Οι Ενεργοί Πολίτες Στερεάς για το Παρατηρητήριο Υγείας στην περιοχή Ασωπού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 20-4-2016 στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενημερωτική εκδήλωση για την ίδρυση και εγκατάσταση Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας,  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Τανάγρας, στα πλαίσια του προγράμματος εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού και δημιουργίας νέου Επιχειρηματικού Πάρκου, με τις απαραίτητες υποδομές και προδιαγραφές λειτουργίας μιας βιομηχανικής περιοχής. Ένα σχέδιο που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε και συμβάλλαμε στην συγκρότησή του με όλες μας τις δυνάμεις.

Το Παρατηρητήριο με έδρα το Δήμο Τανάγρας, υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ως σκοπούς, την δημιουργία συστήματος καταγραφής της υγείας των κατοίκων της περιοχής, την πρόβλεψη κινδύνων μέσω των βιολογικών μετρήσεων και  ιατρικών στοιχείων του πληθυσμού, την επεξεργασία των δεδομένων των περιβαλλοντικών ρύπων που θα συγκεντρώνονται , ώστε να εντοπιστούν οι εστίες υψηλού κινδύνου.

Στην παρέμβασή μας καταθέσαμε τις εξής προτάσεις :
1.       Έχουμε βάλει ως Περιφέρεια και ως Δήμος Τανάγρας, ένα μεγάλο στοίχημα όσον αφορά τον Ασωπό. Την διακοπή της ρύπανσης και την εξυγίανση της περιοχής. Χρειάζεται να αναμετρηθούμε πρώτα και κύρια με τον εαυτό μας, ως τοπική αυτοδιοίκηση. Ασφαλώς αφορά και την κεντρική εξουσία, η οποία δυστυχώς διαχρονικά είναι απούσα και κανένα σχέδιο της μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε. Άρα η πρόκληση για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη. Κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο πρόβλημα, την συμμετοχή και την συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών
2.       Μαζί με το Παρατηρητήριο Υγείας, χρειάζεται να λειτουργήσει άμεσα το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, το οποίο χρειάζεται να στελεχωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επιθεωρητές περιβάλλοντες, για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο, αλλά και για να μπορούν να διαχειριστούν τις καταγγελίες (hot line), για πηγές ρύπανσης και άμεσης αντιμετώπισης. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο να επιβάλλονται κάποια πρόστιμα στους ρυπαντές, αλλά να σταματήσουμε την ρύπανση και να εξυγιάνουμε την περιοχή.
3.       Η περιοχής έρευνας και μελέτης προτείνουμε να διευρυνθεί και να συμπεριληφθεί η περιοχή των Θηβών, αλλά και της Αυλίδας, Χαλκίδας και Μεσσαπίας, λόγω της γειτνίασης και της μεταφοράς ρυπαντικών φορτίων, αλλά και γιατί σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις η ρύπανση αφορά την ευρύτερη περιοχή μας.
4.       Η έρευνα και η μελέτη της ρύπανσης να μην περιορισθεί μόνο στον Ασωπό, αλλά και στα παραγόμενα προϊόντα και στη γη, τα υπόγεια και υπέργεια νερά που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.  Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε αλλά και όχι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, για να γινόμαστε αρεστοί. Οι παραγωγοί δεν χρειάζονται εφησυχαστικά λόγια, αλλά πράξεις για την διακοπή της ρύπανσης και την εξυγίανση των νερών και της γης. Να μελετηθεί εφόσον τεκμηριωθεί επιστημονικά η ρύπανση των εδαφών, η άρδευση της περιοχής με τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που  χάνονται κάθε χρόνο στην περιοχή Θηβών και Υλίκης.
5.       Τέλος ένα θέμα που παραμένει ανοικτό και αφορά κυρίως την κεντρική εξουσία, - αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε απαθείς-, είναι η θεσμοθέτηση με νόμο ή με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου για το εξασθενές  χρώμιο. Το σημερινό καθεστώς επιτρέπει να υποβαθμίζεται το πρόβλημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως να κρύβονται οι παρανομούντες.  

20-4-2016
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
http://energoipolitesstereas.blogspot.gr/

----------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Η λίστα της ντροπής!! Δείτε αναλυτικά τους μισθούς που έδινε η ΕΡΤ!!!