6 εύκολοι τρόποι να αντιμετωπίσεις το ροχαλητό

Πιθανότατα να ανήκεις και εσύ στο 45 % των ενηλίκων που ροχαλίζει συχνά ή να ανήκει κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς !

Ακόμα και όταν το ροχαλητό είναι αθώο και δεν προκαλεί στον "ασθενή" κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί να δημιουργεί άλλα μεγάλα προβλήματα.

"Το ροχαλητό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ένα γάμο", λέει ο Daniel P. Slaughter, MD, ωτορινολαρυγγολόγος και ειδικός στο ροχαλητό από το Capital Otolaryngology στο Austin, Texas.
"Το συχνό ροχαλητό όμως δεν αποτελεί μόνο ενόχληση για τους άλλους. Το 75% των ανθρώπων που ροχαλίζουν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου ( η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου για μικρά χρονικά διαστήματα), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου.", προσθέτει ο Slaughter
Αν ροχαλίζεις πολύ και έχεις αποφρακτική άπνοια το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς ένα γιατρό για να πάρεις την συμβουλή του. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις και τις 7 ακόλουθες συμβουλές που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν !

1. Αλλάξε στάση ύπνου
Όταν κοιμάσαι ανάσκελα, η γλώσσα σου και η μαλακή υπερώα χαλαρώνουν και "πέφτουν" στο πίσω τοίχωμα του λαιμού, προκαλώντας φραγμό στην διεύλεση του αέρα. Η αλλαγή στάσης και  ύπνος στο πλάι μπορούν να το αποτρέψουν αυτό από το να γίνει.

Αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι ανάσκελα τότε μάλλον στον ύπνο σου θα αλλάξεις πάλι στάση. "Μπορείς να κολλήσεις ένα μπαλάκι του τένις στην πλάτη σου για να μη γίνεται αυτό", λέει ο Sudhansu Chokroverty διευθυντής προγράμματος Κλινικής Νευροφυσιολογίας και Ιατρικής του Ύπνου στο JFK Medical Center

2. Χάσε βάρος.
Η απώλεια βάρους βοηθά μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι όλους. "Υπάρχουν και λεπτοί που ροχαλίζουν πολύ, πάρα πολύ», λέει ο Slaughter.

"Εάν το ροχαλητό σου εμφανίστηκε με παράλληλη αύξηση του βάρους τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα εξαφανιστεί αν εξαφανίσεις και τα περιττά κιλά. Το περιττό βάρος γύρω από το λαιμό, καθιστά πιο πιθανό να καταρρεύσει η γλώσσα και η υπερώα κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ροχαλητό." λέει ο Slaughter

3. Απέφυγε το αλκοόλ
Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά χαλαρώνουν τους μύες στο πίσω μέρος του λαιμού, καθιστώντας σας πιο επιρρεπής στο ροχαλητό. «Η κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις έως πέντε ώρες πριν από τον ύπνο κάνει το ροχαλητό χειρότερα. Ακόμα και άνθρωποι που συνήθως δεν ροχαλίζουν, ροχαλίζουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ." λέει ο Slaughter

4. Φρόντισε για την καλή υγιεινή του ύπνου σου
Οι κακές συνήθειες ύπνου (γνωστές και ως κακή υγιεινή ύπνου) μπορεί να έχουν μια επίδραση παρόμοια με εκείνη της κατανάλωσης οινοπνεύματος, σύμφωνα με τον Slaughter. Ένα παράδειγμα κακής υγιεινής ύπνου είναι όταν εργάζεσαι πολλές ώρες χωρίς να κοιμάσαι αρκετά ή να πέφτεις συχνά για ύπνο σε περιέργες ώρες (π.χ. το ξημέρωμα)

5. Άλλαζε σεντόνια και μαξιλάρια πιο συχνά
Τα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά, τα μαξιλάρια και τα σεντόνια μπορούν να συμβάλουν στο ροχαλητό. Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες σεντόνια η καθάρισες το ταβάνι από την σκόνη;

Τα ακάρεα της σκόνης συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, που με την σειρά τους οδηγούν στο ροχαλητό. Ένα άλλο ερεθιστικό είναι τα κατοικίδια ζώα. Μπορεί ο λόγος για το πρόβλημα σου να είναι ο σκύλος ή η γάτα που κοιμάται μαζί σου ή απλά στο ίδιο δωμάτιο !

7. Φροντίστε να εδυνατώνεστε συχνά
Φρόντισε να πίνεις άφθονα υγρά. 

" Οι εκκρίσεις της μύτης και της μαλακή υπερώας γίνονται κολλώδης όταν είστε αφυδατωμένοι. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα ροχαλητό." Λέει ο Slaughter.  


Σχετικοί σύνδεσμοι

Πηγή και μετάφραση από: WEBMD

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας