180 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί στο Ρέθυμνο Δυνατότητα ανακοπής στις διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες



Συνεχίζεται στο Ρέθυμνο ο αγώνας των πολιτών που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες σε περιουσίες ανθρώπων που δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ήδη είναι υπό διαμόρφωση ο Σύλλογος δανειοληπτών, τα μέλη του οποίου εδώ και μήνες κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια και έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα την αναστολή 180 πλειστηριασμών, ενώ πλέον προσφέρεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής και να σώσουν την περιουσία τους – τουλάχιστον από τις τράπεζες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Team Fm ο οικονομολόγος Πάνος Θεοδωρίδης, μέλος της Κίνησης «Αντίσταση Τώρα», υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου των πολιτών, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά, και ακυρώνοντας τη
διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Ουσιαστικά ακυρώνουμε το δάνειο, χρωστάμε όμως στο κράτος, εκεί όμως μπορούμε τελείως διαφορετικά να διαπραγματευτούμε τι θα γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Πού στηρίζει όμως ο ίδιος και η πανελλαδική Κίνηση «Αντίσταση Τώρα» ότι δεν έχουν οι πολίτες χρέος προς τις τράπεζες;

Ο ίδιος κάνει μια ιστορική αναδρομή για να το εξηγήσει, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις κοροϊδεύουν τους πολίτες:

«Μετά από έρευνα που κάναμε το 2010, αποδείχθηκε ότι τα έσοδα του κράτους ήταν 55 δισ και ο δαπάνες 46 χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους τόκους και τα χρεωλύσια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε επίσης ότι όλοι οι προϋπολογισμοί, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν θετικοί. Συνεχίσαμε την έρευνα. Η πραγματική εικόνα φαίνεται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Κάθε κίνηση του κράτους περνά μέσα από τα ΦΕΚ. Από το διάβασμα αυτών απεδείχθη πως δημιουργούν το χρέος για να υπάρχει η αιτιολογία για να παίρνουν τα μέτρα με τα οποία ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Καραμανλής είχε πει το 2008 ότι επειδή η αγορά είχε πρόβλημα ρευστότητας θα μπει το ελληνικό κράτος εγγυητής για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες δάνειο από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Αυτά τα 23 δισ που πήραν τότε θα πήγαιναν μόνο σε στεγαστικά δάνεια, κεφάλαια κινήσεως σε μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας.

Όμως το κράτος δεν υπέγραψε εγγυητής στη δανειακή σύμβαση. Έβγαλε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τριετούς διάρκειας, τα έδωσε στις τράπεζες οι τράπεζες τα έδωσαν στην ΕΚΤ και πήραν μετρητά τα οποία δεν έριξαν όμως στην αγορά.

Ο νόμος έλεγε ότι στην τριετία οι τράπεζες έπρεπε να ξοφλήσουν το δάνειό τους, να πάρουν τα ομόλογα και να τα φέρουν για ακύρωση.

Αυτά τα λεφτά, τα 23 δισ, τα πήραν αρχές του 2009, αρχές του 2012 έληγαν τα ομόλογα, είχαμε εκλογές δεν ειπώθηκε τίποτα και μόλις τελείωσαν οι εκλογές, στις 30 Ιουνίου το κράτος έβγαλε το δελτίο δημοσίου χρέους νούμερο 66 και είδαμε να αυξάνεται το χρέος κατά 23 δισ. Ο υπουργός οικονομικών τότε έδωσε στη Βουλή μια κατάσταση με τα ομόλογα όπου φαίνεται ότι τα ομόλογα που είχαν πάρει οι τράπεζες επειδή δεν τα πλήρωσαν, το κράτος έβγαλε καινούρια, τα έδωσε στην ΕΚΤ, πήρε πίσω τα παλιά και τα ακύρωσε και αυτά τα καινούρια πλέον μπήκαν στο δημόσιο χρέος.

Το ’χαν στήσει από την αρχή για να μπουν αυτά τα χρήματα στο δημόσιο χρέος.
Ήταν μια απάτη στημένη σε βάρος μας από την αρχή.
Μέσα σε τρία χρόνια από τις κυβερνήσεις οι τράπεζες έχουν πάρει 233 δισ».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως σκοπός αυτής της πολιτικής είναι να κατακτηθεί η χώρα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν το σκοπό. Κλείνουν επιχειρήσεις, οι νέοι μεταναστεύουν, άρα φεύγει ο πληθυσμός σε νεαρή ηλικία. Βλέπουμε ότι κόβουν τις παροχές στην υγεία που σημαίνει ότι οι μεγάλης ηλικίας συμπολίτες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην υγεία τους και θα πεθάνουν.

Μεταβιβάζουν τα πάντα επίσης σε ιδιώτες σε τιμές κατώτερες από τις πραγματικές. Γυρνάμε στην παλιά φεουδαρχία και θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι έλληνες, είναι υπάλληλοι των ξένων αφεντικών τους».

ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά οι δανειολήπτες και να ζητήσουν για την απάτη συλλογική αποζημίωση, ενώ η Κίνηση έχει ετοιμάσει τα σχετικά δικόγραφα για την ανακοπή των διαταγών πληρωμής που εκδίδουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε κατασχέσεις και στη συνέχεια σε πλειστηριασμούς.

Η διαδικασία έχει ως εξής σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη: «Όταν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειό του, μέχρι τις τρεις πρώτες απλήρωτες δόσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε δικαστική ενέργεια. Μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης συνήθως στέλνει ένα εξώδικο και αφού δεν γίνει τίποτα γιατί ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει, βγάζει τη διαταγή πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η τράπεζα σε κατάσχεση και μετά σε πλειστηριασμό. Εμείς έχουμε ετοιμάσει δικόγραφα τα οποία δίνουμε στα μέλη μας δωρεάν για να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου μας, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά από εμάς και ακυρώνοντας τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Όπως τόνισαν στην ίδια εκπομπή οι κ.κ. Δημήτρης Δήμας και Σήφης Σουχλάκης από την Κίνηση δανειοληπτών στο Ρέθυμνο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προσέρχεται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια όπου γίνεται η διαμαρτυρία των δανειοληπτών για να μάθει λεπτομέρειες για τις νομικές διαδικασίες και να του παρασχεθεί βοήθεια σε ό,τι χρειάζεται. Επίσης πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι και στα καταστήματα του κ. Δήμα στο Κολωνάκι και του κ. Σουχλάκη στην οδό Σταμαθιουδάκη 18.


 





Πηγή: http://www.zoomblog.org/2013/12/180.html#ixzz2mEEaq77g

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό