Δελτίο τύπου για την έναρξη του Παρατηρητήριου Υγείας στα Οινόφυτα




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                     ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 28/04/2016
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

Την 19η Απριλίου 2016 ώρα 7:00μμ πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου “Μεγάρου Δημοσθένη Λιάπη” (Οινόφυτα) ενημερωτική εκδήλωση για την σύσταση Παρατηρητηρίου Υγείας  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας.
Κύριοι ομιλητές ήταν η κα Φανή Παπαθωμά (Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας), ο κ. Κώστας Μπακομήτρος (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), ο κ. Βασίλης Περγάλιας (Δήμαρχος Τανάγρας) και η κα Αθηνά Λινού (Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής , Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Πούλου, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τανάγρας.
Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε ευρύ κοινό, το οποίο συμμετείχε ενεργά με την υποβολή ερωτήσεων.
Οι Αντιπεριφερειάρχες αναφέρθηκαν  στο Σχέδιο της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού προβλήματος του Ασωπού και στην δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη  καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση του Σχεδίου.
Η  επικίνδυνη   περιβαλλοντική  επιβάρυνση  της περιοχής, η άτυπη βιομηχανική ζώνη, τα ανεπαρκή  μέτρα προστασίας για την Δημόσια υγεία, τα υφιστάμενα επιστημονικά ευρήματα για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων  καθιστούν την σύσταση του Παρατηρητηρίου μέτρο ιδιαίτερης σημασίας.
 Οι στόχοι του παρατηρητηρίου υγείας επιγραμματικά είναι οι εξής:
·                     Η προστασία της υγείας του πληθυσμού της περιοχής
·                     Η αντιμετώπιση περιβαλλοντολογικών προβλημάτων
·                     Η δημιουργία προτάσεων για οργάνωση και εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή του Ασωπού ποταμού.
Το παρατηρητήριο υγείας προβλέπεται να λειτουργήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με πόρους της Περιφέρειας.
Η  κ. Λινού αναφέρθηκε σε επιδημιολογικά στοιχεία που είχαν καταγραφεί μέχρι και το 2009 , καθώς επίσης σε  δράσεις που αναμένεται να γίνουν ΄,  όπως η προληπτική καταγραφή και συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των δημοτών.
Ο σχεδιασμός του παρατηρητηρίου υγείας προβλέπει λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής (hotline)για τον πολίτη που ενδιαφέρεται να αναφέρει συμβάντα και νοσήματα σχετιζόμενα με την περιβαλλοντική ρύπανση. Επίσης μέσω της γραμμής ο πολίτης θα ενημερώνεται για θέματα προαγωγής της υγείας.
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Περγάλιας τόνισε ότι ο Ασωπός δεν είναι θέμα άλυτο .
 «Δεν είναι τα λόγια που γράφουν ιστορία αλλά οι πράξεις. Και είμαι βέβαιος ότι σήμερα γράφουμε όλοι μαζί μία μεγάλη στιγμή για την ιστορία του Δήμου μας αλλά και της Ελλάδας.
Ο Ασωπός βαδίζει πλέον τον δρόμο της εξυγίανσης με το σχέδιο αποκατάστασης του τεράστιου αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος. » , είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην άρρηκτη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, όσον αφορά  την αποκατάσταση του ζητήματος του Ασωπού , ενός ζητήματος που συγκρίνεται με την ιστορία “Έριν Μπρόκοβιτς της Καλιφόρνια”.














http://www.tanagra.gr/










--------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας