Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015Έτοιμη η ΚΥΑ για το φετινό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία


Λίγο πριν την ανακοίνωση της έναρξης των διαδικασιών για την εφαρμογή του προγράμματος «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015», βρίσκεται το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας κάνουν γνωστά κύκλοι του ΥπΑΑΤ, έχει ήδη συνταχθεί η σχετική ΚΥΑ η οποία έχει λάβει μάλιστα και την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Καρασμάνη και μένουν οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών κ.α.). Το φετινό πρόγραμμα που θα τρέξει με μεγαλύτερο κονδύλι και αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής θα περιλαμβάνει σχολεία της Περιφέρειας και όχι της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επίσης ανάλογα με την εποχή που θα υλοποιηθεί θα επιλεγούν και τα φρούτα. Στόχος πάντως του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να «τρέξει» πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά (πέρσι η διανομή ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, στις 28/3).
Ειδικότερα το μέγιστο ποσό για το σχολικό έτος 2014-2015 προβλέπεται να ανέλθει σε 3.880.988 ευρώ, εκ των οποίων το 19% δηλαδή 737.388 ευρώ, αποτελούν εθνική ενίσχυση και το 81% δηλαδή 3.143.600 € αποτελούν την κοινοτική ενίσχυση (πέρσι το πρόγραμμα ανερχόταν σε 3.114.745,76 ευρώ με την κοινοτική συμμετοχή στο 59%).
Επίσης το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής καλύπτει τη χρονική περίοδο από 1η Αυγούστου 2014 έως και 31 Ιουλίου 2015 και εφαρμόζεται κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015, όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οπότε το πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2015.
Τα επιλέξιμα για ενίσχυση προϊόντα θα είναι μεταξύ των ακολούθων:
  • Νωπά φρούτα: μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ, έτοιμα προς άμεση κατανάλωση
  • Φρέσκα Λαχανικά: καρότο, αγγούρι κ.λ.π
  • Μεταποιημένα φρούτα: Χυμοί φρούτων (φυσικός χυμός πορτοκάλι, φυσικός χυμός ροδάκινο), κονσέρβα κύβων ροδάκινου σε φυσικό χυμό φρούτου κ.λ.π,
Τα προϊόντα θα προέρχονται από καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή και βιολογικής μεθόδου παραγωγής και είναι ποιοτικής κατηγορίας.
Τα συνοδευτικά μέτρα που προτείνεται να εφαρμοστούν την περίοδο 2014-2015 με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Σχεδίου, ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα:
  1. Επισκέψεις των μαθητών σε αγροκτήματα για να γνωρίσουν τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των φρούτων και λαχανικών
  2. Οργάνωση θεατρικών παραστάσεων
  3. Δημιουργία σχολικών κήπων
  4. Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για παιδιά, γονείς και δασκάλους
  5. Διοργάνωση διαγωνισμών ζωγραφικής και μαγειρικής με τη συμμετοχή των παιδιών, κ.α.

Το περσινό πρόγραμμα

Να θυμίζουμε ότι πέρσι το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία υλοποιήθηκε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Αυτό προέβλεπε διανομή μήλων και πορτοκαλιών ολοκληρωμένης διαχείρισης και φρουτοσαλάτας, η οποία περιελάμβανε ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο και φυσικό χυμό σταφυλιού, σε περίπου 1.500 σχολεία και 280.600 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε μαθητή διανεμήθηκαν, σε πέντε δόσεις, συνολικά 10 φρουτοσαλάτες, 22 πορτοκάλια και 22 μήλα.
Επίσης σε κάθε μαθητή διανεμήθηκε και ένα τετράδιο, το οποίο έφερε το σχέδιο αφίσας και λογότυπου του προωθητικού κειμένου του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων που ετοίμασαν δημοτικά σχολεία της Μήλου και της Σάμου, τα οποία βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 3.114.745,76 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., και για τις δύο ζώνες (Αττική και Θεσσαλονίκη), ο οποίος καλύφθηκε από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρεία ΕΟΥΡΙΚΟΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε , σε συνεργασία με τις εταιρείες «Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη - ΑΛ.Μ.ΜΕ ΑΕ.», «Φρούτα Πρωτοφανούσης ΑΕ» και την TEU ΑΕ.Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
http://www.agrotypos.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Νέα επιτυχία του Τμήματος Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Δήλεσι

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας