ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ & ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 30.06.2016

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους Υπουργούς
1.      Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2.      Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3.      Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (25-29.06.2016) και από τη χαλαζόπτωση στη Λιβαδειά (28.06.2016).

Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά τις 2 επισκέψεις μου – (26/06), καθώς και με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (28/06) - στην πληγείσα από την πυρκαγιά της 25.06.2016-29.06.2016 περιοχή των Δερβενοχωρίων, αναφορικά με την πορεία της κατάσβεσης και το μέγεθος των μέχρι τώρα καταστροφών, μετά και από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με τους αρμόδιους διοικητικούς και τους τοπικούς αιρετούς παράγοντες, η μεγάλη αυτή πυρκαγιά κατέστρεψε 5.000-6.000 στρέμματα γης, δασικής, βοσκοτόπων και αγροτικής (ελαιόδενδρα, μαντριά, ζωικό κεφάλαιο κλπ). Οι περιοχές που επλήγησαν κυρίως είναι η Στεφάνη, το Πράσινο, η Πάνακτος, καθώς και γειτονικές περιοχές της Αττικής, ενώ απειλήθηκαν πολλές εγκαταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν, (λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής) πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων, πυροσβεστικά αεροσκάφη και οχήματα, προσωπικό και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας Αντιπεριφέρειας και Δήμου Τανάγρας, καθώς και πλήθος εθελοντών. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καεί ένα αξιόλογο και πολύτιμο πευκοδάσος, που αποτελούσε ένα ζωτικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή και να συμβεί το γνωστό τραγικό ατύχημα με την πτώση του Πυροσβεστικού αεροσκάφους, αλλά ευτυχώς να διασωθούν τελικά οι έμπειροι πιλότοι του.
Παράλληλα, σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση έπληξαν την Τρίτη 28.06.2016 την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, ενώ τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα και στα ορεινά χωριά, καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν σύντομα οι καταγραφείσες ζημιές και να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και άλλα έργα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

1.      Ποια τα αίτια της πυρκαγιάς;
2.      Πώς θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προσπάθεια πρόληψης και γενικότερα της δασοπυροπροστασίας;
3.      Πότε και πώς θα αποκατασταθούν οι πιο πάνω ζημιές;
4.      Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος;                                                                                                    Ο ερωτών ΒουλευτήςΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

------------------ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 2.07.2016


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


ΘΕΜΑ: Απειλή κατάργησης Υποθηκοφυλακείου Θηβών.


Η ανάρτηση την 28.06.2016 και ώρα 4μ.μ. στην ιστοσελίδα του Υπ.Δικαιοσύνης του Νομοσχεδίου προς διαβούλευση έως την 5.07.2016!! (Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας») αιφνιδίασε, προβλημάτισε και εξόργισε την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους και τον νομικό κόσμο της περιοχής μας. Γιατί έγινε ξαφνικά και απρόσμενα, χωρίς καμία προεργασία ή διάλογο και με τρόπο απολύτως επείγοντα, χωρίς καμία εξήγηση!
Αντί η Κυβέρνηση να ερευνήσει και ενεργοποιήσει αποτελεσματικούς, πρόσφορους και εφαρμόσιμους τρόπους αποκατάστασης της ορθής και ομαλής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, όπως είχα ζητήσει σε σχετική Ερώτησή μου (5569/24.05.2016) στη Βουλή, προχωρεί σε αυθαίρετη, ξαφνική, αδικαιολόγητη κατάργηση, δημιουργώντας πρόσθετες δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες που παρέχουν τα Υποθηκοφυλακεία. Είναι ενδεικτικό ότι στην από 16.06.2016 απάντηση του κ.Υπουργού Δικαιοσύνης στην πιο πάνω Ερώτησή μου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «βρίσκεται σε συνεννόηση με συναρμόδιους φορείς για την κατάρτιση σχεδίου εξορθολογισμού της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση για το σύνολο αυτών. Η προαναφερόμενη Ειδική Επιτροπή [(της με αριθ.πρωτ.44452/2.06.2015 απόφασης) με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης Υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας] δεν έχει ως τώρα προβεί σε εξέταση ειδικών θεμάτων και περιοχών.»
Αυτονόητο πρώτο ερώτημα που εξάγεται είναι τι συνέβη μετά την καθησυχαστική απάντηση του κ.Υπουργού της 16.06.2016 ότι η πιο πάνω Ειδική Επιτροπή δεν έχει από 2.06.2015 που συγκροτήθηκε ως τώρα προβεί σε εξέταση ειδικών θεμάτων και περιοχών, και μετά από 12 ακριβώς ημέρες, χωρίς καμία προεργασία, εξέταση και κυρίως ανταλλαγή απόψεων, κατεπειγόντως καταργείται ουσιαστικά το Υποθηκοφυλακείο Θηβών;
Ειδικότερα, το Υποθηκοφυλακείο Θηβών είναι επί δεκαετίες βιώσιμο, αφού μάλιστα κατά τα χρόνια της κρίσης (2013 έως 31.03.2016) απέδωσε στο Δημόσιο 350.000 Ευρώ!
Το Υποθηκοφυλακείο Θηβών καλύπτει τις περιφέρειες των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, καθώς και άλλες περιοχές και πέραν της τ.Επαρχίας Θηβών, όπου ενεργοποιούνται και πολλές βιομηχανίες.
Η κατάργησή του, χωρίς να εξασφαλίζει κάποια οικονομία ή λειτουργικότητα, επιβαρύνει τους συναλλασσόμενους με έξοδα μετακίνησης ως 100 χιλιόμετρα, και σπατάλη χρόνου, προκαλεί δε πολλές πρόσθετες δυσλειτουργίες.
Ήδη πολλοί αιρετοί εκπρόσωποι έχουν εκφράσει ρητά τις κάθετες αντιρρήσεις τους, με 1η και ενδεικτική την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας (1.07.2016) που επισυνάπτεται. Για τη Δευτέρα (4.07.2016) το απόγευμα έχει προγραμματισθεί, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν γιατί η πιο πάνω δυσμενής εξέλιξη αποτελεί το 2ο μέσα στον Ιούνιο καίριο πλήγμα για την τ.Επαρχία Θηβών, μετά την αποφασισθείσα από την Κυβέρνηση και πάλι αιφνιδιαστικά συμπερίληψη του Δικαστικού Μεγάρου Θήβας, που ξεκίνησε να κτίζεται το 1993, μετά από πολλές προσπάθειες, και στεγάζει τα Δικαστήρια της Θήβας (Πρωτοδικείο κλπ.) στα «ακίνητα προς πιθανή αξιοποίηση». Η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο και την απειλή κατάργησης του Πρωτοδικείου Θηβών (ενός από τα παλαιότερα Πρωτοδικεία της χώρας), που εξυπηρετεί το πολυπληθέστερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Σχετική είναι και η με αριθ.6164/14.06.2015 Ερώτησή μου στη Βουλή, η οποία δεν έχει ακόμη απαντηθεί!
Το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί υποβαθμίζεται καταλυτικά και στοχοποιείται η περιοχή, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτη και διάλογο, αφού οι πιο πάνω κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα; Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

  1. Ποια τα στοιχεία βιωσιμότητας και ο όγκος πράξεων του Υποθηκοφυλακείου Θηβών, καθώς και ο αριθμός κάθε είδους αποφάσεων του Πρωτοδικείου Θήβας;
  2. Ποια τα αντίστοιχα στοιχεία για κάθε Υποθηκοφυλακείο και Πρωτοδικείο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
  3. Πώς θα αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της τ.Επαρχίας Θηβών με την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Θηβών, για την οποία η τοπική κοινωνία βράζει, αφού στη Θήβα λειτουργεί το σύνολο των κρατικών-Δημόσιων Υπηρεσιών;                                                                                            Ο ερωτών ΒουλευτήςΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ 
----------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Δήλεσι