Ερώτηση Σταθά για την ΧΑΔΑ Δ.Ε. ΤανάγραςΑποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Τανάγρας

Την ώρα που για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων υπάρχουν κατ’ επανάληψη αναφορές για τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία απορρίφτηκαν παράνομα, είτε τελείως ανεξέλεγκτα, είτε σε ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν για διάθεση δημοτικών αποβλήτων, επίκειται έναρξη εργασιών στον υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ της Δημοτικής Ενότητας Τανάγρας, χωρίς να προηγηθούν επί τόπου έρευνες για το είδος και την επικινδυνότητα των συσσωρευθέντων αποβλήτων. 
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ ως ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). 
Η πρόσφατη καταδίκη – πρόστιμο για το ΧΥΤΑ Ζακύνθου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιοπιστία και αρτιότητα των μελετών και των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είναι και οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ. Αν μη τι άλλο λοιπόν, προκαλεί εύλογο προβληματισμό η επιμονή της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί εργολαβίες αποκατάστασης ΧΑΔΑ βασιζόμενη σε «αμφιλεγόμενες» μελέτες.
Με την 6316/769/14-2-2014 Ερώτηση & ΑΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, αρμόδιο μεταξύ των άλλων για τη χρηματοδότηση του έργου με τη συνδρομή της ΕΕ, επισημάνθηκε το πρόβλημα με τη δέουσα τεκμηρίωση. 
Δυστυχώς, ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αναθέτουσα αρχή του έργου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για τη διαπίστωση του είδους των αποβλήτων στους υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ και ετοιμάζεται τώρα να δώσει εντολή έναρξης εργασιών, αν δεν το έχει ήδη κάνει. 
Η επιλογή να μη γίνουν επί τόπου δειγματοληψίες στους ΧΑΔΑ είναι προφανές ότι μονό αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία του ΦοΔΣΑ και την κοινωνική αποδοχή των δράσεών του για την διαχείριση απορριμμάτων.
Επειδή η διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη περιοχή των Οινοφύτων οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του κράτους.
Επειδή είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίζει την ποιότητα των μελετών και των έργων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ελληνικό λαό.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 
1.    Θα δώσουν εντολή για την άμεση διενέργεια επιτόπου δειγματοληψιών για την εκτίμηση του είδους και της επικινδυνότητας των αποβλήτων που έχουν αποτεθεί στους υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην περιοχή των Οινοφύτων, πριν την αποκατάσταση;
2.    Τι ενέργειες θα αναλάβουν για την εκτίμηση της ρύπανσης και την αξιολόγηση των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή των υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ από ενδεχόμενη διάθεση σε αυτούς βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων;
3.    Προέβη η ΕΥΕΠ σε διενέργεια περιβαλλοντικής επιθεώρησης στο ΧΑΔΑ, βάσει του άρθρου 20 του ν.4014/2011;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Σταθάς
Χαρά Καφαντάρη

http://permisospress.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας