Δυναμική η κινητοποίηση κατά της εγκατάστασης διοδίων στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματάρι




Σε κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του γηπέδου Σχηματαρίου, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, κάτοικοι της Εύβοιας, αντιδρώντας στην εγκατάσταση Σταθμού Μετωπικών Διοδίων στην είσοδο της Χαλκίδας.
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματαρίου
Την κινητοποίηση στήριξαν φορείς της Εύβοιας όπως η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καθώς και τα Επιμελητήρια του νομού, το ΤΕΕ Εύβοιας, ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας, τα σωματεία εργαζομένων της Π.Ε. Εύβοιας και του Δήμου Χαλκιδέων, το σωματείο ραδιοταξί Χαλκίδας και πολλοί άλλοι φορείς.


Το «παρών» τους έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης και Γιώργος Ακριώτης, η Προέδρος του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Κελαϊδίτης και Δημήτρης Βουρδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Χαλκίδας και Κύμης-Αλιβερίου, ο Δήμαρχος Τανάγρας, καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων μεταξύ των οποίων ο Κώστας Αναγνωστάκης,  Κώστας Τσάμαρης, ο Σωτήρης Ανυφαντής, ο Κωνσταντίνος Μπαρούτας, ο Μιχάλης Κεράτσας, ο Γιώργος Μπαντούνας, ο Βασίλης Καθαροσπόρης, ο Δημήτρης Παπαποστόλου, ο Αντώνης Πατέλης, ο Γιώργος Μπουραντάς, ο Βαγγέλης Σταματούκος μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκίδας Παναγιώτης Καράβας κ.α.


Το «παρών» τους όμως έδωσαν και η Χαρά Νίκα, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευβοίας, ο Γιώργος Βλαχογιώργος, ο πρώην πολιτευτής των ΑΝΕΛ Σταύρος Μακαρίου, ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, ο Περιφερειακός Συντονιστής των ΑΝΕΛ στη Στερεά Ελλάδας Χρήστος Θεοδουλίδης, οι Βάσω Ρόγκα Χατζή και Μάχη Κολούτσου ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ευβοίας, ο Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ Γιώργος Μητροπέτρος, ο οποίος κρατούσε ένα μικρό πλακάτ το οποίο έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπασινάς ο δικηγόρος Θανάσης Τάρτης κ.α.


Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι δυστυχώς το κράτος εδώ και πολλά χρόνια κωφεύει στην αγωνιώδη απαίτηση των Ευβοέων για την κατασκευή ενός σύγχρονου βασικού οδικού δικτύου στον νομό Εύβοιας. Αντίθετα, επιβάλλει στους συμπατριώτες μας και τους επισκέπτες του νομού να πληρώσουν για την αποπληρωμή της Ιόνιας Οδού, ενός δρόμου που βρίσκεται στο άλλο άκρο της Ελλάδας. Ακόμα, ζήτησε από όλους να είναι ενωμένοι και έτοιμοι για νέους αγώνες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι με τη σημερινή κινητοποίηση έλαβε το μήνυμα η κεντρική εξουσία.


Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Φάνης Σπανός, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα διόδια στη ζωή των εργαζόμενων, των τουριστών, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τόσων άλλων, τονίζοντας ότι: «Είναι άδικο. Δε μπορούμε να το σηκώσουμε αυτό το βάρος και δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Και η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας συνδράμει στον αγώνα σας. Όσο για τους βουλευτές που βρίσκονται εδώ σήμερα ας αποδείξουν έμπρακτα ότι κάνουν πράξη αυτά που λένε».


Έπειτα το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θεωρούμε ότι αυτή η κινητοποίηση είναι συνέχεια της ίδιας κινητοποίησης που έγινε το 2006-7. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για να μην εγκατασταθούν τα νέα διόδια. Προσπαθούν να μας φορτώσουν και άλλα προβλήματα λες και δεν έχουμε τόσα. Να δώσουμε τη μάχη τόσο απέναντι στα διόδια όσο και στη διεκδίκηση ενός καλύτερου οδικού δικτύου, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για την οδοποίια από το Υπουργείο».


Τέλος, το λόγο έλαβε ο Βαγγέλης Σταματούκος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πολτιική των μονοπωλίων επιβάλλει διόδια σε δρόμους που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όχι μόνο με τον ιδρώτα του αλλά και με το αίμα του. Η άποψή μας είναι ότι όλα τα διόδια πρέπει να καταργηθούν, πόσο μάλλον να μπουν νέα στο δρόμο που σήμερα αγωνιζόμαστε να αντρέψουμε, στο δρόμο Χαλκίδας-Σχηματάρι. Να γίνει προσπάθεια αποτροπής και να γιγαντωθεί ένα λαϊκό εργατικό κίνημα που θα καταργήσει τα διόδια σε όλους τους δρόμους που είναι κτήμα του λαού».


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και απορριματοφόρα του Δήμου.


Η συμβολική κατάληψη κράτησε μια ώρα και οι παριστάμενοι διαλύθηκαν εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι θα βρίσκονται στις επάλξεις για οτιδήποτε χρειαστεί.























































































































































































































































































http://www.eviaportal.gr/















------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό