Τα βασικά έργα που περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση για τον Ασωπό, στην περιοχή μας



Τα δύο βασικά έργα, που περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση για τον Ασωπό, είναι συνολικού ύψους περίπου 38 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ιωάννης Πάσσιος, γενικός διευθυντής έργων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., αναφέρει στην «Ε» ότι οι σχετικές μελέτες αναμένεται να δημοπρατηθούν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν εντός του 2014, για να ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων στις αρχές του 2015, με προοπτική ολοκλήρωσης της κατασκευής τους έως το 2016-17. Ειδικότερα:

1. Εργο με στόχο την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο ο κ. Πάσσιος σημειώνει προς την «Ε» ότι τις τελικές μεθόδους που θα εφαρμοστούν θα τις υποδείξουν στη λεπτομέρειά τους οι σχετικές προς εκπόνηση μελέτες.
Τα βασικό σχέδιο προβλέπει μεθόδους επίγειου και υπόγειου καταιονισμού με νερό, ώστε να πλημμυριστεί σε μεγάλη έκταση με αγωγούς και αυλάκια η περιοχή. Στόχος είναι να εμπλουτιστούν τα μολυσμένα νερά με ακατέργαστο αλλά καθαρό και ασφαλές νερό από το σύστημα της Υλίκης και του Μόρνου.
Αποτέλεσμα εφαρμογής της μεθόδου θα είναι αρχικά να αραιώσουν και να μειωθούν τα επίπεδα ρύπανσης στα υπόγεια και επίγεια ύδατα του Ασωπού και στη συνέχεια, εφ' όσον σταματήσει η ρύπανση, να ανεβαίνει σταδιακά η ποιότητά τους, μέχρι την οριστική εξυγίανση.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους 5,4 χιλιομέτρων περίπου, με μεταβλητή διατομή που θα κυμαίνεται από Φ 700 έως Φ 400 και θέσεις υδροληψίας ανά 300-500 μέτρα, για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα.
Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση, ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
2. Εργο για την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας. Είναι προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπεται κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών και την κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή πόσιμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη, Δήλεσι, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου-Οινοφύτων.
Στην προγραμματική συμφωνία θα προβλεφθεί δέσμευση του δήμου να μην ξεφύγουν τα έργα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της δαπάνης των 38 εκατομμυρίων. Παράλληλα συστήνεται κοινή επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των έργων, επικεφαλής της οποίας τίθεται ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κ. Τριάντης, με συμμετοχή εκπροσώπων δήμου και ΕΥΔΑΠ.


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=424973

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας

Η λίστα της ντροπής!! Δείτε αναλυτικά τους μισθούς που έδινε η ΕΡΤ!!!

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)