Επιστολή Λ. Μαυράκη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη




ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Αναφορικά με το σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση του Ασωπού που συζητήσατε πρόσφατα στη συνάντησή σας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, σας διαβιβάζουμε τις απόψεις μας που καταθέσαμε στη φάση της διαβούλευσης.
Τότε ο κύριος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε θετικά στα κείμενα της διαβούλευσης που εξέδωσε για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που προτείναμε και το οποίο μπορεί να επιτύχει μόνον όταν εξελιχθούν ταυτόχρονα το σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού και η ένταξη του Δηλεσίου στο Σχέδιο Πόλεως.
Σας καλούμε να δείξετε το ενδιαφέρον σας και για την πιο υποβαθμισμένη (εξαιτίας των αυθαιρέτων) περιοχή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίπλα στην πρωτεύουσα, που από την ανάπτυξή της θα ωφεληθεί η ευρύτερη περιοχή, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός κλπ.

Δήλεσι 31/01/2016

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο που παραδώσαμε στη φάση της διαβούλευσης για τον «ΑΣΩΠΟ».

ΑΣΩΠΟΣ – ΔΗΛΕΣΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Με μια πρώτη ματιά ο χωρίς ενημέρωση παρατηρητής μπορεί να θεωρήσει ασύνδετα τα προβλήματα στις δύο γειτονικές περιοχές. Η πρώτη βιομηχανική γύρω από τον ΑΣΩΠΟ και η δεύτερη, η ακριβώς δίπλα περιοχή κατοικίας το ΔΗΛΕΣΙ.

Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι το σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς για τη δημιουργία Πρότυπης Βιομηχανικής Πόλης θα στεφθεί με επιτυχία, αφού για πρώτη φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τολμά και αναλαμβάνει τη θεσμική ηγεσία του γιγάντιου εγχειρήματος.

Όμως, ας φανταστούμε μετά από λίγα χρόνια αυτήν την Οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή γύρω από τον καθαρό Ασωπό, την ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΗ που εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης.

Πλήθος οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες και χιλιάδες οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και οι ιδιοκτήτες τους θα αναζητούν σε κοντινή απόσταση πολεοδομικά οργανωμένο και αξιοπρεπή τόπο διαβίωσης.
Από τη μια θα βρουν τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι να ασφυκτιούν περικυκλωμένα από τις βιομηχανίες και δίπλα τους το αχανές Δήλεσι, περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, που θα μπορούσε να τους υποδεχθεί. Θα διαπιστώνουν όμως πως είναι άναρχα δομημένο, χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές, χωρίς καν πλατείες, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς οριοθέτηση ρεμάτων και δασικών εκτάσεων, με στενά δρομάκια, με ένα Δημοτικό Σχολείο και αυτό σε νοικιασμένο βιοτεχνικό κτίριο, νηπιαγωγείο δίπλα σε βενζινάδικο, χωρίς Γυμνάσιο και Λύκειο, χωρίς οποιαδήποτε από τις υποδομές που συγκροτούν οργανωμένη πόλη.
Όλοι αυτοί θα κατοικήσουν στην υποβαθμισμένη περιοχή κατοικίας γύρω από την ΠΡΟΤΥΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ή θα συνεχίσουν να επιλέγουν ως τόπο διαμονής την Αθήνα;
Ο πλούτος που δημιουργείται δεν θα μένει και δεν θα καταναλώνεται στην περιοχή μας.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Παράλληλα με τα μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης στον ΑΣΩΠΟ, χρειάζεται να σταματήσει η πολεοδομική αναρχία τόσο στον ΑΣΩΠΟ όσο και στο ΔΗΛΕΣΙ, στο οποίο ακόμα και σήμερα γίνονται κατατμήσεις της αργοτικής γης με διανοίξεις δρόμων στα χωράφια, με τους αρμόδιους στο Δήμο, την Περιφέρεια και το Κράτος να σφυρίζουν αδιάφορα.
Απαιτείται η άμεση διακοπή των κατατμήσεων γης με επιτήρηση της περιοχής για την αποτροπή κατασκευής και νέων αυθαιρέτων.
Ο Δήμος Τανάγρας και η Περιφέρεια Στερεάς ας αναλάβουν καμπάνια ενημέρωσης των υποψήφιων αγοραστών – θυμάτων με κάθε μέσο, όπως δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, αφίσες, έντυπα και πανό και στο τέλος ας εφαρμόσουν το νόμο.
Παράλληλα όμως με τα ανωτέρω μέτρα και με το γιγάντιο έργο δημιουργίας της ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ, κατάρτιση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου περιβαλλοντικής εξυγίανσης και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής του Δηλεσίου με σκοπό τη δημιουργία ενός Οργανωμένου Υποδοχέα Κατοικίας που θα επιτρέψει την αναβάθμιση του Δηλεσίου και θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στον «ΑΣΩΠΟ» να το επιλέξουν ως τόπο διαμονής τους.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Δήμος και η Περιφέρεια θα πρέπει να μπουν μπροστά και στο ΔΗΛΕΣΙ με πρωτοβουλίες, σχεδιασμό, προτάσεις και δράσεις που στο τέλος θα υποχρεώσουν και την πολιτεία να συμμετάσχει.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον κατ’εξοχήν αρμόδιο Δήμο Τανάγρας στα γεωγραφικά όρια του οποίου εστιάζονται τα προβλήματα ΑΣΩΠΟΥ - ΔΗΛΕΣΙΟΥ, είναι επιτακτικά αναγκαίο να καταλήξουν από κοινού σε ένα εκτεταμένο σχέδιο πρακτικών παρεμβάσεων και δράσεων συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων στο παρόν και το μέλλον.
Και στις δύο περιπτώσεις η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αναλάβει τη θεσμική ηγεσία των εγχειρημάτων και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα (επιχειρησιακή, διοικητική, θεσμική, οικονομική) με σκοπό στο τέλος της θητείας της οι περιοχές ΑΣΩΠΟΥ – ΔΗΛΕΣΙΟΥ να αποτελούν ΠΡΟΤΥΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ από τη μιά και ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΟΛΗ από την άλλη, δηλαδή ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που θα αφορά και στις οικογένειες εργαζομένων και κατοίκων. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι περιοχές αυτές της Στερεάς Ελλάδας θα αποτελέσουν πόλο έλξης εργαζόμενων και κατοίκων όπως οραματιζόμαστε όλοι.

Η πρόοδος θα έρθει μόνο με ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.


Δήλεσι 15-10-2015


Λάζαρος Μαυράκης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τανάγρας

Επικεφαλής Συνδυασμού «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»














----------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό