Το ελληνικό Top Gun - 331 Μοίρα Παντός Καιρού 114 Π.Μ. Τανάγρας


Επί πολλά χρόνια οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται καθημερινώς σε πολεμικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας τους Τούρκους που εισβάλουν στο FIR Αθηνών και παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.
Οι Τούρκοι πιλότοι έχουν το πλεονέκτημα: Μπαίνουν στο Αιγαίο όποτε το θελήσουν, σε περιοχή που αυτοί έχουν επιλέξει και υλοποιούν το σενάριο που έχουν σχεδιάσει από πριν επιδιώκοντας να αιφνιδιάσουν τους Έλληνες μαχητές που έχουν ως αποστολή να αναγνωρίζουν και να αναχαιτίζουν εικονικά κάθε άγνωστο αεροσκάφος που μπαίνει στο FIR Αθηνών. Οι καθημερινές καταδιώξεις, η προσπάθεια των Ελλήνων χειριστών να «πιάσουν την ουρά» των τουρκικών μαχητικών και η επιχείρηση αναγνώρισης και αναχαίτισης των εισβολέων έχουν κάνει τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση των Τούρκων, την αντίδραση των επιτιθέμενων σε κάθε δική τους ενέργεια και προφανώς τους κατατάσσουν εκ των πραγμάτων στους καλύτερα εκπαιδευόμενους χειριστές παρά το γεγονός ότι δεν εμπλέκονται σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Το καθημερινό κυνηγητό στο Αιγαίο έχει βελτιώσει πολύ και τις ικανότητες των Τούρκων πιλότων. Βεβαίως σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η εκπαίδευση των Τούρκων από Ισραηλινούς ή Γερμανούς πιλότους εκπαιδευτές, για το οποίο υπάρχουν αδιμαφισβήτητες αποδείξεις.
Τον τελευταίο καιρό, λόγω και της μεγάλης περικοπής των λειτουργικών προϋπολογισμών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι ώρες πτήσης των Ελλήνων πιλότων έχουν μειωθεί αισθητά αφού οι καθημερινές ασκήσεις έχουν περιοριστεί στις απαραίτητες ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες από την μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.
Σε κάθε ευκαιρία που έχουν ωστόσο, οι Έλληνες πιλότοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτό που κάνει ένα καλό επαγγελματία δεν είναι οι οικονομικές απολαβές, αλλά η αφοσίωση, η πίστη στο καθήκον, η αγάπη στην πατρίδα και η αντίληψη ότι απλώς μερικές «επαγγελματικές» κατηγορίες δεν έχουν το περιθώριο να χαλαρώσουν γιατί απλά είναι οι καλύτεροι, εκείνοι που πρέπει να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα TLP (Tactical Leadership Programme) που γίνεται στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας (2η από τις έξι σειρές του 2013), η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε εκπροσώπους 42 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ιπταμένους, μηχανικούς και προσωπικό εδάφους από την 331 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης της Τανάγρας.
Η ελληνική αποστολή, στις τέσσερις εβδομάδες των δοκιμασιών, πετούσε με τα 4 ελληνικά Mirage 200-5 που είχαν μετασταθμεύσει στο Αλμπαθέτε αλλά και με όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς, τους Ολλανδούς, τους Βέλγους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Βρετανούς πιλότους που μετείχαν επίσης στο TLP, δηλαδή F-16, Mirage 2000, Eurofighter, Τornado και ΑΜΧ.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της ρεαλιστικής εκπαίδευσης που περιλαμβάνει δοκιμασίες σε περιβάλλον σύνθετων απειλών από αέρος και εδάφους, αλλά και τεστ για να διαπιστωθεί η ικανότητα ηγεσίας μιας μεγάλης πολυεθνικής δύναμης, οι Έλληνες πιλότοι απέδειξαν ότι δικαίως οι Έλληνες είναι περήφανοι για την Πολεμική Αεροπορία και νιώθουν ασφάλεια γνωρίζοντας ότι τα ελληνικά φτερά φρουρούν τους ουρανούς.
Ο επισμηναγός Μαρίνος Μπογατίνης αναδείχθηκε καλύτερος εκπαιδευτής, διάκριση που του αποδίδεται για τρίτη φορά. Ο σμηναγος Θεοχάρης Κατσαρός ψηφίστηκε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες πιλότους ως ο καλύτερος μαχητής (course warrior) ο ιπτάμενος δηλαδή που οι άλλοι πιλότοι θα ήθελαν να πετά μαζί τους σε πολεμικές επιχειρήσεις. Δεύτερος καλύτερος μαχητής ψηφίστηκε και πάλι Ελληνας, ο υποσμηναγός Ιωάννης Σιάνος που ισοψήφισε με άλλους πιλοτους.
Οπως ήταν φυσικό, το γεγονός ότι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 331 Μοίρας Παντός Καιρού πρώτευσαν για ακόμη μια φορά σε σκληρές δοκιμασίες συναγωνιζόμενοι πιλότους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία που θεωρούνται πραγματικά μάχιμοι γέμισε περηφάνια την Πολεμική Αεροπορία και τους άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων -αν και ορισμένοι αξιωματικοί του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού μερικές φορές διαμαρτύρονται ότι οι πιλότοι παίρνουν το μάξιμουμ της δημοσιότητας που τους αναλογεί σε βάρος των υπολοίπων.
Την Τετάρτη, οι 42 άντρες της 331 Μοίρας ανέβηκαν τα σκαλιά του Πενταγώνου που οδηγούν στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Αύριο Παρασκευή, το ελληνικό Top Gun με πρώτους τους ιπταμένους αξιωματικούς Μπογατίνη, Κατσαρό και Σιάνο και δίπλα τους όλα τα μέλη της 331 Μοίρας που πήγαν στο Αλμπαθέντε έχουν προσκληθεί από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.


http://gr.news.yahoo.com/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-top-gun-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC-082123461.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό