Δελτίο Τύπου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας σχετικά με το δημοσίευμα μας “Λύκοι, αγριόγατες, αρκούδες και φίδια έχουν κατακλύσει την Βοιωτία”
Από που και έως που είναι άγνωστα για τον Ελληνικό Χώρο οι λύκοι, οι αγριόγατες, οι αρκούδες και τα φίδια; 

Το ότι τα άγρια ζώα τα βλέπουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι χωριών και το ότι εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν τόσο δραματικά τα είδη αυτά. Υπήρξαν μερικές αυξήσεις αλλά τα περισσότερα τείνουν προς εξαφάνιση. Τόσα χρόνια οικολόγοι και οικολογικές οργανώσεις φώναζαν να προστατευθεί το περιβάλλον και να μην καταστρέφουμε τους βιότοπους αυτών των ζώων και όχι μόνο. Οι συνέπειες έχουν αρχίσει να φαίνονται πια ξεκάθαρα. Από την μία η μεγάλη παρατεταμένη χρονική περίοδος του κυνηγιού, από την άλλη οι πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο, από την τρίτη πλευρά η λαθροϋλοτομία, και από την τέταρτη πλευρά η συνεχόμενη ρύπανση και καταστροφή του περιβάλλοντος έχει καταστρέψει πια ένα μεγάλο μέρος των βιότοπων με αποτέλεσμα πολλά άγρια ζώα να ψάχνουν να βρουν τροφή σε νέες περιοχές για να επιβιώσουν με αποτέλεσμα να μετακινούνται συνεχώς και όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές.

Τι μπορεί να γίνει για να προστατευτούν και τα άγρια ζώα αλλά και κτηνοτρόφοι;

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να προστατέψουν τα μελίσσια με το να βάλουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις γύρω από τα μελίσσια τους, τα οποία είναι ακίνδυνα και για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα. Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις προκαλούν ένα μικρό τράνταγμα από τα βολτ και απωθούν την αρκούδα ώστε να μην τις ξανά αγγίξει αλλά ούτε και να ξαναπροσπαθήσει.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να προστατέψουν τα κοπάδια τους παίρνοντας Ελληνικό Ποιμενικό. Είναι ένα δυνατό σκυλί που έχει πολύ δυνατά σαγόνια ικανά για ίση ζημιά με των λύκων. Μπορούν να προστατέψουν άνετα το κοπάδι από τους λύκους. Οι λύκοι προτιμάνε το αδύναμο φαγητό, δηλαδή αυτό που δεν θα τρέξει ή που είναι γέρικο.

Οι οικολόγοι δεν κάνουν απελευθερώσεις ζώων!

Να αναφέρουμε επίσης ότι δεν γίνονται απελευθερώσεις ζώων, όχι τουλάχιστον από οικολόγους. Μόνο οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι κάνουν απελευθερώσεις ζώων για να μπορούν οι κυνηγοί να έχουν ζώα να σκοτώνουν. Αλλά υπάρχουν επανεντάξεις άγριων ζώων στην φύση. 

Τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό. Όταν κάποιος βρίσκει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο το στέλνει σε ένα από τα ελάχιστα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτά μετά το πέρας της θεραπείας του ζώου ώστε να είναι απόλυτα υγιές το επιστρέφει στο σημείο όπου βρέθηκε, αλλά για αυτές τις επανεντάξεις άγριων ζώων είναι απόλυτα ενημερωμένο το δασαρχείο της περιοχής όπως και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Η επανένταξη γίνεται με παρουσία δασικού υπαλλήλου.

Επίσης άλλη μια ανακρίβεια που αναφέρει το εξής δημοσίευμα είναι ότι δεν μεταφέρονται έτσι τυχαία ζώα. Υπάρχει πάντα μελέτη και μεταφέρονται σε περίπτωση που αποτελεί κίνδυνος για την δημόσια υγεία αλλά και την υγεία του ζώου. Και συνήθως η μετακίνηση είναι σε κάποιο απόμερο σημείο που δεν μπορεί να κάνει ζημιές αλλά ούτε και να κινδυνεύσει το ίδιο το ζώο αλλά ούτε και κάποιος άνθρωπος.

Δεν υπάρχει κάποιο πλάνο οικολογικής τρομοκρατίας. Ότι βλέπουμε άγρια ζώα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι οι συνέπειες της μη προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και βεβαίως εάν συνεχιστεί με τον ίδιο και χειρότερο ρυθμό η καταστροφή του περιβάλλοντος θα δούμε πολλά χειρότερα πράγματα.


Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

http://www.biodiversitygr.org/blog/30

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Kαθαρές και απαγορευμένες παραλίες στην περιοχή μας από το ΠΑΚΟΕ