Ψήφισμα για το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου


Ενημέρωση σχετικά με το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου

Τα Κέντρα Υγείας αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής των χρηστών υπηρεσιών υγείας με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης της χώρας. Στόχο έχουν την πρόληψη και την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων, όπως επίσης τη θεραπεία, την παραπομπή σε άλλες μονάδες υγείας κάθε φορά που χρειάζεται και την αποκατάσταση των ασθενών.

Στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985, το προσωπικό ανέρχεται στα 30 άτομα: 8 ιατροί κι ένας οδοντίατρος, 10 άνθρωποι στο νοσηλευτικό προσωπικό, και περίπου 12 άνθρωποι στο υπόλοιπο παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Τα καθήκοντα του είναι να παρέχει υπηρεσίες υγείας (εκτέλεση συνταγογραφήσεων, παρακολούθηση χρόνιων περιστατικών, εξέταση τακτικών περιστατικών, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, σχεδιασμός προληπτικών προγραμμάτων, κλπ), σε ένα πληθυσμό που ξεπερνά τα 40.000 άτομα. Η λειτουργία του είναι σε 24ωρη βάση. Από τις 2.30 το μεσημέρι τις καθημερινές, και από τις 9 το πρωί στις αργίες και τα σαββατοκύριακα, στο Κέντρο Υγείας εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Λειτουργούν καθημερινά ιατρεία γενικής ιατρικής, παιδιατρικό και οδοντιατρικό, ενώ στις εφημερίες λειτουργεί ιατρείο επειγόντων περιστατικών γενικής ιατρικής και κάποιες μέρες την βδομάδα ιατρεία επειγόντων για παιδιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.

Οι αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, απότοκες συγκεκριμένων πολιτικών που ανάμεσα στα άλλα βάζουν στόχο την δημόσια περίθαλψη και γενικά τις προνοιακές πολιτικές, επηρεάζουν αρνητικά και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα αναλώσιμων και φαρμάκων, τον εξοπλισμό, την επάρκεια προσωπικού, τις εφημερίες των ιατρών και τη κτιριακή υποδομή.

Η Ομάδα Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου και κάτοικοι της περιοχής, αποφάσισε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους, έτσι ώστε να συμπορευτούμε στις δράσεις για την υποστήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μας είναι ο δήμος Τανάγρας.

Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί μία απόφαση που θα επιδοθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου και τη Υγειονομική Περιφέρεια, σαν πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό ζητάμε καταρχήν την συνδρομή σας στην συλλογή υπογραφών.

Όλοι μαζί για ανθρώπινες, αξιοπρεπείς, ποιοτικές και δίχως διακρίσεις υπηρεσίες υγείας

Απόφαση της συγκέντρωσης της ομάδας εργαζομένων στο Κ.Υ. Σχηματαρίου και των κατοίκων της 9/12/2012.

Εμείς, η Ομάδα Εργαζομένων και οι κάτοικοι της περιοχής που παραβρισκόμαστε στη συζήτηση, ανησυχούμε για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω της κρίσης και των πολιτικών περικοπής του κόστους της δημόσιας περίθαλψης, έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανάγκες μας για περίθαλψη και για αξιοπρεπείς, αξιόπιστες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Υπερασπιζόμαστε την συνέχιση της λειτουργίας του, την αξιοποίηση όλου του εργαζόμενου δυναμικού, την παροχή κάθε δυνατότητας σε όλο το προσωπικό να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την ικανοποίηση των αναγκών της δημόσιας περίθαλψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή μας.
Υπερασπιζόμαστε την ισότιμη πρόσβαση όλων στο Κέντρο Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος φύλου, φυλής, εθνικότητας.

Απαιτούμε:
1. Ενεργείς εφημερίες δύο γενικών γιατρών καθημερινά (δηλαδή παρουσία καθ’ όλη την διάρκεια της εφημερίας δύο γενικών γιατρών στο Κέντρο Υγείας, ώστε να επιτυγχάνεται ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής μας) και πλήρη αξιοποίηση των υπόλοιπων ιατρικών ειδικοτήτων του Κέντρου Υγείας.
2. Άμεση πρόσληψη του γενικού γιατρού που έχει επιλεγεί βάση προκήρυξης στο περιφερειακό ιατρείο Ελεώνα και δεν έχει διοριστεί εδώ κι ένα χρόνο.
3. Επανέναρξη της υπηρεσίας των τακτικών προληπτικών εξετάσεων αίματος, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού ευθύνης του Κέντρου Υγείας.
4. Άμεση επιδιόρθωση του μηχανήματος των καρδιολογικών ενζύμων και του καρδιακού απινιδωτή, που εκκρεμεί εδώ και μήνες.
5. Προμήθεια μηχανήματος ξηράς χημείας, για επείγουσα διενέργεια βασικών εξετάσεων (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος), προκειμένου για την καλύτερη διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στην εφημερία.
6. Άμεση προμήθεια των υλικών τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη και είναι απολύτως απαραίτητα για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας, συγκεκριμένα: γάζες και επιδεσμικό υλικό, νυστέρια, βαμβάκι, χαρτοβάμβακας, διαγνωστικές ταινίες ούρων.
7. Απελευθέρωση του εγκεκριμένου κονδυλίου για τη προμήθεια νέου ακτινολογικού μηχανήματος.
8. Άμεση πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής επειγόντων περιστατικών σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες περίθαλψης.

Δηλώνουμε την πρόθεση μας να αγωνιστούμε για την παραπέρα διεκδίκηση όλων εκείνων των πραγμάτων, που θα κάνουν το Κέντρο Υγείας ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης του πληθυσμού ευθύνης του.

Πρωτοβουλία Αγώνα Υγειονομικών και Κατοίκων

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας