Η «ευκαιρία των 5 ημερών» για κούρεμα χρεών στην Εφορία...Τρεις διαφορετικές επιλογές έχουν 4.100.000 οφειλέτες, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις αλλά και...
τη δυνατότητα εξόφλησης ως 100 δόσεις.

Η πρώτη επιλογή αφορά τη ρύθμιση-εξπρές με καταπληκτική ημερομηνία της 27η Μαρτίου 2015. 

Πρόκειται για την «ευκαιρία των πέντε ημερών» που έχουν μεγάλοι κυρίως οφειλέτες να πληρώσουν το αρχικό χρέος με μηδενικές προσαυξήσεις – όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. 

Το χρέος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρο ή μέρος αυτού. 

Μάλιστα στα χρέη που υπάγονται στη ρύθμιση περιλαμβάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές κ.τ.λ..

Όποιος σπεύσει ως τις 27 Μαρτίου να μπει στη ρύθμιση μπορεί να κερδίσει τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων εφόσον εξοφλήσει το σύνολο της αρχικής οφειλής ή το τμήμα που μπορεί. 

Μάλιστα το καινούργιο της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι ο φορολογούμενος θα επιλέγει το χρέος που θέλει να εξοφλήσει (π.χ., ΕΝΦΙΑ, εισόδημα ΦΠΑ κ.τ.λ.) βάσει της ταυτότητας οφειλής για να τύχει της αντίστοιχης διαγραφή των προσαυξήσεων. 

Είναι προφανές ότι η «ευκαιρία των πέντε ημερών» αφορά κυρίως παλαιά χρέη που έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλα πρόστιμα.

100 δόσεις και εκπτώσεις για τους μικροοφειλέτες

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών που «καίγεται» για έσοδα σε όλους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος του χρέους ως τις 27 Απριλίου. 

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, η τρίτη επιλογή έχει καταληκτική προθεσμία ένταξης την 26η Μαΐου. Με τη ρύθμιση αυτή κάθε οφειλέτης αλλά κυρίως όσοι έχουν περιορισμένους πόρους μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως 100 δόσεις με διαγραφή ως 30% των προσαυξήσεων και αυτόματα να πάρουν φορολογική ενημερότητα. 

Ελάχιστη δόση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι τα 20 ευρώ τον μήνα, ενώ χάνουν την ευκαιρία όσοι δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις το 2015 ή τρεις συνεχόμενες δόσεις από το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρέη ως 5.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ως τις 26 Μαΐου, ενώ ο νόμος προβλέπει «παράθυρο» παράτασης για έναν ακόμη μήνα.ΒΗΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύλληψη στο Σχηματάρι για παραβίαση του Κ.Ο.Κ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Φοβερό τροχαίο με νεκρούς και τραυματίες στην Εγνατία

Αύξηση-ρεκόρ κατά 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ