Περίεργες αναθέσεις έργων στη Βοιωτία



Μια περίεργη υπόθεση που αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις αναθέσεις μελετών για έργα αποχέτευσης και αποκατάστασης ΧΑΔΑ σε δήμους της Βοιωτίας απασχόλησε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αν. Στερεάς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, όπου αποφασίστηκε μάλιστα να δοθεί συνέχεια και να γίνουν ενέργειες ώστε να ξεκαθαρίσει η θολή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Πρόκειται για μελέτες που αφορούν έργα αποχέτευσης, κατασκευής βιολογικών καθαρισμών και αποκατάστασης ΧΑΔΑ και τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.
Όπως προσδιόρισε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Διοικούσας του ΤΕΕ Αν. Στερεάς το μέλος από τη Βοιωτία κ. Θεοδωρόπουλος, η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας και ήδη υπάρχουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ η Διοικούσα του ΤΕΕ ασχολήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με τις περιπτώσεις που αφορούν Δήμους της Βοιωτίας.
Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει τη Διοικούσα του ΤΕΕ Αν. Στερεάς και το προηγούμενο διάστημα, ενώ ήδη το νομαρχιακό τμήμα της Βοιωτίας έχει πάρει απόφαση να ζητήσει τους φακέλους των συγκεκριμένων αναθέσεων.
Συγκεκριμένα στην ενημέρωση που έκανε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Θεοδωρόπουλος περιέγραψε πως ουσιαστικά ένα κύκλωμα που λειτουργεί γύρω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων και μελετών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ευνοεί την ανάθεση σε συγκεκριμένες διαδικασίες.
Έκανε λόγο μάλιστα για ένα ιδιότυπο μονοπώλιο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σε Δήμους της Βοιωτίας τις μελέτες της αναλαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες.
Προσδιόρισε ότι η εκπόνηση των μελετών ανατίθεται είτε με απ’ ευθείας αναθέσεις είτε με τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 10 παρ. 2 του Ν. 3316/2005, ενώ προσδιόρισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται καν μελέτη αλλά επικαιροποιούνται παλαιότερες μελέτες.
Επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε πως στην όλη διαδικασία συμμετέχουν δυο-τρεις εταιρείες, που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει πως σχετίζονται μεταξύ τους.
Παράλληλα δεν απέφυγε να αφήσει αιχμές και για δημοτικές αρχές Δήμων της Βοιωτίας προσδιορίζοντας πως με τις ενέργειές τους ευνοούν τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Μάλιστα σε βάρος των Δήμων καταλόγισε πως ακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα και για το διάστημα που αυτό επιτρεπόταν από τη νομοθεσία τη διαδικασία των μελετοκατασκευών που ευνοούσε τις συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα ήταν και οι μοναδικές που καλούνταν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες.
Επίσης στην ενημέρωση του κ. Θεοδωρόπουλου δεν έλειψαν οι αιχμές για τις διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών που έλεγχαν τις συγκεκριμένες διαδικασίες, το οποίο μάλιστα είναι και ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αφορά το ΤΕΕ καθώς σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν μέλη του.
Μάλιστα έγινε γνωστό πως Δήμος της Βοιωτίας προκειμένου να αποφύγει τον ορισμό στις επιτροπές μέλους του ΤΕΕ Αν. Στερεάς έστελνε το έγγραφο στο κεντρικό ΤΕΕ, με αποτέλεσμα λόγω καθυστέρησης να ορίζεται στην επιτροπή κάποιος μηχανικός που επέλεγε ο Δήμος.
Όπως επίσης έγινε γνωστό η συγκεκριμένη διαδικασία ανάθεσης μελετών και έργων έχει απασχολήσει σε διάφορα επίπεδα αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε πως έχει ενημερώσει και την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας του ΤΕΕ Αν. Στερεάς να ζητηθούν οι φάκελοι των συγκεκριμένων αναθέσεων από τους Δήμους της Βοιωτίας και στη συνέχεια να γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σε συνεργασία με τη διοίκηση του κεντρικού ΤΕΕ και τη νομική υπηρεσία.

Από την Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Λαμίας

Να σημειωθεί πως με το συγκεκριμένο θέμα έχει ασχοληθεί και ο τύπος της Βοιωτίας με αρκετά ρεπορτάζ που πιο συγκεκριμένα αφορούσαν στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιών σχετικά με τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού στην Αλίαρτο και τις Θεσπιές.



http://viotianet.gr/?p=23671

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας