ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΓΑΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ




ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΓΑΙΑΣ
«Φωλιά» δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους
Θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια παραστατικών τεχνών και arts & crafts, μαθήματα ξιφασκίας, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και café: για όλους έχει προτάσεις ο καινούργιος Χώρος Τεχνών Γαίας στις Αφίδνες. Συντονίστε την πυξίδα σας στα… άλλα βόρεια κι ετοιμαστείτε για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εξορμήσεις.
Ένας πρωτότυπος πολυχώρος προσγειώνεται από τις 30/11 στις Αφίδνες Αττικής στον Δήμο Ωρωπού. «Παιδί» της ηθοποιού Γιούλης Κρέτση, ο Χώρος Τεχνών Γαίας φέρνει στην περιοχή ένα δραστήριο «κουκούλι» δημιουργίας που της έλειπε και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα τεχνών έξω από τα τείχη της Αθήνας. 
Πρωταρχικοί του στόχοι: η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας, η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των μελών της, η διάδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης. Το δίκτυο στελεχώνεται από συνεργάτες με πολύχρονη εμπειρία όπως καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς κ.ά.
Στα πόδια της Πάρνηθας και πλάι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, μέσα σε μια έκταση 1.500 τ.μ. θα βρείτε το κτήμα της Γαίας. Industrial αισθητικής, η 200 τ.μ. αίθουσά του διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της δραστηριότητας που φιλοξενεί. Άλλωστε εδώ κάθε ώρα έχει το δικό της σκηνικό.
Τα πρωινά, όταν χτυπήσει το… τρίτο κουδούνι, η ομάδα θεάτρου «ΦΟΥΚ» ζωντανεύει στην παιδική σκηνή μύθους θαυμαστούς από μακρινές χώρες και εποχές που θα βοηθήσουν τους μικρούς θεατρόφιλους να προσεγγίσουν σταθερές αξίες αλλά και πιο δύσκολα συναισθήματα (την αγάπη, τη φιλία, την ομαδικότητα, το φόβο, τη μοναξιά). Η μουσική διαδραστική παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία» ανεβαίνει για τα σχολεία τις καθημερινές από τον Δεκέμβριο 2015 έως τον Μάιο 2016 και ολοκληρώνεται με εργαστήρια κατασκευών εμπνευσμένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Οι πρώτες παραστάσεις για το ευρύ κοινό θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 6 και 13/12, στις 11.15 π.μ.
Τα απογεύματα πάλι, ο Χώρος Τεχνών Γαίας σερβίρει τέχνες και θεάματα για κάθε ηλικία. Τμήματα θεάτρου, χορού, ξιφασκίας και εικαστικών για παιδιά και ενηλίκους, ιδέες και τεχνικές για κατασκευές (κόσμημα, decoupage, felt, μπατίκ, μακραμέ, κεριά, κ.ά.) για τους μεγάλους, γιορτινές ζαχαρομαγείες και μπισκοτο-καμώματα για τα πιτσιρίκια.
Στο café της Γαίας θα βρείτε μια φιλόξενη γωνιά για να χαλαρώσετε. Ανάμεσα σε βιβλία και έργα τέχνης μπορείτε να απολαύσετε αφεψήματα και σπιτικές γεύσεις φτιαγμένες με αγνά προϊόντα, να περάσετε την ώρα σας διαβάζοντας ή συζητώντας στις φιλοσοφικές και άλλες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται.
Ο χώρος (στεγασμένος και υπαίθριος) διατίθεται και για τις δικές σας κοινωνικές ή εταιρικές εκδηλώσεις. Ο Χώρος Τεχνών Γαίας συνεργάζεται με έμπειρο και πιστοποιημένο με ISO catering. Τα παιδικά πάρτι νοστιμεύει με μαμαδίστικα φαγητά και γλυκίσματα η Κατερίνα Κυπραίου. Σας έχει λύση όμως και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε για την εκδήλωσή σας, αφού η θυγατρική του εταιρεία Kretsi’s Events αναλαμβάνει τη διοργάνωση γάμων, βαπτίσεων και πάρτι, τις προσκλήσεις, τις μπομπονιέρες, τη διακόσμηση, αλλά και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα (μουσικά σχήματα, ανιματέρ, ακροβάτες, κ.ά.).
Η επίσκεψή σας στο Κέντρο Τεχνών Γαίας μπορεί να συνδυαστεί με μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στα πέριξ: στη λίμνη Μπελέτσι αλλά και σε αξιοθέατα του Δήμου Ωρωπού, όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιάρειου.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΓΑΙΑΣ 2295023101, 6987913203 
Ενημερωθείτε για τις δράσεις του χώρου μέσα από το www.gaias.gr  και στο facebook Χώρος Τεχνών Γαίας – Θεατρική ομάδα ΦΟΥΚ.

Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας 79, Αφίδνες (μετά τα διόδια Αφιδνών ανεβαίνετε τη γέφυρα, στρίβετε δεξιά προς Καπανδρίτι, στο stop που συναντάτε κάνετε αριστερά και εν συνεχεία στρίβετε αριστερά στο πρώτο στενό μετά την εταιρία Φράγκος)




ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΓΑΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ 2015-2016

Η παιδική σκηνή του Χώρου Τεχνών Γαίας και η ομάδα θεάτρου «ΦΟΥΚ» παρουσιάζουν τη μουσική διαδραστική παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία».

Τέσσερις υπέροχοι μύθοι από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Αρμενία και τη Σουηδία μπλέκονται με τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) σε μια διαδραστική, βιωματική, μουσική παράσταση. Μέσα από την παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία» τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν θέματα όπως η αγάπη, η επιθετικότητα, η φιλία, η μοναξιά, η αυτοπεποίθηση, ο φόβος, η κοινωνικοποίηση κ.ά. Τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια των γνωστών εικαστικών Απόστολου Καρακατσάνη και Μάρθας Δημητροπούλου και οι φωτισμοί που σχεδίασε η βραβευμένη σχεδιάστρια Ελευθερία Ντεκώ αγκαλιάζουν τρυφερά την ερμηνεία, τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό.

Οι μύθοι που ζωντανεύουν επί σκηνής:

«Πάνας και Σύριγξ» από την Ελλάδα
Ο Πάνας τριγυρνώντας στα δάση συνάντησε κι αγάπησε τη νύμφη Σύριγξ. Εκείνη όμως δεν τον ήθελε. Όταν μια μέρα ο Πάνας την κυνήγησε, φτάνοντας στον ποταμό Λάδωνα, εκείνη για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Πηγαίνοντας όλο λαχτάρα να την αγκαλιάσει ο θεός βρέθηκε τελικά απογοητευμένος αγκαλιά με την καλαμιά. Έκοψε επτά ανισομερή καλάμια από αυτήν, τα έδεσε μεταξύ τους και έφτιαξε την πρώτη σύριγγα (αυλό). Έτσι, σε ανάμνηση του καημού του ακούγεται στα βάθη των δασών ο ήχος του αυλού του, μια μελωδία που τελικά μετατρέπεται σε χαρωπό πανηγύρι. Ένας μύθος για την αγάπη, την επιθετικότητα, την ανυπομονησία.
«Το ασημένιο κουδουνάκι» από την Ιαπωνία
Κάποτε σε ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα ζούσε ένας σοφός γέρος. Του άρεσε να κάθεται στη βεράντα του και να κοιτά τη θάλασσα. Για να μη νιώθει μοναξιά είχε κρεμάσει ένα ασημένιο κουδουνάκι στη σκεπή της βεράντας. Μόλις φυσούσε λίγο ο αέρας το ασημένιο κουδουνάκι χτυπούσε χαρούμενα. Ο σοφός περνούσε ώρες και ώρες στη βεράντα του. Χάζευε τη θάλασσα, άκουγε το κουδουνάκι και χαμογελούσε ευτυχισμένος. Στο ίδιο χωριό ζούσε ένας φαρμακοποιός. Ήταν πολύ δυστυχισμένος γιατί οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και δεν ήξερε τι να κάνει. Πήγε λοιπόν να δει τον γέροντα και να ζητήσει τη συμβουλή του. Όταν έφτασε σπίτι του τον είδε να κάθεται ευτυχισμένος δίπλα στη θάλασσα. Μόλις άκουσε το γλυκό ήχο του κουδουνιού κατάλαβε το γιατί. Ζήτησε λοιπόν από τον σοφό να του δανείσει για λίγο το κουδουνάκι. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια, που μέσα από ανατροπές, διδάσκει στα παιδιά την αξία της φιλίας, της επικοινωνίας και της ομαδικότητας.

«Η Φωτεινή και το Δρακάκι» από την Αρμενία
Στην όμορφη Δρακοχώρα όλοι αγαπούν πολύ τις τέχνες, τον πολιτισμό, την μόρφωση, την παιδεία. Οι Χονδροκόποι όμως, οι κάτοικοι της γειτονικής Απολίτιστης Πολιτείας έχουν άλλη γνώμη. Επιτίθενται στη Δρακοχώρα και την καταστρέφουν. Μόνο το Δρακάκι καταφέρνει να ξεφύγει έχοντας στις αποσκευές του ό,τι είχε διδαχτεί στην πατρίδα του και τα Σιδερένια Γράμματα, την περίεργη αλφάβητο της Δρακοχώρας. Ταξιδεύει αόρατο πετώντας τα πέρατα της γης και ψάχνει να βρει το άλλο του μισό, ένα πλάσμα με το οποίο θα μοιράζονται το ίδιο όραμα για έναν πολιτισμένο κόσμο. Ώσπου ένα βράδυ ακούει την προσευχή της Φωτεινής, ενός κοριτσιού από την Αρμενία… Θα μπορέσουν να συναντηθούν; Ένας μύθος για την ανισότητα, τη φιλομάθεια, την ελευθερία, τα όνειρα.

«Το μαγικό τσουκάλι» από τη Σουηδία
Τα Χριστούγεννα είχαν φτάσει. Στη χιονισμένη Σουηδία ο φτωχός γεωργός Τζόελ με την γυναίκα του Μαρί και την αγελάδα τους την Χέλγκα δεν πιστεύουν σε μάγους και δράκους, ούτε σε γίγαντες, νεράιδες και ξωτικά. Τι θα συμβεί όταν συναντήσουν έναν νάνο με το μαγικό του τσουκάλι; Μήπως άραγε τα θαύματα συμβαίνουν γύρω μας αρκεί τα μάτια μας και η καρδιά μας να είναι ανοικτά; Ένας μύθος που μιλάει για την ανιδιοτέλεια, την αυτοπεποίθηση, τη συντροφικότητα, την προσφορά.

Η παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία» απευθύνεται σε παιδιά με τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, σχολεία και σε όσους αισθάνονται παιδιά. Μετά το τέλος της μπορείτε να επισκεφτείτε τη Λίμνη Μπελέτσι, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στον οικισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Πάρτε λοιπόν και προμήθειες για πικ νικ μαζί!

Για το ευρύ κοινό οι πρώτες παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 6 και 13/12, στις 11.15 π.μ. και διαρκούν 1 1/5 ώρα (με διάλειμμα). Για τις επόμενες ημερομηνίες παραστάσεων επισκεφθείτε το www.gaias.gr ή καλέστε στο 2295023101.
Για τα σχολεία η δράση «τρέχει» Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης. Μπορεί να συνδυαστεί με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει: Προβολή του 5λεπτου animation «Στιγμούλα» με θέμα τον κύκλο του νερού, το οποίο βασίζεται στη σχετική ιστορία της συγγραφέως Μαρίνας Γιώτη. Μουσικοκινητικά παιχνίδια (ο χορός της βροχής κ.ά.). Βιωματικό εργαστήρι για τη δημιουργία κατασκευών με πρωταγωνιστές τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και (ηχογραφημένη) αφήγηση του παραμυθιού. Συνολική διάρκεια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 2 ½ ώρες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική διασκευή μύθων: Γιούλη Κρέτση
Σκηνοθεσία: Γιούλη Κρέτση
Σκηνικά/Κοστούμια: Απόστολος Καρακατσάνης, Μάρθα Δημητροπούλου
Χορογραφία/κινησιολογία: Αγγελική Ράπτη
Μουσική: Σπύρος Παζιώτης
Ηχοληψία: Ορφέας Φωτεινός
Σχεδιασμός θεατρικών φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική διδασκαλία: Σπύρος Παζιώτης
Φωτογράφος παράστασης: Σπύρος Περδίου
Οργάνωση παραγωγής: Γιούλη Κρέτση, Ηλίας Ανδροβιτσανέας
Παίζουν αλφαβητικά: Παύλος Πιερρόπουλος, Λένα Σταμέλου, Ρίτα Στάμου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ενήλικες: € 10. Παιδικό: € 7.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :
Γιούλη Κρέτση / Διεύθυνση Χώρος Τεχνών Γαίας: 6987913203
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2295023101 (9 π.μ.-3 μ.μ.)
E-mail: gioulikretsi@gaias.com
Ιστοσελίδα: www.gaias.gr













-----------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό