Σχέδιο για συνολική λύση στον Ασωπό



«Το ΥΠΕΚΑ, με όσα μέσα διαθέτει, ετοίμασε το σχέδιο και εξασφαλίζει τους πόρους για τις υποδομές που θα χρειαστούν» για την περιοχή του Ασωπού, ανακοίνωσε με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, καθώς η περιοχή, όπως σημειώνει, αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω της έλλειψης ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, αλλά και της μειωμένης κάλυψης σε ύδρευση.
Επιπροσθέτως, οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής, οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα, επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ.

«Πιστεύω ότι η ευκαιρία που δημιουργήσαμε με συνεννόηση και καλό συντονισμό, θα γίνει και η λύση που χρόνια τώρα περιμένει η τοπική κοινωνία και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιμένει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων μερών της περιοχής παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Κωνσταντίνου Τριάντη.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που ετοιμάζεται, ως στόχο έχει να συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων, επιφανειακών και υπογείων νερών στην περιοχή.

Ειδικότερα, το σχέδιο που ολοκληρώνεται και θα παρουσιαστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, βασίζεται σε άξονες δράσης που αφορούν σε έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής, καθώς και η εκτέλεση έργων ύδρευσης για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στον περιβαλλοντικό έλεγχο, με μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, «το υπουργείο περνά για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ζήτημα από τη θεωρία στην πράξη, εστιάζοντας όχι στο νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει ήδη, αλλά σε συνεργασίες, συντονισμό φορέων και ενδιαφερομένων, ανεύρεση βέλτιστων πρακτικών».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος» υπογράμμισε.

Ο κ. Καλαφάτης συναντήθηκε πρώτα με τον δήμαρχο Τανάγρας, Ευάγγελο Γεωργίου και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους εγκατεστημένων στην περιοχή βιομηχανιών, Ευθύμιο Βιδάλη, αντιπρόεδρο ΣΕΒ, Νίκο Κουδούνη, πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτη Σκιαδά, διευθυντή Περιβάλλοντος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αλλά και με τους γενικούς διευθυντές της ΕΥΔΑΠ, Πάσιο Ιωάννη και Γεωργιάδη Στέφανο.


http://permisospress.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό