Έρχεται νέο “χαράτσι” αυτή τη φορά για τα σκουπίδια

 

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στα κεφάλια των δημοτών όλης της χώρας εξαιτίας της παντελούς έλλειψης παιδείας ως προς την οικιακή διαχείριση απορριμμάτων στην ελληνική κοινωνία.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος για την εργοληψία των μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα.

—Διπλάσια τέλη για τα σκουπίδια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή” ο νόμος 4042/12, ορίζει, ότι από το 2014, οι δήμοι πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.

Ο φόρος θα ξεκινήσει με 35 ευρώ/τόνο και θα επιβάλλεται, ετήσια αύξηση, 5 ευρώ/τόνο, έως 60 ευρώ. Κι αυτό, γιατί οι τρέχουσες τιμές υγειονομικής ταφής (σύμφωνα με τον Ν.4042/12) είναι σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή, 10 – 48 ευρώ, ο τόνος.

Εξυπακούεται ότι το τέλος θα μετακυληθεί στους δημότες που είτε αδιαφορούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους (πχ να ανακυκλώνουν συσκευασίες κλπ) είτε θέλουν αλλά δεν μπορούν με υπαιτιότητα των δήμων (ειδικά σε επαρχιακές περιοχές οι μπλε κάδοι έχουν συχνά διακοσμητική αξία, καθώς το περιεχόμενό τους ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που περιέχει ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγει στη -συχνότατα παράνομη- χωματερή).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο φόρος να επιβληθεί κατά κεφαλή, όχι, δηλαδή, με βάση την επιφάνεια του ακινήτου όπως ισχύει, σήμερα, αλλά με γνώμονα τον αριθμό των προσώπων που διαμένουν στην κατοικία.

Ενδεικτικά, αυτή την στιγμή, στην Αττική παράγονται, ετησίως, δύο εκατομμύρια τόνοι αστικών απορριμμάτων. Από αυτούς, υπόκεινται σε επεξεργασία περί τους διακόσιους είκοσι χιλιάδες τόνους και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, θα υπάρχει η δυνατότητα για την επεξεργασία τετρακοσίων χιλιάδων τόνων, ετησίως, Θα υπάρχει δηλαδή, μια ποσότητα απορριμμάτων, ενός εκατομμυρίου εξακοσίων χιλιάδων τόνων, που θα πηγαίνει ανεπεξέργαστη στους ΧΥΤΑ, με τεράστια, από το 2014, οικονομική επιβάρυνση για τους Δήμους και κατ΄ επέκταση τους πολίτες.

Την αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής με επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων, εμμέσως, ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

— Η χαμένη ευκαιρία της διαχείρισης απορριμμάτων από το σπίτι

Τη σημασία της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων και ανακύκλωσης από το σπίτι ακόμα έχει επισημάνει και η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών που έχει προτείνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις για αυτούς τους σκοπούς και όχι για μεγάλες μονάδες.

Μάλιστα θεωρεί τους παραπάνω στόχους ως προϋπόθεση για την κατασκευή μεγάλων μονάδων όπως εκείνες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων σε ποσοστό άνω του 80% όπως εκείνες που προορίζονται σε Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή και Λιόσια.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων της Επιτροπής των Περιφερειών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, την αύξηση του στόχου της ανακύκλωσης για το 2020 από 50% σήμερα σε 70%, την απαγόρευση της καύσης ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων έως το 2020, την απαγόρευση ταφής ανακυκλώσιμων οργανικών ή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων ( περιλαμβάνουν τροφές, χαρτί, ξύλο κ.ά. που αποτελούν σχεδόν το 70% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων).

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή των Περιφερειών συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αιρετοί περιφερειάρχες, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.

Εννοείται ότι η τοπικοί άρχοντες της χώρας μας όπως και οι συνδικαλιστές των δήμων μικρή σημασία αποδίδουν σε όλα αυτά: προέχουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα αναλάβουν μεγάλες κοινοπραξίες για τους μεν και η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης χωρίς ίχνος σύγχρονης πρότασης σε ένα φλέγον ζήτημα για τους δε.

—Η τιτανομαχία για τα σκουπίδια κορυφώνεται

Με την ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για χρονικό διάστημα 28 ετών κορυφώνεται το επιχειρηματικό δράμα των σκουπιδιών στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το euro2day η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Πελοπόννησο πανηγυρίστηκε δεόντως από την κυβέρνηση με την παρουσία τεσσάρων υπουργών στις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Στον κ. Τατούλη πιστώνεται το γεγονός πως «πήρε πάνω του» το έργο και το προχώρησε με ταχείς ρυθμούς. Ο προϋπολογισμός κατασκευής των τριών μονάδων επεξεργασίας ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ (65 εκατ. θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους και 67 εκατ. από ανάδοχο), οι μονάδες θα διαχειρίζονται 200.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως για διάστημα 28 ετών, εξυπηρετώντας 600.000 κατοίκους.

Παράλληλα επιχειρείται επιτάχυνση των διαγωνισμών σε:

—Ηλεία
Διαχείριση 100.000 τόνων απορριμμάτων για 27 έτη. Οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι είναι: Archirodon Group – Intrakat – Envitec, η κοινοπραξία Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ.


—Αιτωλοακαρνανία
Διαχείριση 110.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως για 27 χρόνια. Οι τρεις διαγωνιζόμενοι είναι: Archirodon Group – Intrakat – Envitec, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ.


—Σέρρες
Διαχείριση 90.000 τόνων απορριμμάτων για 27 έτη. Οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι είναι: Archirodon Group – Intrakat – Envitec, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ και η Novaera Hellas.


Στην Κεντρική Μακεδονία οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκονται στα δικαστήρια.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και από την άλλη οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ και Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – Polyeco.

Στην Αττική από τις τέσσερις μονάδες, πλέον προχωρημένος είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό στον οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφυγών.

Τέλος Αυγούστου αναμένεται η έναρξη της διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και στη συνέχεια η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Στην τελική φάση έχουν περάσει οι ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος και Novaera Hellas (όμιλος Κοπελούζου).

Στα υπόλοιπα τρία έργα (οι υποψήφιοι για τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οι ίδιοι όμιλοι), σε Κερατέα, Ανω Λιόσια και Φυλή αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με το κόστος κατασκευής στα 750 εκατ. ευρώ (το 50% χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις όχι μόνο θα επισύρουν πρόστιμα από την ΕΕ (για λειτουργία ΧΑΔΑ κλπ), αλλά θα συντελέσουν και στην οριστική απώλεια κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.



econews

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας