Από 48 μέχρι 100 οι δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία – Πάνω από 66 δισ. € οι οφειλές προς την εφορία”Νάρκη” για την κρατική μηχανή η συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
- Οι οφειλές πολιτών κι επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. €
- Ενιαία ρύθμιση με επιμήκυνση πληρωμών θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα

Ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, κατ’ ελάχιστο όριο 48 και ανώτατο τις 100, προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, το αίτημα θα θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με το επιχείρημα ότι είναι η μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί η «νάρκη» των χρεών των ιδιωτών και να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη αν εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και γίνουν κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών που θα λάβουν μαζικό χαρακτήρα.

Τα συνολικά χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 66,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και στα τελωνεία ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.

Το ζήτημα είναι για την ρύθμιση των οφειλετών στα Ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις (1% του χρέους κάθε μήνα) ετέθη επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, ο οποίος συντονίζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τα τελωνεία κινείται και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου «βομβαρδίζεται» καθημερινά με αιτήματα πολιτών για άμεση λήψη μέτρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους. Το μήνυμα που μεταφέρουν οι πολίτες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι:

«Δώστε μας τη δυνατότητα να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε περισσότερες δόσεις. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας σε 12 δόσεις όταν τρέχουν μια σειρά φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είναι της άποψης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στον αριθμό των δόσεων μεταξύ οφειλετών ασφαλιστικών ταμείων και Εφορίας. Ο κ. Μαυραγάνης έχει καταγράψει όλα τα «αγκάθια» της προηγούμενης ρύθμισης και την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τρόικα στην Ελλάδα θα τους εκθέσει τους προβληματισμούς, τις προτάσεις αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με κυριότερο ότι κάθε μήνα τα χρέη αντί να μειώνονται αυξάνονται.


newsit.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ

Καθέλκυση ναυαγοσωστικής λέμβου στο Δήλεσι

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)