“Δήλια Δρώμενα”. Ένα παράθυρο στον πολιτισμό
Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης είναι η μαγιά και ψυχή ενός κινηματογραφικού ή θεατρικού έργου. Είναι αυτοί που καθοδηγούν τους ηθοποιούς στις ερμηνείες τους. Η Ελένη Γιαννακού και η Ελένη Οικονομίδου είναι το αντίστοιχο στην θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε – ΟΥΑΧ – σε σενάριο της Ελένης Γιαννακού και σκηνοθεσία της Ελένης Οικονομίδου. Βέβαια, χωρίς την ερμηνεία των ηθοποιών που καλούνται να υλοποιήσουν το όλο πόνημα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που είδαμε κατά γενική ομολογία ήταν το αναμενόμενο.
Βρήκαμε τις δύο “ψυχές” μαζί με βασικούς συντελεστές τον Αθανάσιο Προφήτη και την θυγατέρα της Ελένης Οικονομίδου, Έθελ Λουκάδη, σε κεντρική καφετέρια της πλατείας του Δηλεσίου όπου και συζητήσαμε για τις ανησυχίες, τα προβλήματα, τα σχέδια και τα όνειρα απλών πολιτών που θέλουν εθελοντικά να προσφέρουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα όπως και να εκφράζονται αυτά.
Πρωτοπόροι της ιδέας, μας είπε η κα Οικονομίδου, είναι ο Δημήτρης Γκράβας και ο Γιώργος Καραβαράκης οι οποίοι αποτελούν και την τεχνική υποδομή του εγχειρήματος με την ονομασία “Σωματείο Καλλιτεχνών – Πολιτιστικό, Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Δηλεσίου”. Το Σωματείο διοικείται από το πενταμελές Δ. Σ., το οποίοι αποτελείται από τους: Δημήτρη Γκράβα, Γιώργο Καραβαράκη, Λ. Μαρίνου, Δημήτρη Γιασηράνη και την Ελένη Οικονομίδου. Σύμφωνα με την Ελένη Οικονομίδου, η οποία διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για τη δουλειά που έχει αναλάβει, το σωματείο λειτουργεί υποδειγματικά δημοκρατικά, αφού οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού. “...Λειτουργεί όχι το εγώ, αλλά το εμείς” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα προβλήματα πολλά, με μεγαλύτερο αυτό του μόνιμου χώρου για τις δραστηριότητες και φυσικά το οικονομικό. Γνωστό είναι, ότι κάθε παράσταση χρειάζεται κουστούμια, σκηνικά και ένα σωρό άλλα πράγματα που πρέπει να βρει ο φροντιστής για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα.
“Δεν υπάρχει χώρος. Ο Δήμος έχει την καλή πρόθεση, μας έχει δείξει διάφορους χώρους άλλα δεν είναι κατάλληλοι” τόνισε η κα Οικονομίδου.
Βασική προϋπόθεση για να γίνεις μέλος των “Δήλιων Δρώμενων” είναι η όρεξη για δουλειά, το ταλέντο και να ξεχάσεις την... πολιτική. “Όχι πολιτική εντός του σωματείου” ξεκαθάρισε η κα Οικονομίδου.
Η συγγραφέας Ελένη Γιαννακού υπάλληλος του Δήμου, με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες και στην υποκριτική, μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο της μεταξύ της οικογενείας της, τη συγγραφή και την υποκριτική. “Από μικρό παιδί ένοιωθα την ανάγκη να γράφω. Η Ελένη, (Οικονομίδου) σέβεται το θέατρο και αναδεικνύει τα κείμενα με αγάπη. Έμαθα και θυμήθηκα πολλά, με την ομάδα των Δήλιων Δρώμενων” μας είπε η κα Γιαννακού. Η Ελένη Γιαννακού έχει κατοχυρωμένα δύο ακόμα δικά της θεατρικά έργα, ενώ έχει παρουσιάσει δουλειά της στο παρελθόν σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο το 2011 στο αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο και “Νότες της πλώρης” στα πλαίσια των “Κορινείων”.
Τα μέλη του Σωματείου των καλλιτεχνών που απαρτίζουν τα “Δήλια Δρώμενα” - σύμφωνα με την κα Οικονομίδου – ανέρχονται γύρω στα 100 με τα περισσότερα να είναι ενεργά, εν αντιθέσει με τα κρατούντα στους συλλόγους, όπου λίγοι είναι προσφέρουν πραγματικά. Το σωματείο δεν έχει άλλο έσοδο εκτός της συνδρομής των μελών που ανέρχεται στο... εξωφρενικό ποσό των δέκα (10) ευρώ το χρόνο και αναζητεί εναγωνίως χορηγούς για να συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό. “Προσφέρουν χορηγίες σε χορούς και πανηγύρια, αλλά για μια θεατρική παράσταση, όταν ζητάμε λίγα ξύλα για να κάνουμε τα σκηνικά απαιτούν πληρωμή...” μας είπε με παράπονο η κα Οικονομίδου.
Καλλιτέχνες και μη των “Δήλιων Δρώμενων”, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διδάσκοντας θεατρικές ομάδες άλλων δήμων όπως Αυλίδα του Δήμου Χαλκιδέων και Πολυδένδρι του Ωρωπού. Τρέχουν χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος, παρά μόνο για το μεράκι. Η δουλειά τους βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αγάπη τους για το θέατρο και την τέχνη.
Οι βασικοί συντελεστές συνταξιούχοι ή άνεργοι, πάνε κόντρα στο κύμα, κόντρα στους καιρούς. Ο Αθανάσιος Προφήτης και αυτός άνεργος πατέρας με σπουδές στην τέχνη προσπαθεί να βρει διέξοδο για να μη μας κατακυριεύσει η απόγνωση μέσα από την τέχνη. Εραστής της τέχνης και αυτός όπως όλοι που ασχολούνται σαν ένα σώμα με το σωματείο των καλλιτεχνών του Δηλεσίου.
Τα σχέδια τους για το μέλλον πολλά. “Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας” αναμένεται να... “σπάσει ταμεία”, ενώ τα καλοκαιρινά “Δήλια Δρώμενα” όπως κάθε καλοκαίρι θα σημαδέψουν τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Το “μπουκέτο” των καλλιτεχνών δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Δήμο για την αμέριστη συμπαράσταση που τους προσέφερε, αλλά δεν φτάνει αυτό. Επείγει, ο χώρος και η οικονομική υποστήριξη από δημόσιο και ιδιώτες. Ο πολιτισμός είναι αυτό που μας απόμεινε. Όπως είπε και η αείμνηστος Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη, “Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ”.