Στην Ισλανδία σβήνουν χρέη νοικοκυριώνΤο Ισλανδικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε προχθές, τον νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος..
Στην παραγραφή ενός μέρους των χρεών προσώπων, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από ποσά που φθάνουν σχεδόν τα 26.000 ευρώ προχώρησε η Κυβέρνηση της Ισλανδίας την ώρα που στην Ελλάδα μοιράζεται κοινωνικό μέρισμα, το οποίο στην συνέχεια κατάσχεται από τις τράπεζες…
Την Κυριακή 18 Μαϊου , η εφορία της Ισλανδίας άνοιξε ιστότοπο, τον leidretting.is, όπου οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους και μάλιστα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι…..


Το Ισλανδικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή 16 Μαϊου τον νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σ. Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2013 μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.
Το μέτρο συνίσταται στην μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών, που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4.000.000κορώνες, δηλαδή πάνω από 25.900 ευρώ και η Κυβέρνηση εκτιμά πως το σχέδιο αυτό αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά από τα 124.000 που αριθμεί η χώρα και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1.100.000κορώνες, δηλαδή 7.100 ευρώ.
Πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, οι ισλανδικές τράπεζες δεν πρότειναν συστηματικά παρά δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, όμως η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αδυναμίας της ισλανδικής κορώνας, και συνεπώς και των χρεών των νοικοκυριών.
Το 2012, το 36,7% των νοικοκυριών αυτών υποστήριζε πως δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τον μηνιαίο προϋπολογισμό του και το 11,7% πως δυσκολεύεται πολύ..
Να σημειωθεί, ότι το σχέδιο προκάλεσε εκτεταμένη πολεμική στην Ισλανδία και αλλού, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor΄s, εξαιτίας του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Η λίστα της ντροπής!! Δείτε αναλυτικά τους μισθούς που έδινε η ΕΡΤ!!!