Σείεται η γη στη κεντρική Ελλάδα από σεισμούς



Σείεται όλη η γη στη κεντρική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας.
Οι περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται οι σεισμοί, έχουν μεγάλη σεισμικότητα. Στη Φθιώτιδα βρίσκεται το ρήγμα της Αταλάντης, ενώ στη Βοιωτία και πιο συγκεκριμένα λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από τη περιοχή που έγιναν τα 4,1R το πρωί της Παρασκευής 20/9, στο Κορινθιακό, βρίσκεται το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Στη Φθιώτιδα γίνεται λόγος από διακεκριμένους σεισμολόγους, ότι τους σεισμούς τους δίνει παρακλάδη του ρήγματος της Αταλάντης και πως η σεισμικότητα στη περιοχή θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα έντονη και τις επόμενες ημέρες. Οι σεισμολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν είναι ακόμα σίγουροι, αν ο σεισμός των 5,3R στις 7 Αυγούστου, ήταν ο κύριος ή αν πρόκειται να γίνει ένας πιο μεγάλος σεισμός. Θεωρούν τέλος, μη φυσιολογική τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 20/9, είχαμε έναν νέο σεισμό, αυτή τη φορά στο νομό Βοιωτίας και πιο συγκεκριμένα στα παράκτια τμήματα του νομού, κοντά στο ρήγμα των Αλκυονίδων. Οι σεισμολόγοι δεν συνδέουν τον χτεσινό σεισμό με τις Αλκυονίδες, αλλά το θεωρούν έναν μεμονωμένο συμβάν. Ως τώρα πάντως, δεν έχει σημειωθεί αξιόλογος μετασεισμός, για να μπορούν να πουν οι σεισμολόγοι ότι τα 4,1R ήταν ο κύριος σεισμός, όπου και θεωρούν αυτό το μέγεθος ως το κύριο σεισμό ως τώρα.

Συνοπτικά λοιπόν, διακρίνεται τους τελευταίους 2 μήνες, πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής. Είναι κάτι που προβληματίζει όχι μόνο τους σεισμολόγους αλλά και τους κατοίκους ιδιαίτερα του νομού Φθιώτιδας. Οι επόμενοι μήνες, θα μας δείξουν αν πρόκειται για μετασεισμούς ή για προσεισμούς. Οι σεισμολόγοι πάντως δηλώνουν δημόσια το προβληματισμό τους, λέγοντας παράλληλα στους κατοίκους να κάνουν εντατικούς ελέγχους στα σπίτια τους.




greek-weather

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό