Μόλις 4 απο τα 18 Ελληνικά διασωστικά είναι αξιόπλοα !!!



Με αφορμή την πρόσφατη ναυτική τραγωδία στο πλοίο Norman Atlantic, ήρθε στο φως ένα φλέγον ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια. Συγκεκριμένα το Λιμενικό και η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας διαθέτει συνολικά 18 ελικόπτερα, από τα οποία μόνο τα 4 είναι αξιόπλοα.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τα υπόλοιπα βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Τατοΐου και στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, λόγω έλλειψης συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.
Παράλληλα, τα δύο ελικόπτερα Super Puma της Πυροσβεστικής που επίσης μπορούν να μετάσχουν σε επιχειρήσεις SAR είναι μεν αξιόπλοα, ωστόσο, οι χειριστές τους δεν είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση «καλαθιού» διάσωσης, παρότι εδώ και δύο χρόνια έχουν ζητήσει εγγράφως από την Πολεμική Αεροπορία να τους εκπαιδεύσει.
Ενδεικτικό της αδυναμίας χειρισμού έκτακτων καταστάσεων στη χώρα, είναι το γεγονός ότι η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Ερευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας που πήρε μέρος στην επιχείρηση διάσωσης επιβατών του «Norman Atlantic» μετέβη στην Κέρκυρα με Super Puma της Πυροσβεστικής, το οποίο όμως δεν μπορούσε να μετάσχει ενεργά στην επιχείρηση, καθότι οι χειριστές του δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση.
Το 2003 το Λιμενικό είχε αγοράσει έξι γαλλικά ελικόπτερα Dauphin κατάλληλα για επιχειρήσεις SAR, κόστους 50.000.000 ευρώ. Η αρχική σύμβαση αγοράς προέβλεπε την τεχνική υποστήριξή τους για διάστημα 2,5 χρόνων, αντί 2.700.000 ευρώ το χρόνο. Στο διάστημα των πρώτων 2,5 ετών, τα έξι Dauphin ήταν πράγματι αξιόπλοα αν και δύο τουλάχιστον από αυτά ουδέποτε «σηκώθηκαν» στον αέρα.
Ωστόσο η σχετική σύμβαση έληξε τον Ιούλιο του 2006 και για τουλάχιστον τρία χρόνια τα έξι ελικόπτερα παρέμειναν καθηλωμένα λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης. Πλέον μόλις ένα από τα έξι Dauphin είναι σήμερα αξιόπλοο.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τα επτά αεροσκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς τα έξι από αυτά είναι παροπλισμένα λόγω έλειψης τεχνικής υποστήριξης.
Την ίδια στιγμή, μόλις 3 από τα 12 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μάλιστα, τα δύο Super Puma που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του «Norman Atlantic» χρειάστηκε να μεταβούν στην Κέρκυρα από τη Λήμνο και τη Χίο όπου βρίσκονταν σταθμευμένα.
Αξιόπλοα ωστόσο είναι τα δέκα ελικόπτερα Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, δύο εκ των οποίων συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του «Norman Atlantic». Διαθέσιμα είναι επίσης και τα πέντε ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που όμως δεν μετέχουν σε επιχειρήσεις SAR.



Πηγή: iefimerida.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό