Η Δανία "έκλεψε" ένα νησί που την κάνει τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία μαζί



Το μικροσκοπικό βασίλειο της Δανίας, πάνω ακριβώς από την Γερμανίας στον χάρτη, είναι στην πραγματικότητα το 12ο μεγαλύτερο κράτος του πλανήτη, με μέγεθος ίσο με αυτό της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας μαζί.
Αυτό συμβαίνει γιατί το 1700 η Δανοί, σιωπηλά "έκλεψαν" ένα νησί από την Νορβηγία, που τότε κανείς δεν είχε προσέξει, έστειλαν κάποιους αποίκους, έχτισαν υποδομές και σιγά σιγά, έκαναν το νησί πραγματικά δικό τους. Έτσι το μεγαλύτερο νησί του Ατλαντικού ανήκει στη Δανία. Πρόκειται για την Γροιλανδία, το νησί που παρότι πολλοί νομίζουν ότι είναι αυτόνομο κράτος, στην πραγματικότητα είναι έδαφος της Δανίας.

Οι 17.000 Γροιλανδοί δεν έχουν νόμισμα δικό τους, δεν ανήκουν στον ΟΗΕ, δεν έχουν στρατό, αφού για όλα τα παραπάνω απευθύνονται στην Δανία.
Η σχέσης της Γροιλανδίας με την Δανία, μοιάζει μ' αυτή που έχει η Σκοτία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως για να διατηρεί χαμηλούς τους τόνους περί αυτοδιάθεσης της Γροιλανδίας από τη Δανία, το δανικό βασίλειο προσφέρει κάθε χρόνο 500 εκατ. δολάρια σε μορφή χρηματοδότησης στου Γροιλανδούς, δηλαδή το 60% του προϋπολογισμού του νησιού.
Η Γροιλανδία τεχνικά ανήκει στην Βόρεια Αμερική και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν απευθείας πρόσβαση στον Βόρειο Πόλο. Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων, πράγμα που θα κάνει την Γροιλανδία έναν από τους βασικούς παίκτες στον έλεγχο και την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που σιγά-σιγά θα ξεκινήσουν (ήδη έγινε η αρχή) να διαβαίνουν το μυθικό Βόρειο Πέρασμα.
Ένα άλλο πράγμα που συνδέει την Γροιλανδία με την Αμερική είναι ότι στο έδαφός της φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αμερικανικών βάσεων και υποδομών.
Την ίδια ώρα οι Γροιλανδοί σκέφτονται όλο και πιο σοβαρά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Δανία. Το 2008 τα 2/3 των κατοίκων είχαν ψηφίσει υπέρ της μεγαλύτερης αυνομομίας, με την Δανία από τότε να έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας.


http://www.geopolitics.com.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Το 'Εθιμο της Φωτιάς & Κούλουμα στον Ωρωπό