Ξεκίνησε το ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο - Παρόν και ο Δήμος Τανάγρας



Ξεκίνησε το ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο που θα διαρκέσει δυο ημέρες (17 και 18 Οκτωβρίου ) με θέμα την αλλαγή του Καλλικράτη  και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τους συνέδρους και του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας  Γ. Κοτσού. Στο συνέδριο εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ παραβρίσκονται ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας και ο γενικός γραμματέας Κ. Πουλάκης, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν το πλαίσιο αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι εργασίες του συνεδρίου- Πρόγραμμα
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα παρουσιάσει το πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με θέμα: «Τριετής Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018)», θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη και την Επιστημονική Ομάδα του ΙΤΑ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.
Κεντρικά θέματα που θα αναπτυχθούν κατά το διήμερο συνέδριο είναι:
  • Εκλογικό Σύστημα – Όργανα και Λειτουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τριετής Στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018)
  • Αναπτυξιακός Ρόλος των Δήμων – Δημοκρατικός Προγραμματισμός
  • Φορολογική Αποκέντρωση –Πόροι Δήμων

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γ. Κοτσός, Δήμαρχος Μουζακίου καιΠρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας: Θέλουμε ένα κράτος επιτελικό που θα εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργο Κοτσός χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε ότι σήμερα αυτό που περιμένει η Αυτοδιοίκηση από το υπουργείο Εσωτερικών είναι όχι να μας πει τι θα δώσει στην Αυτοδιοίκηση, αλλά να καταθέσει την άποψή του για το πώς οραματίζεται το σύγχρονο κράτος και το νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του κράτους.
Το ερώτημα, τόνισε ο κ. Κοτσός, που πρέπει να απαντηθεί είναι τι κράτος θέλουμε, θέλουμε ένα κράτος υπερφίαλο και συγκεντρωτικό που θα εξακολουθεί να ελέγχει τις αποκεντρωμένους θεσμούς ή ένα κράτος μικρό, επιτελικό, που θα εμπιστεύεται τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν, θα ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες.
Αν ισχύει το δεύτερο, υπογράμμισε ο κ. Κοτσός,  πρέπει να οικοδομήσουμε μια άλλου τύπου Αυτοδιοίκηση, που θα έχει τον κυρίαρχο έλεγχο από τον πολίτη και όχι το κεντρικό κράτος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία όχι μόνο σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο, αλλά και στις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των δήμων.
Πρόγραμμα Ειδικού Συνεδρίου με θέμα:
«Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
Βόλος, 17 & 18 Οκτωβρίου 2016
Ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016
09:00 – 10:00 Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων
10:00 – 12:00 Χαιρετισμοί:
Α.Κ. Δημάρχου Βόλου, κ. Αθανασίου Θεοδώρου
⦁ Προέδρου ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιου Πατούλη
⦁ Προέδρου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας,
κ. Γεώργιου Κωτσού
⦁ Προέδρου ΕΝΠΕ – Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Κων/νου Αγοραστού
⦁ Προέδρου ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Νίκου Τράκα
⦁ Προέδρου ΠΟΠ-ΟΤΑ, κ. Μάρκου Δαρδαμάνη
⦁ Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων
⦁ Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
12:00 – 12:15 Διάλειμμα
12:15 – 15:00 Έναρξη εργασιών συνεδρίου
⦁ Κεντρική Εισήγηση από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιο Πατούλη
⦁ κ. Κωνσταντίνος Πουλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γ.Γ. ΥΠΕΣΔΑ
⦁ κ. Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, επικεφαλής Αυτοδιοικητικού Κινήματος
⦁ κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, επικεφαλής Νέας Αυτοδιοίκησης
⦁ κ. Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας
⦁ κ. Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης
⦁ Τοποθετήσεις Προέδρων ΠΕΔ
Συμπεράσματα
15:00 – 17:30 Θεματική Ενότητα: ΘΕΣΜΙΚΑ
«Καταστατική Θέση Αιρετών & Εργαζομένων ΟΤΑ – Σύστημα Ελέγχου & Εποπτείας ΟΤΑ»
⦁ Κεντρική Εισήγηση από τον κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, Πρόεδρο Επιτροπής Θεσμών ΚΕΔΕ – Δήμαρχο Μεταμόρφωσης
⦁ κ. Πάνος Ζυγούρης, μέλος Ομάδας Εργασίας στην Υποεπιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΤΑ, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ
⦁ Τοποθετήσεις συνέδρων – συζήτηση
17:30 – 19:00 Θεματική Ενότητα: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΟΡΓΑΝΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ
⦁ Κεντρική Εισήγηση από τον κ. Γιάννη Καραγιάννη, Β΄ Αντιπρόεδρο ΚΕΔΕ – Δήμαρχο Λαγκαδα
⦁ κ. Βαγγέλης Πάνου, μέλος Ομάδας Εργασίας στην Υποεπιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΤΑ, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ
⦁ Τοποθετήσεις συνέδρων – συζήτηση
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016
10:00 – 11:00 Παρουσίαση μελέτης του ΙΤΑ με θέμα: «Τριετής Στρατηγική μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2016-2018)», από τον Πρόεδρό του, κ. Γεώργιο Πατούλη και την Επιστημονική Ομάδα
11:00 – 13:30 Θεματική Ενότητα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΔΗΜΩΝ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
⦁ Κεντρική Εισήγηση από τον κ. Δημήτρη Καφαντάρη, Α’ Αντιπρόεδρο ΚΕΔΕ – Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος
⦁ κ. Γιώργος Ζερβός, μέλος Ομάδας Εργασίας στην Υποεπιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΤΑ, Ειδικός Εμπειρογνώμονας ΚΕΔΕ
⦁ Τοποθετήσεις συνέδρων – συζήτηση
13:30 – 16:00 Θεματική Ενότητα: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΟΙ ΔΗΜΩΝ
⦁ Κεντρική Εισήγηση από τον κ. Αλέξιο Καστρινό, Πρόεδρο Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ – Δήμαρχο Πηνειού
⦁ κ. Γιώργος Γαλανός, μέλος Ομάδας Εργασίας στην Υποεπιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΤΑ, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
⦁ Τοποθετήσεις συνέδρων – συζήτηση
16:00 – 16:30 Συμπεράσματα Συνεδρίου – Λήξη Εργασιών από τον Πρόεδρό της ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιο Πατούλη




Ισχυροί Δήμοι, για Δυνατή Ελλάδα , είναι το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου στο Βόλο που άρχισε τις εργασίες του με θέμα την αλλαγή στο Καλλικράτη και το νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προσδιόρισε τo πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επιτελικού Κράτους, αλλά και την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους θα πρέπει να «κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, που δεν θα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό β’ κατηγορίας» και σημείωσε την ανάγκη να διασαφηνίζονται οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα τόνισε τη σημασία να δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, δύο έννοιες πολύ βασικές για την Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε.
Προσδιορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση, επισήμανε πως η ΚΕΔΕ έχει τη διάθεση να συζητήσει με ανοικτό πνεύμα και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει η ίδια διάθεση και από την άλλη πλευρά. «Να μην αιφνιδιαστούμε ξανά από προτάσεις σαν αυτή που φαίνεται ότι ήθελε το Υπουργείο να προωθήσει, με την τοποθέτηση Ειδικών Γραμματέων στους Δήμους, οι οποίοι θα έπαιρναν στα χέρια τους τις αρμοδιότητες και υποκαθιστούσαν ουσιαστικά τους αιρετούς Δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε την ανάγκη οι Δήμοι να είναι ισχυροί, να μπορούν να λειτουργούν, να διοικούνται και να μην «μετατραπούν σε ακυβέρνητες Πολιτείες και πεδία πειραματισμού για να ικανοποιηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις τοπικές μας κοινωνίες», ανέφερε και πρόσθεσε εξειδικεύοντας τη θέση του: «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην έχουμε τον πρώτο λόγο σε θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρωτοβάθμια υγεία, η δυνατότητά μας να έχουμε δικούς πόρους μέσα από την υιοθέτηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής που κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι η φορολογική αποκέντρωση, η δυνατότητα μας να προσλαμβάνουμε προσωπικό στις ανταποδοτικές μας υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες του κάθε Δήμου ξεχωριστά». 
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συμβολή του στη διαμόρφωση των στρατηγικών θέσεων της ΚΕΔΕ, μέσα από τη μελέτη για την «Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιόδου 2016-2018», η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο συνέδριο.



http://www.aftodioikisinews.gr/














---------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας