Η Ώρα της Γης 23 Μαρτίου 2013 στις 8.30 το βράδυ!


Με σύνθημα «Φέτος δεν σβήνουμε απλώς τα φώτα. Προκαλούμε τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή!» η Ώρα της Γης επιστρέφει στις 23 Μαρτίου 2013, όπου στις 20.30 το βράδυ κλείνουμε όλοι τα φώτα.

Φέτος στην Ώρα της Γης δεν κλείνουμε μόνο τα φώτα αλλά δεσμευόμαστε για μία καλύτερη ζωή σε έναν ζωντανό πλανήτη. Φέτος η παγκόσμια εκστρατεία της WWF για την Ώρας της Γης προωθεί τις δεσμεύσεις μας τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία αλλά και την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, η στρατηγική που ακολουθείται έχει σύνθημα «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will if you will”).

Φέτος, για τη χώρα μας οι τρεις δεσμεύσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι:

  • «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο, μέχρι ολοκληρωμένο μποστάνι)
  • «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι»
  • «αν χρησιμοποιείς ΜΜΜ, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της WWF Γιώργος Βελλίδης δήλωσε σχετικά με την εκστρατεία: «Ήδη από το 2012, η παγκόσμια εκστρατεία της Ώρας της Γης ξεπερνάει, χωρίς να ακυρώνει, τον συμβολισμό της και αφήνει απτή κληρονομιά σε πλανήτη και κοινωνία. Στην Ελλάδα, εστιάζουμε τη δυναμική της εκστρατείας σε τρεις «θεματικές δράσεις», οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και βεβαίως την προστασία του πολύτιμου φυσικού μας περιβάλλοντος. Προκαλούμε λοιπόν τον κόσμο να δεσμευτεί για μία καλύτερη ζωή σε έναν ζωντανό πλανήτη!».

Λίγα λόγια για την Ώρα της Γης

Η πρώτη Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από το WWF Αυστραλίας τη διαφημιστική εταιρία Leo Burnett και τον δήμο του Σίδνεϊ στις 31 Μαρτίου 2007. Η πρεμιέρα της δράσης στέφθηκε με επιτυχία καθώς από τις 19:30 μ.μ. έως τις 20.30μ.μ. σβήνουν τα φώτα τους 2,2 εκατομμύρια πολίτες και 2.100 επιχειρήσεις στην Αυστραλία.

Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου 2008 η εν λόγω δράση αποκτά διεθνή χαρακτήρα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την εκστρατεία συμμετείχαν 371 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου. Όσο για τη συμμετοχή των πολιτών υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια πολίτες είπαν «ναι» στην Ώρα της Γης.

Στις 28 Μαρτίου 2009 η χώρα μας συμμετέχει επίσημα στην Ώρα της Γης καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή! Η Ακρόπολη συσκοτίζεται και η εικόνα της κάνει το γύρο του κόσμου. Το 2009 εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες σβήνουν τα φώτα τους για μία ώρα συμμετέχοντας στη δράση για ανάληψη άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Μία χρονιά μετά στις 27 Μαρτίου 2010 στην Ώρα της Γης συμμετέχουν 128 χώρες ανάμεσά τους και η χώρα μας. Εκείνη τη χρονιά η Ώρα της Γης παίρνει την μορφή παγκόσμιας έκκλησης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Το παγκόσμιο ρεκόρ συμμετοχής 135 χωρών έχουμε να θυμόμαστε από την Ώρα της Γης στις 26 Μαρτίου 2011. Σε αυτή την Ώρα της Γης ζητούν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να κάνουν για την προστασία του πλανήτη πέρα από αυτή την ώρα.

6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης πέρσι στις 31 Μαρτίου 2012 και όπως είναι φανερό σπάει το προηγούμενο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι 200.000 χρήστες του Youtube αποδέχονται προκλήσεις του “I Will If You Will”.

Φέτος δεσμευόμαστε!

Φέτος η Ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου 2013 και θα κλείσουμε τα φώτα μας για 1 ώρα από τις 20.30 το βράδυ έως τις 21.30.
Εκτός από αυτό όμως, καθένας από εμάς φέτος μπορεί να κάνει τη δική του δέσμευση στην ακόλουθη πλατφόρμα ακόμη και δημιουργώντας ένα βίντεο με την υπόσχεσή μας..
Στο χορό των δεσμεύσεων μπαίνουν και αρκετοί δήμοι της χώρας, οι οποίοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για τους δημότες τους και για ένα καλύτερο περιβάλλον. Μέχρι τις 7 Μαρτίου 2013, 17 δήμοι από όλη την χώρα δήλωσαν ότι θα δώσουν το «παρών» στην Ώρα της Γης με θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμούς περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών.
Έως τώρα έχουν κάνει τις δικές τους δεσμεύσεις οι παρακάτω δήμοι της χώρας: δήμος Κοζάνης, δήμος Διονύσου, δήμος Αγίας Παρασκευής, δήμος Ιλίου, δήμος Ασπροπύργου, δήμος Γρεβενών, δήμος Καβάλας, δήμος Χίου, δήμος Γλυφάδας, δήμος Άνδρου, δήμος Βύρωνα. Δηλώσεις συμμετοχής με το σβήσιμο των φώτων έχουν κάνει οι παρακάτω δήμοι έως τώρα: δήμος Θηβών, δήμος Φολεγάνδρου, δήμος Βριλησσίων, δήμος Δυτικής Αχαΐας, δήμος Μεταμόρφωσης, δήμος Ξάνθης.
«Η έως τώρα συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ώρα της Γης 2013 αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους συμβολισμούς και να αφήσουμε απτή κληρονομιά στην ποιότητα ζωής μας. Η δέσμευση για μία καλύτερη ζωή μάς αφορά όλους και οι δήμοι μπορούν να δώσουν το παράδειγμα, όπως ακριβώς και ο κάθε ενεργός πολίτης. Ελπίζουμε ότι μέχρι το Σάββατο 23 Μαρτίου η πρόκληση για μία καλύτερη ζωή θα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και η φετινή Ώρα της Γης θα είναι απλά η αρχή», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς Γιώργος Βελλίδης.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Kαθαρές και απαγορευμένες παραλίες στην περιοχή μας από το ΠΑΚΟΕ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Έπιασαν καρχαρία 200 κιλών μήκους 4 μέτρων μεταξύ Ερέτριας και Ωρωπού