Θεμελιώθηκε το Κέντρο Γεροντολογίας στην Αγριλεζα


Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, η πλαγιά της Αγριλέζας στα 1α Δηλεσίου, γέμισε από επίσημους και πολίτες που ήλθαν να παραστούν στην θεμελίωση του Κέντρου Γεροντολογίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα με τον ήλιο να λάμπει αισιόδοξα, με θέα τον Ν. Ευβοϊκό και το καταπράσινο τοπίο με τις κεραμιδένιες στέγες των διάσπαρτων σπιτιών να επιβεβαιώνουν τον εξοχικό χαρακτήρα της τοποθεσίας – που ελπίζουμε να παραμείνει έτσι -, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με την επικουρία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά θεμελίωσαν ένα έργο πρωτίστως βοήθειας σ' αυτούς που έχουν ανάγκη και δευτερευόντως αναβάθμισης της περιοχής.
Το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας, συνολικής επιφάνειας 4.586,12 τ.μ., θα έχει τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και Α΄ όροφος) με δύο μονάδες διαβίωσης των 16 κλινών εκάστη, ανά όροφο εκτός του υπογείου όπου θα δημιουργηθούν βοηθητικοί αποθηκευτικοί χώροι και όλες οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Σκοπός του Κέντρου θα είναι η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών όπως:
- φιλοξενίας
- εστίασης
- δημιουργικής απασχόλησης
- εργοθεραπείας
- ψυχολογικής υποστήριξης
- προληπτικής ιατρικής
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε ηλικιωμένους που θα διαβιούν εντός (βασικό μοντέλο λειτουργίας) και εκτός του Κέντρου (μοντέλο ημερήσιας φροντίδας).
Οι εργασίες κατασκευής του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο του Φορέα Λειτουργίας που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (στο κτιριακό συγκρότημα και τον περιβάλλοντα χώρο) και σε δεύτερη φάση την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου ιατρικού, ξενοδοχειακού και λοιπού βοηθητικού εξοπλισμού.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Ηπείρου 2007-2013 με Φορέα Χρηματοδότησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναφέρει στην ανακοίνωσή της
"Τον θεμέλιο λίθο της ανέγερσης του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης, έβαλαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας, των Υφυπουργών Εργασίας και Δικαιοσύνης, του Δημάρχου Τανάγρας, Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων, καθώς και εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Η θεμελίωση του έργου σηματοδοτεί την έναρξη κατασκευής μιας σημαντικότατης κοινωνικής δομής που υλοποιείται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό ένταξης 9.307.000 € και ποσό σύμβασης 4.800.000 €.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία και ο εξοπλισμός μιας σύγχρονης κτιριακής υποδομής δυναμικότητας 64 κλινών με σκοπό την παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών όπως : φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής τόσο σε ηλικιωμένους και έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας που θα διαβιούν εντός (βασικό μοντέλο λειτουργίας) και εκτός του Κέντρου (μοντέλο ημερήσιας φροντίδας).

Με τις εργασίες πρόκειται να κατασκευαστεί κτίριο συνολικού εμβαδού 4.586 τετραγωνικών μέτρων (υπόγειο – ισόγειο – α΄όροφος με στέγη) , να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού, ξενοδοχειακού και λοιπού βοηθητικού εξοπλισμού.

Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης : «Βρίσκομαι με μεγάλη μου χαρά εδώ στο Δήλεσι και έχω την τιμή να συμμετέχω με πρόσκληση του Μακαριώτατου στην τελετή θεμελίωσης ενός μεγάλου, σημαντικού και ξεχωριστού έργου για τον τόπο μας.

Ξεκινά η κατασκευή του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Στήριξης, μιας παρέμβασης με μείζονα κοινωνικό χαρακτήρα που θα προσφέρει υπηρεσίες στον κόσμο που έχει ανάγκη. Στις μέρες μας, πιο πολύ από ποτέ, αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, συνεισφέροντας στη φιλοξενία, στην υποδοχή ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα και περίθαλψη.

Στο Δήλεσι γίνεται πραγματικότητα ένα σχέδιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερώνυμου, ένα σχέδιο ανθρωπιάς και προσφοράς. Εμείς στηρίξαμε αυτό το σχέδιο, διαθέτοντας 9,307 εκ. € από κονδύλια του Περιφερειακού μας προγράμματος του ΕΣΠΑ. Ήταν τιμή για μένα να συμμετέχω με τις δυνατότητες της δικής μου θέσης σε αυτό το έργο, από την αρχή της έκδοσης της πρόσκλησης, μέχρι την υπογραφή της ένταξης και της χρηματοδότησής του.

Είναι φυσικό να αισθάνομαι σήμερα μια βαθιά ικανοποίηση γιατί μέσα σε περίπου ένα χρόνο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και ξεκινά η κατασκευή του.

Κι αυτό υπογραμμίζει στην πράξη τον κεντρικό στόχο που έχουμε ως Περιφέρεια για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ : να αξιοποιούμε όλα τα κονδύλια, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του, να ικανοποιούμε πολύπλευρα τις ανάγκες του τόπου μας και της κοινωνίας».

http://www.anparatiritis.gr/gr/2012-03-13-17-30-31/koinonia/2019-2013-04-17-17-56-41.htmlΔείτε το video στο 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας