Πράσινο φως για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΑσωπούTο μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου, συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ, μπαίνει πλέον σε τροχιά, ύστερα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού.
Η σύμβαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνη Βαρθολομαίο και τον δήμαρχο Τανάγρας Ευάγγελο Γεωργίου.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007- 2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014- 2020).
Τι προβλέπει η σύμβαση
Ειδικότερα, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη και Δήλεσι, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων.
Ένα δεύτερο έργο για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα, θα αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους περίπου 5.400 μέτρων και θέσεις υδροληψίας ανά 300 έως 500 μέτρα, για ημερήσια παροχή 20.000 κυβικών μέτρων νερού.
Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγίου Θωμά και των Οινοφύτων, έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
Οι στόχοι του έργου
Στόχοι του έργου είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων, επιφανειακών και υπογείων στην περιοχή του Ασωπού και η παροχή καθαρού νερού στους χρήστες ύδατος, κατοίκους και εργαζόμενους για κάθε χρήση, αστική, βιομηχανική, ή αγροτική.
Άλλος στόχος είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας ύδατος στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και στους αγρότες σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια υπάρχει μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο κ.ά, αλλά και μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μελέτες για την κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Δηλώσεις για το έργο
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος» τόνισε ο κ. Ταγαράς.
Και επισήμανε: «Αποδεικνύουμε σήμερα στην πράξη ότι έχουμε ουσιαστική και με συγκεκριμένο περιεχόμενο βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και μέσω αυτών, για το καλό του κοινωνικού συνόλου».
«Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού, με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Και μαζί κερδίζει η χώρα, διότι το πρόβλημα στον Ασωπό είναι εθνικό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
«Ιστορική ημέρα» για τον δήμο Τανάγρας αλλά και το περιβάλλον, χαρακτήρισε την 30η Ιουλίου 2014 ο δήμαρχος τη περιοχής Ευάγγελος Γεωργίου, υπογραμμίζοντας: «Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, λύνουμε βασικά προβλήματα υδροδότησης για κάθε χρήση. Τα έργα θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε καθαρό νερό, είτε για αστική, είτε για περιβαλλοντική χρήση».
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε ότι «η τεχνογνωσία και η κοινωνική ευαισθησία της ΕΥΔΑΠ εκφράζεται έμπρακτα στο καυτό θέμα του Ασωπού, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής».http://viotianet.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Η λίστα με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς στη Βοιωτία