Χωρίς όρια και χρήσεις γης η βιομηχανική ζώνη Ασωπού



Η βιομηχανική ζώνη δεν έχει τις κατάλληλες χρήσεις γης και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν εύκολα επενδύσεις

Χωρίς σαφή όρια είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ποταμός Ασωπός στα Οινόφυτα καταδεικνύει η νέα έρευνα του Σκάι. 

Η βιομηχανική ζώνη δεν έχει τις κατάλληλες χρήσεις γης και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν εύκολα επενδύσεις. 

Για τους πολεοδόμους είναι αδιανόητο μέσα στη βιομηχανική ζώνη να υπάρχουν εργοστάσια, κατοικίες και καλλιέργειες. 

Στην περιοχή του Ασωπού, η κατάσταση έχει μείνει στάσιμη παρά τις ανακοινώσεις των υπουργών περιβάλλοντος από το 2006 ότι η ρύπανση θα αντιμετωπιστεί. 


Τι ζητούν οι κάτοικοι; 

1. Ζητούν να φτάσει καθαρό νερό στην περιοχή. Από το 2009 που κάνουμε στο ραδιόφωνο του Σκάι συνεχείς εκπομπές ακούμε για κεντρικό διυλιστήριο για να πίνουν οι κάτοικοι των Οινοφύτων και του δήμου Τανάγρας νερό από την ΕΥΔΑΠ που θα φέρνει από το Μόρνο. Αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα. 

2. Ζητούν να σταματήσει η ρύπανση. Οι «μπούκες» των εργοστασίων ακόμα υπάρχουν στον Ασωπό και λειτουργούν. Μέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου στον υδροφόρο ορίζοντα έδειξε εξασθενές χρώμιο 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. 

3. Οι αγρότες ζητούν να ποτίζουν τα χωράφια του με καθαρό νερό που θα έρχεται από την ΕΥΔΑΠ. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν καλλιέργειες δίπλα στις μάντρες των εργοστασίων. 

4. Να υπάρχει μόνιμη παρουσία επιθεωρητών περιβάλλοντος στην περιοχή. 


Τι ζητούν οι βιομηχανίες. 


1. Να υπάρχει σωστή χωροταξία και χρήσεις γης. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων να υπάρχουν περισσότερες από 350 βιομηχανίες, καλλιέργειες και σπίτια. 

2. Να υπάρχει μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Οι βιομηχανίες αναγκάζονται να στέλνουν τα επικίνδυνα απόβλητα στο εξωτερικό με κόστος πολύ μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού. Για παράδειγμα για μια βιομηχανία στη Γερμανία το κόστος διαχείρισης κοστίζει 10 λεπτά ο τόνος, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 1 ευρώ. 

3. Να υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες και δίκτυα στη βιομηχανική περιοχή και να γίνεται πιστοποίηση της καλής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται. 





Πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/253334/horis-oria-kai-hriseis-gis-i-viomihaniki-zoni-asopou/#ixzz2vjXrq5s2

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Ταναγραίες κόρες (Tanagra figurine)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Δρομολόγια τοπικής συγκοινωνίας