Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου:κίνδυνος black out λόγω δανεισμού γιατρών





Της Νικολέτας Ντάμπου 

 Ο δανεισμός των γιατρών είναι μια πρακτική που φαίνεται ότι πλέον έχει καθιερωθεί στο ΕΣΥ από τα κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία και το αντίθετο, λόγω της υποστελέχωσης τους . Στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου οι μετακινήσεις γιατρών προς το νοσοκομείο της Λαμίας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα διότι δημιουργούνται κενά και δεν βρίσκουν οι 80 ασθενείς που το επισκέπτονται καθημερινά τους γιατρούς την ώρα που τους χρειάζονται. Λόγω  του δανεισμού των γιατρών δημιουργείται πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία του κέντρου όπως οι εφημερίες , υπερωρίες . Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί λειτουργικό black out . Η διευθύντρια, κυρία Τζάμου Ελένη μιλάει στο LIFE2DAY.GR

 Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου είναι ο δανεισμός των γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας. Οι γιατροί αναγκάζονται να μετακινούνται για να στηρίξουν το νοσοκομείο στην Λαμία δημιουργώντας όμως σημαντικά κενά και μεγάλο πρόβλημα στους ασθενείς του κέντρου οι οποίοι δεν βρίσκουν γιατρούς όλες τις ήμερες της εβδομάδας. Ο κίνδυνος για black out ελλοχεύει γιατί χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις εφημερίες και υπερωρίες.

Σημερινός σταθμός για το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR είναι το Σχηματάρι Θηβών και το τοπικό Κέντρο Υγείας το οποίο υπάγεται στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Μιλάμε με την διευθύντρια, κυρία Τζάμου Ελένη, μίας εκ των παιδιάτρων του Κέντρου η οποία θα μας περιγράψει το ζήτημα της μεταφοράς γιατρών από το Κέντρο στο νοσοκομείο της Λαμίας αλλά και την δύσκολη περίοδο προσαρμογής από την μετάβαση του συστήματος υπαγωγής των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου υπάρχουν έξι γενικοί γιατροί, ένας οδοντίατρος και δύο παιδίατροι, μία δύναμη που αποτελεί ακριβώς ότι προβλέπει το οργανόγραμμα για την συγκεκριμένη Μονάδα. Ωστόσο ένα από τα βασικότερα προβλήματα που υπάρχουν είναι οι μετακινήσεις γιατρών. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Τζάμου εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως οι γιατροί αναγκάζονται να μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής στο νοσοκομείο της Λαμίας που αντιμετωπίζει σοβαρά κενά αφήνοντας όμως μεγάλο κενό στο κέντρο Υγείας που εργάζονται και οι ασθενείς δεν βρίσκουν τον γιατρό την ώρα που τον χρειάζονται . Η κυρία Τζάμου αναφέρεται στο σοβαρό ζήτημα της παιδιατρικής του νοσοκομείου της Λαμίας, στο οποίο αν η ίδια δεν μεταφερόταν προσωρινά, θα είχε κλείσει.

 Τα πράγματα δεν είναι έτσι πάντως στον τομέα των νοσηλευτών. Το Κέντρο διαθέτει εννέα νοσηλευτές οι οποίοι επαρκούν πλήρως για την στελέχωση, τις ανάγκες και την ομαλή λειτουργία του. 

Η κυρία Τζάμου εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως αυτήν την περίοδο οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα υπάρχουν αλλά είναι μικρές. Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα στις αρχές, τα οποία αφορούσαν κυρίως στην δύσκολη μετάβαση του συστήματος υπαγωγής των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες και την γραφειοκρατία που ακολούθησε κυρίως στα ζητήματα παραγγελιών. Το πρόβλημα τώρα δείχνει να ομαλοποιείται, ωστόσο το διάστημα που υπήρχαν προβλήματα, βασικός αρωγός του Κέντρου ήταν ο δήμος με σημαντικές παροχές σε υλικά, αλλά και πολλά εργοστάσια από την γύρω περιοχή που με διάφορες δωρεές προς το Κέντρο βοήθησαν τα μέγιστα για την επάρκειά του σε υλικά.

 Η κυρία Τζάμου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR εξυπηρετούν έως και ογδόντα άτομα τα οποία καθημερινά επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, σε έναν συνολικό πληθυσμό ευθύνης που αγγίζει τις δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους. 



Πηγή www.life2day.gr












-------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό