Από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γιατροί και ασφαλισμένοι



Κλειστά θα παραμείνουν, τουλάχιστον έως και τα μέσα Μαρτίου, τα πολυιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), με τους... ασφαλισμένους να εξυπηρετούνται από τους 5.000 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας όπως αναφέρει η Ημερησία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, σε δύο εβδομάδες τα πολυιατρεία θα ανοίξουν «τυπικά», με τη λήξη της διαθεσιμότητας του προσωπικού που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.ά.).
Σε ένα μήνα, όταν δηλαδή λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας-κινητικότητας του υπόλοιπου προσωπικού, τα πολυιατρεία θα επαναλειτουργήσουν. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα πολυιατρεία θα λειτουργήσουν κανονικά με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, σε διάστημα περίπου δύο μηνών, καθώς θα χρειαστεί επιπλέον διάστημα για προσλήψεις επικουρικών ή συμβασιούχων γιατρών που θα καλύψουν τα κενά όσων γιατρών επιλέξουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Σταδιακά θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με την πρόσληψη -σε πρώτη φάση- 1.000 γιατρών που θα αναλάβουν τον ρόλο αυτό.
6 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας
Στο διάστημα διαθεσιμότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;
Εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, το υπουργείο Υγείας αύξησε το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς στις 400. Παράλληλα ανέβασε κατά 10% το ποσοστό συνταγογράφησης των γιατρών ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων.
Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετηθούν από γιατρούς οι οποίοι επικαλούνται το πλαφόν στις επισκέψεις ή στις συνταγές και τους ζητήσουν χρήματα, ο υπουργός Υγείας καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν αμέσως στον ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλουν τον γιατρό. Επίσης μπορούν να στέλνουν τις καταγγελίες τους και στο προσωπικό e-mail του κ. Γεωργιάδη: g-adonis@otenet.gr.
Τι γίνεται με τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων (π.χ. για καρκινοπαθείς) και με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας;


Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όσον αφορά τα ΚΕΠΑ, που δεν λειτουργούσαν λόγω της απεργίας των γιατρών, έχει ήδη υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών στις επιτροπές, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι και με νόμο του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση ως 30/4/2014 συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ, μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Τι υπηρεσίες θα παρέχει το ΠΕΔΥ;
Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και επιπλέον υπηρεσίες όπως η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού.
Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει τη συνολική ευθύνη των ασφαλισμένων και στην πλήρη ανάπτυξη του θεσμού θα αποτελεί το «εισιτήριο» εισόδου των πολιτών στο σύστημα Υγείας, καθώς μόνον με το παραπεμπτικό του θα μπορούν να απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία.
Επίσης, τα πολυ-ιατρεία, ενταγμένα στο νέο σύστημα, θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σε επόμενο χρόνο, κάποια από αυτά θα εφημερεύουν.
Στις μονάδες υγείας του νέου φορέα θα καταβάλουν χρήματα οι ασφαλισμένοι;
Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν και σε αντίθεση με το τι ισχύει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας τους, στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στα πολυ-ιατρεία), οι ανασφάλιστοι δεν θα πληρώνουν για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ισχύσει και στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας το εισιτήριο των πέντε ευρώ που καταβάλλουν σήμερα οι πολίτες για εξετάσεις σε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.
Θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας;
Απολύσεις δεν θα γίνουν, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Σημειώνεται ότι εκείνοι που θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης -οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.
Υπογραμμίζεται ότι, για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.
Μέχρι πότε μπορούν οι γιατροί να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ;
Μέχρι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έχει προθεσμία το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ.
Ήδη από την Τετάρτη άρχισε η αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων και ουσιαστικά άρχισε να «τρέχει» η προθεσμία των επτά ημερών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο νέο σύστημα.
Σε περίπτωση που δεν υποβάλουν αίτηση απολύονται αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει και για όσους, ενώ έχουν κάνει αίτηση, δεν παρουσιαστούν όταν κληθούν να εργαστούν, καθώς και για τους γιατρούς που δεν προσκομίσουν εγκαίρως (όταν κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία) βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο, ή έστω αντίγραφο της σχετικής αίτησης.
Για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.




Ημερησία

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό