Συνένοχοι όλοι στο έγκλημα κατά της Υγείας των πολιτών στη Βοιωτία



Με αφορμή συνέντευξη σε τοπικό ΜΜΕ, που έγινε από τον Διοικητή των Γ.Ν. Λιβαδειάς και Θήβας, κ. Ρουσόπουλου, ο χειρουργός του Γ.Ν. Λιβαδειάς κ. Πλιακοστάμος, επανέρχεται δριμύτερος στις διαπιστώσεις – επισημάνεις και μάλιστα με ένα νέο αναδρομικό κατηγορώ για την κατάντια των δύο νοσοκομείων της Βοιωτίας.
.Κι ενώ, όπως φαίνεται αιτιολογεί τη διαχειριστική στάση του κ. Ρουσόπουλου, καυτηριάζει από την άλλη την αδιαφορία όλων ανεξαρτήτως, αιρετών και διοικητικών παραγόντων του νομού, οι οποίοι υιοθετώντας πλήρως στάση «Πιλάτου», έχουν γίνει συνένοχοι στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της Υγείας των πολιτών στη Βοιωτία, όπως αναφέρει:
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :
Η πρώτη παρατήρησή μου είναι, ότι απλά ρωτούσε λάθος κι αναρμόδιο άτομο που ο θεσμικός χαρακτήρας δεν του επέτρεπε τίποτε περισσότερο από το ν’ αιτιολογεί κακώς κείμενα και παραλείψεις στον τομέα ευθύνης του.
Ο πάρα πολύ ευχάριστος και σοβαρός στην καθημερινότητά του κύριος Κωνσταντίνος Ρουσόπουλος, που όσες φορές χρειάστηκε η παρέμβασή του σε απλά χρηστικά θέματα του νοσοκομείου επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην επίλυσή τους, δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα ν’ απαντήσει στα πολύ σοβαρά και καίρια ερωτήματα της δημοσιογράφου. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν το ίδιο σοβαρά, αναπάντητα και οφείλουν να μας κινητοποιήσουν όλους. Θα ήθελα για άλλη μία φορά να τα κατονομάσω και στις επικείμενες συναντήσεις των υπευθύνων να δοθούν απαντήσεις που ν’ ακουμπούν τουλάχιστον τη μέση αντίληψη. Τα ευχολόγια ως πρακτική δεν έχουν θέση, ενώ ρεαλιστικές απαντήσεις σε επιτακτικά εγειρόμενα ερωτηματικά είναι ο μόνος σοβαρός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό θέμα της υγείας στο νομό. Ερωτάται λοιπόν ο καθείς υπεύθυνος  καλούμενος ν’ απαντήσει στα παρακάτω:
Xρειάζονταν δύο νοσοκομεία στο Νομό Βοιωτίας από την αρχή; Τι ακριβώς υπαγόρευσε την παρουσία του δευτέρου νοσοκομείου στο νομό;  Ο υπερπληθυσμός του νομού που ούτως ή άλλως είχε πρόσβαση και στο νοσοκομείο Χαλκίδας αλλά και σε όλα τα 3βάθμια νοσοκομεία των Αθηνών; μήπως κάποια ιδιαιτερότητα του γεωγραφικού εδάφους του νομού Βοιωτίας που το ακατάλληλο και κακώς συντηρημένο οδικό δίκτυο του νομού θα απέτρεπε την πρόσβαση του οποιουδήποτε ασθενούς σε κάποια μονάδα υγείας; σε ποια ευνομούμενη χώρα έχουμε δύο νοσοκομεία ιδίου σκοπού και δυνατοτήτων (θεωρητικά) σε απόσταση μικρότερη των 50χιλιομέτρων;
Γιατί εδώ και τρία χρόνια που αντιμετωπίζουμε οξύτατο πρόβλημα με τη μη εφημέρευση αναισθησιολόγου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε; Ποια πολιτική ή διοικητική αρχή έχει παραιτηθεί διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση υπολειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν επειδή δεν κατάφεραν να χειρουργηθούν εγκαίρως; με ποια λογική θεωρείται ότι υφίσταται νοσοκομείο στη Λιβαδειά όταν δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη και απλές επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που θα έσωζαν τη ζωή ανθρώπων αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τους διακομίζουμε με ό,τι δυσάρεστο συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους;
Πως κάποιοι πιστεύουν ότι έχουμε νοσοκομείο στη Λιβαδειά όταν δεν μπορούμε να κάνουμε έστω κι έναν απλό διαγνωστικό υπερηχογράφημα πάνω από 10 ημέρες του μήνα; γνωρίζει κανείς τι ευθύνες αναλαμβάνουμε ως ιατροί όταν διερευνώντας ένα τροχαίο δεν εξαντλούμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα διερεύνησης τραύματος επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα διενέργειας υπερήχου; Γιατί να το ανεχόμαστε αυτό εις βάρος της υγείας των ασθενών που αντιμετωπίζουμε;
Με ποια λογική θεωρούμε ότι υπάρχει νοσοκομείο στη Θήβα όταν υποχρηματοδοτείται πολύ καιρό τώρα, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί και να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες; Mε ποια επίσης πονηρή λογική δεν χρησιμοποιείται το εκεί λιγοστό  εναπομείναν ειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την αρτιότερη λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς; Ποιους βολεύει να λένε ότι υφίσταται νοσοκομείο Θηβών έστω και ως κτίριο μη λαμβάνοντας τολμηρές πλην λογικές αποφάσεις μετακίνησης του προσωπικού; οι πολιτικές αρχές γιατί αποφεύγουν το πικρό ποτήριο του πολιτικού κόστους για άλλη μία φορά; Γιατί κανείς τόσο καιρό τώρα δεν εξήγησε στους πολίτες πως δεν ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρχουν δύο νοσοκομεία που υπολειτουργούσαν μη προσφέροντας ουσιαστικά;
Όταν αποχώρησαν 3 καρδιολόγοι από το νοσοκομείο Λιβαδειάς και δημιουργήθηκε άλλο ένα οξύτατο πρόβλημα γιατί οι συνάδελφοι του νοσοκομείου Θηβών αντέδρασαν σφοδρότατα με εξώδικα και απειλές στη λογικότατη στελέχωση εφημεριών του πληρέστερου νοσοκομείου Λιβαδειάς όπου και θα προσέφεραν περισσότερο και με πιο ουσιαστικό τρόπο; Πως εννοούν αλήθεια οι συνάδελφοι ιατροί του νοσοκομείου Θηβών την παρουσία τους σε μία μονάδα υγείας αλλά και την προσφορά τους στους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτήν όταν πολύ περισσότερες ημέρες από το νοσοκομείο Λιβαδειάς δεν υποστηρίζονται με ακτινολογικό, μικροβιολογικό, χειρουργικό ή και αναισθησιολογικό; Πραγματικά τι θα μπορούσαν να τους προσφέρουν; την καλή τους διάθεση; Αυτή την θεωρούμε δεδομένη αλλά οι ασθενείς δε γίνονται καλά με αυτήν!
Πόσο ορθό και αληθινό είναι το απόφθεγμα του Πάγκαλου που το συμμερίζεται πλήρως κι ο σημερινός υπουργός υγείας Γεωργιάδης ότι το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο; Ή μήπως τελικά βλάπτει σοβαρά, περισσότερο και από το τσιγάρο την υγεία; Εάν δεν υπήρχε ο μνημονιακός κανόνας 1/10 (1πρόσληψη σε κάθε 10 αποχωρήσεις) τι και ποιους θα εμπόδιζε να συμβούν προσλήψεις σε κενές θέσεις στα νοσοκομεία; Είναι ή δεν είναι μνημονιακή εφαρμογή το παραπάνω μέτρο; Πόσο όμως και ποια νοσοκομεία μπορούν ν’ αντέξουν τον παραπάνω κανόνα; Σίγουρα όχι τα περιφερειακά δευτεροβάθμια. Ενώ είχε ειπωθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί στην υγεία ο παραπάνω κανόνας στο βωμό ποίου κέρδους τελικώς εφαρμόστηκε;  Η μη κάλυψη των κενών θέσεων στο χώρο της υγείας γιατί να μην είναι αυτονόητη λογική του υπουργείου και θα πρέπει να κάνουμε συναντήσεις, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις ενώ την ίδια ώρα χάνονται ανθρώπινες ζωές;
Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές δεν είναι εκείνοι που έχουν βάλει την υπογραφή τους στην εφαρμογή μνημονίων; Άρα δε φέρουν και ακεραία την ευθύνη για την τωρινή κατάσταση στην υγεία του νομού; τι έχουν κάνει όταν διαπίστωσαν τ’ αποτελέσματα των πράξεων τους; γιατί παίζουν με την νοημοσύνη μας και προκαλούν τη διάθεσή μας όταν αναζητούν χαμόγελα κατανόησης των πράξεών τους; Στην τωρινή οικονομική κατάσταση πως ο έτερος μη κυβερνητικός βουλευτής πιστεύει ότι μπορεί να στηρίξει ένα σχέδιο υγείας στο νομό; Μπορεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του στην επαρχία Θηβών, ότι το λιγοστό προσωπικό του νοσοκομείου Θηβών πρέπει να μετακινηθεί για να στελεχώσει ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο που θα μπορεί να καλύψει με πιο ουσιαστικό τρόπο τις ανάγκες του νομού; Δεν είναι όμως εύκολα πράγματα αυτά σίγουρα και θέτουν εν αμφιβόλω το πολιτικό μέλλον όλων των παραπάνω κυρίων. Οι βουλευτές όμως εξελέγησαν για να υπηρετούν τους πολίτες κι όχι για να έχουν πολιτική συνέχεια.
Και ναι κύριε διοικητά δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο στο νομό εξαιτίας μίας ‘’μη εμπεριστατωμένης’’ μελέτης αξιολόγησης του υπουργείου υγείας. Το πιστεύω κι εγώ. Μπορείτε όμως να μας πείτε τι είδους νοσοκομείο έχετε κατά νου, τι νοσοκομείο διοικείτε όταν λειτουργούμε με τόσες ελλείψεις, δεν καλύπτουμε εφημερίες βασικών ειδικοτήτων και δεν μπορούμε να προσφέρουμε το παραμικρό στους έχοντες την ανάγκη μας; δεν χρειάζεται κύριε διοικητά να κλείσει κανένα νοσοκομείο γιατί είναι ήδη απαξιωμένα και κλειστά με την υποστελέχωση που εφαρμόζει το υπουργείο πιστό σε υπαγορευμένες μνημονιακές αρχές. Εγώ ως χειρουργός δεν θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω κάτι με την παρουσία μου, δεν έχω λόγο ύπαρξης στο χώρο του νοσοκομείου όταν κατά την ώρα της εφημερίας δεν έχω αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, παθολόγο ή και ακτινολόγο. Εσείς πως νιώθετε, πως εννοείτε την παρουσία και προσφορά σας ως διοικητής σ’ ένα νοσοκομείο που δεν λειτουργούν τα τμήματά του;
Στοιχειώδης λογική που θα πρέπει να στηρίξουν όλοι οι αρμόδιοι αφού δεν προβλέπεται πρόσληψη προσωπικού, είναι η ορθή διαχείριση του ήδη υπάρχοντος στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία. Είναι ο απόλυτος μονόδρομος μέχρι ν’ αλλάξει η πολιτική ασφυκτικής λιτότητας του υπουργείου, η μετακίνηση ειδικευμένων ιατρών από το νοσοκομείο Θηβών στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και η κάλυψη των εδώ κενών θέσεων κατά προτεραιότητα. Επειδή και αυτό να γίνει δεν επαρκεί ο αριθμός των γιατρών που θα μετακινηθούν, να συμβεί άμεση πρόσληψη ιατρών, κατ’ εξαίρεση του κανόνα 1/10 προκειμένου να καλύπτονται με εφημερεύοντες ιατρούς τουλάχιστον τα βασικά τμήματα. Μετακίνηση γενικών γιατρών από όλα τα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας πρέπει να συμβεί στο νοσοκομείο Θηβών ώστε να στελεχωθεί και αυτό με ειδικευμένους γενικούς ιατρούς προκειμένου να αξιοποιηθεί ως κέντρο υγείας αστικού τύπου με ολιγόωρες νοσηλείες ασθενών. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας όπως μία πολιτισμένη χώρα μπορούσε ν’ απολαύσει και την προσφέρουν όπως έχουν εκπαιδευτεί οι γενικοί ιατροί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει με τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Έχουμε γυρίσει πολύ πίσω και μόνο εάν το παραδεχτούμε έχουμε πιθανότητες να ορθοποδήσουμε. Πρέπει να παρακάμψουμε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις δίνοντας χώρο στη λογική και διασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα το αγαθό της υγείας.
Οι ιθύνοντες στο παρελθόν όταν διαπίστωσαν ότι το νοσοκομείο Λιβαδειάς αδυνατούσε να λειτουργεί ως τριτοβάθμιο μετέφεραν, και καλώς έπραξαν, τον εξοπλισμό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Λαμίας.  Εκεί αξιοποιήθηκε με τον μέγιστο δυνατό τρόπο.
Καλούμε σε άμεση κινητοποίηση όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως τους βουλευτές Βοιωτίας σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού θέματος της υγείας. Είναι πλέον η στιγμή να καταλάβουμε πόσο εννοούν και πιστεύουν κάποιοι τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία ή τις ανέξοδες δηλώσεις τους στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και blogs.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ                                                                      
ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
05.6.2014


http://tharrosvioton.gr/archives/1553

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας