Δελτίο Τύπου από το Δήμο Στους Πολίτες για τη Δημοτική Ενότητα Δηλεσίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Δημοτική Ενότητα Δηλεσίου)

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας, ο κ. Λάζαρος Μαυράκης εκπρόσωπος της δημοτικής μας παράταξης «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ενημέρωσε το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημότες που είχαν κατακλύσει της αίθουσα συνεδριάσεων, για το συνημμένο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τέλος στις διαδόσεις που επιχειρούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον ίδιο το Νόμο που ίδρυσε τη Δημοτική Ενότητα Δηλεσίου!

Η αλήθεια όμως είναι πάντοτε πιο φωτεινή από κάθε επιθυμία ανομολόγητων προθέσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει ως εξής:

·      Με το νόμο 4316/2014 (ΦΕΚ 270Α/24-12-2014) ιδρύθηκε η Δ. Ε. Δηλεσίου.
·      Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως γράφει  το συνημμένο έγγραφο, με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στις πέντε (5) πλέον Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τανάγρας με βάση τον πληθυσμό τους, όπως έχει προκύψει από την τελευταία απογραφή.
·      Η υπουργική αυτή απόφαση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εκδοθεί κανονικά πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 και θα περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές που θα έχουν στο μεταξύ λάβει χώρα, μεταξύ των οποίων και τη Δ.Ε. Δηλεσίου.
·      Στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τανάγρας, ο αριθμός των 27 δημοτικών συμβούλων μετά τις εκλογές του 2019, θα κατανεμηθεί ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Δερβενοχωρίων
Τανάγρας
Οινοφύτων
Σχηματαρίου
Δηλεσίου
3
5
6
6
7


Ρωτάμε λοιπόν ανοιχτά το Δήμαρχο κ. Περγάλια,
Ποιον και τι φοβάται και δεν εφαρμόζει στην πράξη το ΝΟΜΟ 4316/2014 που ίδρυσε τη Δ.Ε. Δηλεσίου, από τι πρόκειται να  κινδυνέψει, πια θα είναι η παρανομία του;
Πόσο ακόμα θα κρύβεται πίσω από τις επιστολές που στέλνει σε δημόσιες υπηρεσίες που απαντάνε μια φορά το χρόνο;

Ο δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας ας ξεκινήσει την εφαρμογή του Νόμου π.χ. από τους λογαριασμούς του νερού και από τις βεβαιώσεις διευθύνσεων μόνιμης κατοικίας που δίνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου.
Να αναγράφεται δηλαδή στους λογαριασμούς νερού και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας η Δ.Ε. Δηλεσίου και όχι η Δ.Ε. Οινοφύτων, η Δ.Ε. Σχηματαρίου!

Συμπολίτες,

Γνωρίζουμε τις αρνητικές προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για εξελίξεις στο Δήλεσι.

Αυτό που φοβούνται αλλά δεν ομολογούν, είναι η συμμετοχή επτά (7) Δηλεσιωτών στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Εμείς ζητάμε από το Δήμαρχο να εφαρμόσει το Νόμο και να αψηφήσει τις συμβουλές μεγαλοστελεχών του, που φοβούνται πως από τη νέα κατανομή των δημοτικών συμβούλων θα χάσουν την καρέκλα!


Δήλεσι, 26 Ιανουαρίου 2017
Για το «ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ




Τρέχων Φάκελος: ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ 


Θέμα:  
RE: [Fwd: RE: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΛΕΣΙΟΥ]
Από:  
Δανάη Κολτσίδα <d.koltsida@ypes.gr>
Ημερομηνία:  
Τρι, Ιανουάριος 10, 2017 11:56
Προς:  
lmavrakis@teemail.gr
Κοινοποίηση:  
genikos@ypes.gr
Προτεραιότητα:  
Κανονική
Επιλογές:  


Αγαπητέ κ. Μαυράκη,

Κατ' αρχάς σας εύχομαι καλή χρονιά.
Περαιτέρω, ως προς το θέμα της Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας, ενδελεχούς μελέτης του φακέλου και του νομικού πλαισίου, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα, για τα οποία έχει ήδη ενημερωθεί και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πουλάκης:
Σε ό,τι αφορά το Δήμο Σητείας, την περίπτωση του οποίου επικαλείστε, η δημιουργία της Δ.Ε. Ανάληψης παρουσιάζει μια ουσιώδη διαφορά σε σύγκριση με την περίπτωση της Δ.Ε. Δηλεσίου. Συγκεκριμένα, η δημιουργία της Δ.Ε. Ανάληψης πραγματοποιήθηκε, όπως γνωρίζετε ήδη, τον Απρίλιο του 2014, με το ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α' 93/14.4.2014), ήτοι πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2014.
Ενόψει δε των εκλογών, βάσει του άρθρου 30 του ν. 3852/2010, εκδόθηκε η υπ' αριθμ. πρωτ. 14587/15.4.2014 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ("Ορισμός αριθμού δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 25 του Ν.3852/2010 με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή"), η οποία καθόρισε τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, όχι ειδικά για τη Δ.Ε. Ανάληψης, αλλά για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων όλων των
Δήμων της χώρας.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκδίδεται κάθε φορά πριν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, επομένως δεν γίνεται να εκδοθεί άμεσα, αλλά θα εκδοθεί κανονικά πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 και θα περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές που θα έχουν στο μεταξύ λάβει χώρα, μεταξύ των οποίων και τη Δ.Ε. Δηλεσίου.
Άλλωστε, ακόμα και αν υπήρχε νομικά η δυνατότητα να εκδοθεί η σχετική απόφαση σήμερα, αυτό δεν θα μπορούσε να έχει καμία έννομη συνέπεια, καθώς δεν προβλέπεται εκ του νόμου η διεξαγωγή πρόωρων δημοτικών εκλογών, λόγω αναγνώρισης Δημοτικής Ενότητας. Επομένως, ούτως ή άλλως, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα γίνει, αναγκαστικά, στις επόμενες εκλογές.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι - όπως ορθώς επισημαίνει στα έγγραφά της η υπηρεσία μας - ο τρόπος με τον οποίο συστήθηκε η Δ.Ε. Δηλεσίου, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, υπήρξε εξαιρετικά πρόχειρος, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κακή νομοτεχνική διατύπωση της ρύθμισης και το θεσμικό κενό που προκαλείται και δεν οφείλεται στην απροθυμία ούτε της πολιτικής ηγεσίας ούτε των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου. Σε κάθε βέβαια περίπτωση, τόσο το γραφείο μας όσο και τα στελέχη της Δ/νσης Οργάνωσης & Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή του άρθρου 115 του ν. 4316/2014, με βάση τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Δανάη Κολτσίδα
Ειδική Σύμβουλος
Γενικού Γραμματέα
Υπουργείου Εσωτερικών
Σταδίου 27, 10183, Αθήνα
2131364043-5
6937-167561














-------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό