Στη Στεφάνη και τα Σκούρτα Βοιωτίας διεξήχθη η πανευρωπαϊκή άσκηση για τις πυρκαγιές "Προμηθέας 2014



Αν τη Δευτερα 2 Ιουνιου το μεσημέρι, διασχίζοντας την εθνική οδό, παρατηρήσατε αεροπλάνα να αδειάζουν νερό πάνω από τη Βοιωτία χωρίς να βλέπατε εστία καπνού, μην ανησυχείτε. Οι πιλότοι των έξι πυροσβεστικών αεροπλάνων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και εκτελούσαν σενάριο για κατάσβεση πυρκαγιάς.

Ολα αυτά ατο πλαίσιο του σχεδίου «Προμηθέας», του τριήμερου ετοιμότητας για πυρκαγιές που ολοκληρώθηκε χθες στο πλαίσιο μεγάλης πανευρωπαϊκής άσκησης πολιτικής προστασίας στη Στεφάνη και τα Σκούρτα Βοιωτίας.
Η άσκηση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συμμετείχαν περίπου 1.000 διασώστες, αξιωματικοί και διαχειριστές κρίσεων, με πεζοπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις από τις Λιθουανία, Ιταλία, Κροατία και Κύπρο και αεροπλάνα από τις Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα. Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την επιμέλεια του καθηγητή Κώστα Συνολάκη και Βασίλη Σκαναβή.
Σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη, «στο σενάριο προβλεπόταν δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή στην οποία βρίσκεται (μόνο στο σενάριο) μεγάλο εργοστάσιο χρωμάτων. Το εργοστάσιο επλήγη από τη φωτιά στις 31 Μαΐου, ύστερα από εκρήξεις λόγω έκλυσης αερίων. Δεύτερη εστία πυρκαγιάς ξεκίνησε ανατολικά από τη Στεφάνη το απόγευμα της 31ης Μαΐου. Την ίδια μέρα η Ελλάδα ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να προσκληθούν ευρωπαϊκές πυροσβεστικές δυνάμεις για ενίσχυση των ελληνικών. Χθες έγινε εκκένωση της Στεφάνης από τους κατοίκους, αναπτύχθηκαν τα σμήνη των πυροσβεστικών αεροπλάνων, με αποτέλεσμα η φωτιά να ελεγχθεί.
Η άσκηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, και ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Το σενάριο ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω της δυσκολίας πυρόσβεσης και τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και επειδή η αφομίωση και διαπίστευση των ξένων ομάδων είναι σύνθετη.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενεργοποιείται υπολογιστικό μοντέλο», προσθέτει ο Κώστας Συνολάκης, «με προσομοίωση της τοπογραφίας της περιοχής και λεπτομερή στοιχεία για τα καύσιμα, δηλαδή για τα είδη βλάστησης στην περιοχή. Η προσομοίωση επιτρέπει εναλλακτικά σενάρια για τις ρίψεις από πυροσβεστικά αεροπλάνα, και έτσι υποστηρίζει την λήψη αποφάσεων για τους σχηματισμούς και ριπές των αεροσκαφών».
Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και διεξήχθη παράλληλα με την 32η άτυπη σύνοδο Γενικών Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον ήταν η πρώτη άσκηση στην οποία δοκιμάστηκε η δημιουργία στο πεδίο πολυεθνικών μονάδων πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., κάτι που αποτέλεσε και προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας.



http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=433705

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας