Άτοκες δόσεις για οφειλές στη ΔΕΗΜέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης για τους μικρούς και ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εγκρίθηκε χθες από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τουλάχιστον σε 4 από δύο δόσεις που ισχύουν σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ οι εν λόγω καταναλωτές.

Ο Κώδικας προβλέπει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους οικιακούς πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού εξοπλισμού.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο διμηνιαίος λογαριασμός ρεύματος ανέρχεται σε 200 ευρώ η ΔΕΗ ή οποιοσδήποτε άλλος πάροχος, υποχρεούται να κάνει στο μικρό και ευάλωτο καταναλωτή τουλάχιστον τέσσερις άτοκες δόσεις των 50 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Προβλέπεται παράλληλα ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποβάλλουν στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) εντολή απενεργοποίησης ή να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με ευάλωτους οικιακούς πελάτες λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης α) κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο ως και Μάρτιο και β) κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, που οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτροδότησης λόγω ψύχους και καύσωνα αντίστοιχα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας