Ενημέρωση για τη συγκέντρωση της Δευτέρας 4ης Νοέμβρη στο Κέντρο Υγείας




Εδώ και κάποιο καιρό στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου μια ομάδα εργαζομένων που πάλευε χρόνια για ζητήματα περίθαλψης, και μια ομάδα κατοίκων της περιοχής,  ελλήνων και μεταναστών, έχουν σχηματίσει την Πρωτοβουλία Αγώνα υγειονομικών  και κατοίκων.
 
Η Πρωτοβουλία Αγώνα εδώ και μερικούς μήνες προσπαθεί να ανοίξει  στους κατοίκους της περιοχής το ζήτημα της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

  Πριν από ένα μήνα, μια πρωτοβουλία κατοίκων («Πολίτες εν δράσει»), που
  συγκροτήθηκε στη βάση της αλληλεγγύης στην τελευταία απεργία των καθηγητών,   διοργάνωσε από κοινού με την Πρωτοβουλία Αγώνα υγειονομικών και κατοίκων, μια   εκδήλωση για τα προβλήματα περίθαλψης στην περιοχή και για τα επικείμενα   σχέδια του υπουργείου υγείας, σχέδια που θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο   μήνα και περιλαμβάνουν συνολική επίθεση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της  χώρας.

  Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα ψήφισμα αγώνα  για έγκριση από τους παρευρίσκοντες και ένα σχέδιο αγώνα   για το επόμενο διάστημα.
 
Το πρώτο βήμα σ’ αυτό το σχέδιο ήταν η διοργάνωση   μιας συγκέντρωσης στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη, πορεία   προς το δημαρχείο για να καταδειχτούν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής σχετικά   με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και με το μέλλον του, και κατόπιν μετάβαση  στη Θήβα για συνάντηση με την υποδιοικήτρια του ΓΝΘήβας, η οποία είναι   υπεύθυνη για το Κέντρο Υγείας και η οποία αποφάσισε να αφήσει να εφημερεύει   μόνο ένας γενικός γιατρός κάθε φορά που συνεφημερεύει παιδίατρος, απόφαση που   έλαβε λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση.
 
Πράγμα που αν εφαρμοστεί εγκυμονεί  δυνητικά τεράστιους κινδύνους για την υγεία των προστρεχόντων για πρόβλημα  υγείας στη μονάδα και που είναι φανερό ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την  απαξίωση του Κέντρου Υγείας και το μέλλον που του επιφυλάσσει το κράτος.  

  Πάνω από 300 χρήστες των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου, κυρίως  άνεργοι και συνταξιούχοι, βρέθηκαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ανοιχτή   Συνέλευση Αγώνα για την Περίθαλψη στο Δήμο Τανάγρας, για να διεκδικήσουν  ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης των γιατρών και να διαμαρτυρηθούν για τα   επικείμενα σχέδια του υπουργείου υγείας που επιφυλάσσει είτε κλείσιμο των δομών υγείας στη περιοχή, είτε μετατροπή τους σε «οικογενειακά ιατρεία»,  δηλαδή απολύσεις προσωπικού, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και  μετατροπή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  

  Ωστόσο η υποδιοικήτρια του ΓΝΘήβας, γνωρίζοντας από πριν για την επικείμενη  διαμαρτυρία, βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας, και εκεί, για 3 ώρες, ήρθε αντιμέτωπη   με την οργή των κατοίκων για την πολιτική που εφαρμόζει.
 
Συνταξιούχοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, μέλη της Συνέλευσης Αγώνα και άλλοι πολλοί, την έθεσαν  ενώπιον των ευθυνών της με τρόπο, που δεν της επέτρεψε να παίζει τα γνωστά  πολιτικά παιχνίδια, διαχείρισης και κοροϊδίας του κόσμου, που ξέρουν να  παίζουν τα ανθρωπάκια της εξουσίας, όταν βρίσκουν απέναντι τους μεμονωμένους  ανθρώπους.
 
 Όπως κάθε άλλος εντεταλμένος του είδους της, το μόνο που γνώριζε να
  επαναλαμβάνει συνεχώς ήταν «δεν μου επιτρέπει ο προϋπολογισμός να ικανοποιήσω  το αίτημα σας», «τα οικονομικά νούμερα είναι αμείλικτα», κάνοντας φανερό στους  ηλικιωμένους ανθρώπους που πρώτη φορά βρέθηκαν φάτσα με φάτσα με μια   εντεταλμένη της κεντρικής εξουσίας, πόσο οι άνθρωποι αυτοί και οι πολιτικές   που εκφράζουν μετράνε τις ανθρώπινες ζωές και πόσο μετράνε την πειθαρχία στα  λογιστικά της υπηρεσίας που τοποθετήθηκαν.

  Όταν μετά από 2,5 ώρες σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα και από την πίεση του  κόσμου, η πόρτα κλειδώθηκε, οι είσοδοι του κέντρου υγείας ήταν αποκλεισμένοι  από τον κόσμο, και μόνο η συνείδηση αυτού του κόσμου ότι πρόκειται μόνο για το   πρώτο βήμα του αγώνα και λιγότερο η παρουσία όλων των ειδών μπάτσων (8 ΟΠΚΕ, 2  περιπολικά, ασφαλίτες) της επέτρεψαν να μεταβεί σε άλλη αίθουσα του Κέντρου  Υγείας.  

  Επί της ουσίας η υποδιοικήτρια δεν απάντησε σε κανένα από τα θέματα που της
  τέθηκαν, αρνήθηκε να δεσμευτεί για την άρση της περικοπής του προγράμματος  εφημέρευσης, κάνοντας μόνο ελάχιστες υποχωρήσεις.
 
Επίσης, στην ουσία δεν είπε  τίποτα για τα σχέδια του κράτους σε σχέση με το τι θα γίνει με τις δομές  υγείας στην περιοχή.  

  Στα κέρδη της κινητοποίησης η σημαντική παρουσία των χρηστών των υπηρεσιών   υγείας και η κατ’ επανάληψη υπενθύμιση ότι όλη αυτή η διαμαρτυρία ήταν μόνο το   πρώτο βήμα σε ότι οφείλουμε να κάνουμε, αν θέλουμε να βάλουμε φραγμό στα   σχέδια της εξουσίας.
 
Όχι μόνο στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, αλλά γενικότερα.
 
 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό