Ημερίδα του Τ.Ε.Ε στα Οινόφυτα



Διαχείριση Βιομηχανικών στερεών αποβλήτων…
 
Απ. Καραναστάσης: «Και μηδενικά απόβλητα να έχει μια βιομηχανία , προβλέπεται πως πρέπει να υπάρχει ένα μηχανισμός ελέγχου..»

Β. Λιόγκας: «Φιλοδοξούμε μέχρι τέλος του χρόνου, το πολύ στις αρχές του 2014 να έχει θεσμοθετηθεί το ενιαίο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων..»

Με αρκετό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, με θέμα την Διαχείριση των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων, που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Αν. Στερεά στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων…

Το Τεχνικό Επιμελητήριο άλλωστε έχει για πάρα πολλά χρόνια δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου , όπου είναι διεσπαρμένη η βιομηχανία και δεν είναι οριοθετημένη ως βιομηχανική περιοχή….
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πρόεδρο του ΤΕΕ Απ. Καραναστάση «Και μηδενικά απόβλητα αν έχει μια βιομηχανία , προβλέπεται πως πρέπει να υπάρχει ένα μηχανισμός ελέγχου όλων αυτών των διαδικασιών» γι΄ αυτό και σκοπός της ημερίδας ήταν η εξεύρεση τρόπου διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αποβλήτων, είτε αυτά είναι επικίνδυνα είτε όχι , έτσι ώστε σε μια περιοχή , η οποία είναι ευαίσθητη περιβαλλοντικά κι έχει σημαντικούς φόρτους ρύπανσης, να βρεθεί άμεσα λύση.
«Πρέπει τόσο οι βιομηχανίες η πολιτεία, οι τοπικοί φορείς να προβληματιστούμε και να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος αντιμετώπισης , έτσι ώστε να λυθεί ριζικά και να βρεθεί ένας κανόνας λειτουργίας όλων αυτών των βιομηχανικών περιοχών» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ ο συνεργάτης του υπουργού Περιβάλλοντος, Μηχανικός/Μηχανολόγος Β. Λιόγκας ανέλυσε την εφαρμογή του νομικού πλαισίου…
Κι ενώ οι προσπάθειες του ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση εντείνονται και τα περιθώρια γενικά στενεύουν, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσης όσο το δυνατόν συντομότερα…
«Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και που δεν είμαστε καθόλου περήφανοι σαν χώρα , καθώς υπάρχουν και παραπομπές στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο , αλλά το βασικότερο είναι ότι χρονίζει το θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων και ιδιαίτερα των επικίνδυνων» τονίζει ο κ. Λιόγκας, σημειώνοντας πως επιδίωξη του υπουργείου είναι η βιομηχανία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με το υπ. Περιβάλλοντος ως θεσμικό τοποτηρητή της νομοθεσίας να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με την αρχή η ευθύνη βρίσκεται στον ρυπαίνοντα!
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του υπουργού, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, καθώς θεσμικά υπάρχουν νομοθετήματα που πραγματεύονται το θέμα και σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή και ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων . «Πρόκειται για αναθεώρηση του υφιστάμενου εθνικού σχεδιασμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο , που αυτόν τον μήνα θα δοθεί σε διαβούλευση, θα υπάρξουν επεξεργασίες.» ανακοίνωσε ο κ. Λιόγκας, υπογραμμίζοντας ότι «Το υπουργείο φιλοδοξεί μέχρι το τέλος του χρόνου., το πολύ στις αρχές του 2014 να έχει θεσμοθετηθεί το ενιαίο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα απόβλητα και σύμφωνα με τον νόμο του 2012 που ψηφίστηκε από την βουλή»…
Η λύση του προβλήματος όμως, δεν φαίνεται να είναι εύκολη σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας….
«Δεν είπαμε ότι είναι εύκολο, πράγματι η κρίση δυσκολεύει τα πράγματα , αλλά εμείς πιστεύουμε ότι στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων η κρίση μπορεί να λειτουργήσει μερικές φορές και σαν ευκαιρία. Υπάρχει μια αναπτυξιακή διάσταση στο θέμα, ιδιαίτερα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποβεί και προσοδοφόρο» υπογραμμίζει ο σύμβουλος του υπουργού, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που παίζει ο κοινωνικός παράγοντας , η τοπική κοινωνία που εκφράζεται μέσα από διάφορους φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προφανώς και έμμεσα και οι Φορείς διαχείρισης, όπως είναι στην περιοχή σας η ΔΕΠΟΔΑΘ ή της Στερεάς Ελλάδας..
«Τους θέλουμε σαν παίκτες και παρόντες για να υπάρχει το μέτρο του κοινωνικού ελέγχου , προφανώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που είναι θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και του λαού, αλλά και οι διάφοροι φορείς και ενώσεις, η άποψη των οποίων μας ενδιαφέρει» συμπληρώνει ο κ. Λιόγκας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την διοργάνωση της ημερίδας…
«Η εικόνα δεν είναι ευχάριστη καθώς η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων και δη των επικίνδυνων είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση, που πρέπει να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει και όχι τα βουνά, οι πεδιάδες και τα ρέματα να γίνονται αντικείμενο διάθεσης των αποβλήτων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και που με μεγάλη θρασύτητα παραδέχονται ακόμη και μερικές βιομηχανίες» υπογραμμίζει το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΠΟΔΑΘ Στ. Χαλβατζής...
«Επειδή το κράτος δεν έχει βρει τρόπο διάθεσης , ένας εύκολος τρόπος είναι τα απόβλητα να διατίθενται οπουδήποτε, καθώς τα τελευταία μηνύματα λένε ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί παλιά λατομεία και άλλοι χώροι , όπου έχουν θαφτεί απόβλητα, και θα έπρεπε χρόνια πριν να είχαμε όλοι αφυπνιστεί για το τι συμβαίνει. Είναι πολύ άσχημο για τις επερχόμενες ειδικότερα γενιές, να βάλουμε εμείς τις βόμβες στον υδροφόρο ορίζοντα μας , καθώς η ζωή των μελλοντικών γενιών θα γίνει μακάβρια αν δεν δραστηριοποιηθούμε άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε ο κ. Χαλβατζής…
Την αναγκαιότητα της δημιουργίας συστήματος διαχείρισης των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Αν. Στερεάς , επεσήμανε στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΑΣ Ν. Βοιωτίας, Πολιτικός Μηχανικός Γ. Μάμαλης και την σημασία κατάλληλων περιβαλλοντικών υποδομών στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη, ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ Ν. Κουδούνης και Π. Σκιαδάς, Πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ, ενώ την ορθή λειτουργία των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΠΟΔΑΘ, Χημικός Γ. Φίλος.



http://www.viotiki-ora.gr/viotiki/index.php?option=com_content&view=article&id=7540:2013-11-07-14-17-11&catid=48:2010-03-02-17-22-27&Itemid=123

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας