Η τοποθέτηση του Λάζαρου Μαυράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27.11.2015 για τη μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην ιστορική Τανάγρα





Ο «ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
(Η τοποθέτηση του Λάζαρου Μαυράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27.11.2015 για τη μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην ιστορική Τανάγρα)

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριου συνάδελφοι,

Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική απόφαση για την πορεία και την ανάπτυξη του Δήμου, κάθε φορά που διερευνώ τι έχει συμβεί για να βρω πως φτάσαμε ως εδώ, διαπιστώνω την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών, την πολεοδομική οργάνωση και κάθε σημαντικό θέμα που έχει σχέση με την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο μας.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι

Εκλεχτήκαμε από τους Δημότες για να προλαβαίνουμε και όχι για να θεραπεύουμε.
Δυστυχώς και στην περίπτωση της μονάδας που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα στην πόλη της Τανάγρας, η Δημοτική Αρχή δεν αντιλήφθηκε μια σειρά από αποφάσεις που ελήφθησαν πριν να ξεκινήσουν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση του εργοστασίου.
Δικαιολογίες για αιφνιδιασμό της Δημοτικής Αρχής δεν μπορούν να υπάρξουν αφού το 2007 εκδόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια για την κατασκευή του εργοστασίου και ακολούθησε η ακύρωση του έργου ύστερα από νομικές ενέργειες του Δήμο Τανάγρας, που το 2012 κατέληξαν σε ακύρωση του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολούθησαν τουλάχιστον επτά (7) αποφάσεις από τα ανώτατα όργανα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας το 2013, 2014 και 2015, με κατάληξη την 2212/90692/07.07.2015 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων Κέντρου προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων στη θέση «Καλό Πηγάδι» της Τανάγρας, την οποία ακολούθησε η έκδοση της 52/23-07-2015 Οικοδομικής Αδείας για την κατασκευή του έργου.
Οι δικαιολογίες για αιφνιδιασμό καταρρίπτονται δεδομένου ότι ήταν γνωστή η πρόθεση της εταιρίας να κατασκευάσει τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων από το 2007, όταν εκδόθηκε η πρώτη οικοδομική άδεια.
Επίσης πριν να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι ζητήθηκε από το Δήμο να γνωμοδοτήσει στην Περιφέρεια για το έργο. Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας στις πέντε Μαΐου 2015, αλλά το θέμα αναβλήθηκε επειδή δεν υπήρξε η σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο! Μέχρι τις επτά Ιουλίου 2015 που εκδόθηκε η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, αλλά μέχρι και σήμερα το θέμα δεν ξαναήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Μία ακόμα φορά μπήκε το θέμα της μονάδας αποβλήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 23 Ιουλίου 2015. Τη φορά αυτή για υδροδότησή της από το Δήμο. Και πάλι καμία εισήγηση για την επικινδυνότητα! Απλώς η υδροδότηση αναβλήθηκε με πρόταση της Δημοτικής Αρχής μέχρις ότου να πάρει νερό ο Δήμος από την ΕΥΔΑΠ (που προβλέπεται για το Δεκέμβριο του 2015).

Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Παρόλες τις εμφανείς αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής, εμείς από το «ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες των δημοτών στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες για την ανατροπή των τετελεσμένων και για να αποφύγουμε τη δημιουργία και άλλων «ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ», τη φορά αυτή στην ιστορική πόλη της Τανάγρας.
Επιπροσθέτως προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τον αποκλεισμό της νέας μονάδας χρησιμοποιώντας τα οχήματα του Δήμου για να σταματήσουμε τις οικοδομικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα ψηφίζουμε την απόφαση για τις  ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και τα δικαστήρια, για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Δήλεσι, 28 Νοεμβρίου 2015
Για το «ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ













---------------------------
Οι αναρτήσεις που γίνονται από το διαδίκτυο τα κείμενα και οι φωτογραφίες πάντα με την αναφορά της πηγής , θεωρώ ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε με για την αφαίρεση τους. Αναρτήσεις η αναδημοσιεύσεις, από άλλες πηγές που αναρτώνται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα υπογραφούν. Σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το blog εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας