ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΩΠΟ»





ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΩΠΟ»

Με παρέμβασή μας στην ευρεία σύσκεψη για τον Ασωπό στις 10 Μαΐου 2017, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του προέδρου των βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας Νίκου Κουδούνη, καταθέσαμε την πρότασή μας για τη δημιουργία πρότυπου οικισμού στο Δήλεσι που θα υποδεχθεί τους χιλιάδες εργαζόμενους στον «καθαρό Ασωπό».

Δηλαδή με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια!

·      Και το όλο εγχείρημα θα αποτελέσει Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.)
·      Και το παραμελημένο - υποβαθμισμένο Δήλεσι θα αναβαθμιστεί
·      Και θα αξιοποιηθούν οι έτοιμες πολεοδομικές μελέτες που έχουν εδώ και χρόνια εκπονηθεί και αραχνιάζουν στα συρτάρια των Υπηρεσιών
·      Και δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον από τις μεγάλες μετακινήσεις των εργαζομένων
·      Και οι εργαζόμενοι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο
·      Και ο «πλούτος» θα καταναλώνεται εκεί που παράγεται
·      Και οι βιομήχανοι θα σταματήσουν να προσθέτουν στο κόστος των προϊόντων τους τη δαπάνη για τις καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων
·      Και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Δήλεσι
·      Και …. Και …. Και

Ενημερώσαμε, στο περιθώριο της σύσκεψης, τόσο τον υπουργό Σωκράτη Φάμελο, όσο και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας Γιάννη Ταγκαλέγκα πως πολύ σύντομα θα τους παραδώσουμε πλήρη φάκελο με ανάλυση των θέσεών μας.
Ιδιαίτερα σημειώνουμε την άποψη που μας εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας Νίκος Κουδούνης, ότι η πρότασή μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ασκήθηκε επίσης έντονη κριτική στους παριστάμενους από το μέλος της παράταξής μας Γιώργο Ανδρουλιδάκη επειδή κανένας δεν αναφέρθηκε στην αέρια  μόλυνση που προέρχεται από τις βιομηχανίες και όταν βρέχει δημιουργείται τοξικό νέφος πάνω από το Σχηματάρι,  το Δήλεσι και τα Οινόφυτα.

Τονίσαμε όμως πως το φιλόδοξο εγχείρημα δεν θα αποτελέσει Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, εάν μαζί με την απορρύπανση του Ασωπού και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, δεν προωθηθεί παράλληλα η δημιουργία κατάλληλου υποδοχέα κατοικίας ο οποίος θα επιλέγεται από σημαντικό τμήμα των εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι οι όμορες στον ΑΣΩΠΟ περιοχές κατοικίας μπορούν να υποδεχθούν όσους εργαζόμενους επιλέξουν να κατοικήσουν κοντά στο χώρο εργασίας τους, με κορυφαία κατά την άποψή μας επιλογή, το παραθαλάσσιο Δήλεσι. Περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, που μπορεί να τους υποδεχθεί, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό το Ολοκληρωμένο Πρότυπο Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης που οφείλουμε να έχουμε ως κύριο στόχο.
Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επειδή η Βοιωτία θεωρείται πλούσιος νομός εξ αιτίας των πολλών εργοστασίων και του πλούτου (;) που παράγεται από τη λειτουργία τους, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν οι επιλογές που αναστρέψουν τη σημερινή πορεία και ο «πλούτος» αυτός να μένει και να καταναλώνεται εκεί όπου παράγεται.

Ζητάμε από
·      το δήμαρχο του Δήμου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια να «αρπάξει» την τεράστια ευκαιρία και να αντιληφθεί πως μόνο με Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΑΣΩΠΟΣ & ΔΗΛΕΣΙ) η περιοχή μας θα εκμεταλλευτεί στον υψηλότερο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που ανοίγονται από την εξυγίανση του Ασωπού και τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
·      τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης μιας πραγματικά Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης
·      τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να εντάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δηλεσίου στο ίδιο πρόγραμμα με την εξυγίανση του Ασωπού.

Δηλαδή ζητάμε από όλους, ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.


Δήλεσι, 11 Μαΐου 2016
Για το «ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
















-----------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας