγινε στο Παρίσι, συμμετείχαν 24 Πανεπιστήμια απ΄ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το TU DELFT..
Η ομάδα «Prêt-à-Loger» του TU Delft αποτελούνταν από 50 διεθνείς φοιτητές, με τους συμπατριώτες μας να κατέχουν ηγετικές θέσεις…
Ερευνώντας την Ολλανδική αγορά, διαπίστωσαν πως 1.400.000 υπάρχοντα κτίρια συγκεκριμένου τύπου,  είναι ενεργειακής ταυτότητας Ε και κάτω, δηλαδή, έχουν παλιά τζάμια όχι καλές μονώσεις κ.α, τα οποία η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να κατεδαφίσει και να αντικαταστήσει με καινούργια, πλην όμως το κόστος είναι δυσβάσταχτο…
«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με υπάρχοντα κτήρια,καθώς αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή σπατάλης ενέργειας. Τα συγκεκριμένα κτήρια κατασκευάστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να στεγάσουν γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμό στην τραυματισμένη από τον πόλεμο Ολλανδία. Υπήρχαν λίγες ομάδες στον διαγωνισμό που ασχολήθηκαν με υπάρχοντα σπίτια.» » αναφέρει σχετικά ο Βασίλης Τζήμητρας,.
Η ομάδα λοιπόν, ανέπτυξε μια τεχνολογία,  που στηρίζεται στα θερμοκήπια!
Πρόκειται για μια κατασκευή, που προστίθεται στην νότια πλευρά του υπάρχοντος κτιρίου (φωτο 2591) με 4 λειτουργίες: Την παραγωγή ενέργειας από ένα νέο τύπο φωτοβολταικού, προσθήκη έξτρα ζωτικού χώρου στο κτίριο, θέρμανση νερού και σπιτιού και συλλογή νερού βρόχινου, που χρησιμοποιείται για τον κήπο ή τους κοινόχρηστους χώρους…
Στην βόρεια πλευρά, τοποθετείται ειδική μόνωση, που δεν αλλάζει την όψη του κτιρίου, η στέγη αντικαθίσταται με πράσινη στέγη και τοποθετούνται ηλιακοί σωλήνες, που αντανακλούν το φυσικό φως από έξω προς τα μέσα. φωτο 2897 και 2883..
«Η καινοτομία βρίσκεται όχι τόσο στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν αλλά στον δύσκολο συνδυασμό τους. Για κάθε εποχή το σύστημά μας λειτουργεί διαφορετικά ώστε να καλύπτει αποδοτικά τις ανάγκες του χρήστη. Είναι ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σπίτι, όπου ο χρήστης θέτει την επιθυμητή κατάσταση του σπιτιού (θερμοκρασία, κατανάλωση ενέργειας κα.) και το σύστημα αυτόματα βρίσκει το βέλτιστο και λιγότερο ενεργοβόρο τρόπο για να την πετύχει. Δεν σχεδιάζουμε τα σπίτια του μέλλοντος, αλλά σπίτια που θα τα καταφέρουν στο μέλλον» όπως εξηγεί ο Βασίλης Τζήμητρας,  με σημαντικά οφέλη, τα όσα απορρέουν από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και τη διατήρηση των ιστορικών σπιτιών.
Η ομάδα του TU Delft συμμετείχε στην έκθεση  και ήρθε στην 3η στην κατάταξη, με διαφορά μόλις 3 βαθμούς από την πρώτη ομάδα, καθώς από τους 10 μίνι-διαγωνισμούς κέρδισε βραβεία στους 5. Στην φωτό 3316) τα καμαρώνει περήφανος ο νεαρός συμπολίτη μας…
Το πρωτοπόρο αυτό σύστημα μάλιστα, εγκαινίασε στην αγορά ο Υπουργός Εστίασης της Ολλανδίας κ. Blok, παρουσιάζοντας το σπίτι στην αγορά και ήδη έχουν γίνει προτάσεις υλοποίησης στην χώρα αλλά και στην Γαλλία.
Να σημειωθεί,  ότι το σύστημα κατασκευάζεται και είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα σε δυο μόλις ημέρες με χαμηλό κόστος!
Τι σημαίνει όλο αυτό για τους Έλληνες φοιτητές; «Η γνώση, που  πήραμε από τα Ελληνικά πανεπιστήμια μας έθεσε τις βάσεις για τα καλύτερα» δηλώνει ο  Βασίλης Τζήμητρας, που κλήθηκε να μας απαντήσει αν το συγκεκριμένο  σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, καθώς και αν η χώρα μας έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς…
«Το project έχει σχεδιαστεί για τις βόρειες  χώρες, επομένως λόγω καιρικών συνθηκών, δηλαδή υψηλών θερμοκρασιών, δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στην χώρα μας, πλην όμως θα  μπορούσε μέρος του συστήματος να χρησιμοποιηθεί ως εξοικονόμηση θερμότητας, νερού και ενέργειας» εξηγεί ο Βασίλης, δίνοντας την δική του, αλλά γνωστή σε όλους μας απάντηση  για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης…
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, όπως γίνεται στην Ολλανδία,  άρα δύσκολα βρίσκεις χρηματοδότηση της τάξης των 800.000 ευρώ, που απαιτήθηκαν μέσα σε 2 χρόνια  για να πραγματοποιηθεί το project, στο οποίο συνέβαλαν χρηματικά 19 εταιρίες, καλύπτοντας το 80% του συνολικού κόστους και το υπόλοιπο κάλυψαν το Υπουργείο Ενέργειας και το ίδιο το Πανεπιστήμιο του TU Delft» υπογραμμίζει ο συμπατριώτης μας, ο οποίος σημειωτέον είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, Σύνδεσμος που ουσιαστικά βοηθά τους Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία,  στα καθημερινά τους προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται, δημιουργώντας παράλληλα δίκτυο επικοινωνίας φοιτητών, αλλά και απόφοιτων από ολλανδικά πανεπιστήμια,  που εργάζονται στην Ολλανδία ώστε να ενδυναμωθεί το ελληνικό στοιχείο στη χώρα.
Πέρα από ομιλίες που έχουν γίνει στην  Ολλανδία,  σχετικά με την εύρεση εργασίας , το πιο δημοφιλές επίτευγμα του Συνδέσμου είναι ότι ξεκίνησε μαζί με την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα  το Orange Grove, που είναι ουσιαστικά η προώθηση και το στήσιμο καινοτόμων επιχειρήσεων «start-ups» στην Ελλάδα.
Μπράβο στους Έλληνες φοιτητές, τους οποίους ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προσφέροντας επιτεύγματα στην πατρίδα μας!







http://www.viotiki-ora.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας